ABİDİN YAĞMUR
Daha önce Anamur’dan Girne’ye yüzerek giden milli yüzücü Alper Sunaçoğlu, bu kez ilk kulacı Mersin’den atıp Kıbrıs’a yüzmeyi ve yine yüzerek Mersin’e dönmeyi hedefliyor. Sunaçoğlu bunu başarabilirse Türkiye’den Kıbrıs’a yüzerek gidip gelen ilk insan olacak. Belediyelerden destek alamadığını söyleyen Sunaçoğlu, sosyal medya hesabından bu duruma isyan etti. Biz de rekortmen yüzücüye ulaşım şunu sorduk: “Bu rekor denemesi kaç liraya mal olur?”
“Yavru vatan Kıbrıs, Anavatan Türkiye'ye yüzme mesafesindedir. Bunu 2010 yılında Anamur'dan Girne'ye 26 saat 15 dakika sürede yüzerek tüm dünyaya göstermiş ve bir rekor kırmıştım. Bu defa hedefim, Kıbrıs’ın Anavatana yüzerek gidip yüzerek geri dönüş yapacak kadar yakın olduğunu göstermektir. Gerekli sponsor desteği sağlanır ise hem Yüce Türk Milleti adına yeni bir dünya rekoru kıracağız hem de bu rekoru başta Guiness Rekoru olmak üzere uluslararası otoritelere tescil ettirerek Kıbrıs adamızın tanıtımına ve uluslararası medyada Kıbrıs'ın Türk adası olduğunu bir kez daha dünya milletlerine anlatmayı, KKTC'nin hukuki olarak tanınmasına katkı sağlamak istiyoruz. Ben ve ekibim hazır. Vatansever milliyetçi devlet büyüklerimiz ile belediye başkanları ve iş adamlarımızın desteğini bekliyoruz.”
Milli yüzücü Alper Sunaçoğlu, 27 Nisan 2021’de sosyal medyadan yaptığı bu açıklamayla yeni rekor denemesi hazırlıklarına başladığını duyurmuş ve destek çağrısı yapmıştı.
Bir yandan yüzme ve uykusuz kalma antrenmanları yapan, bir yandan da belediyelerle görüşecek destek arayan Sunaçoğlu, girişimlerinden sonuç alamadı. Destekçi bulamasa da antrenmanlara devam eden Sunaçoğlu, belediyelerden destek görememesine yine sosyal medyadan isyan etti.
SOSYAL MEDYADAN BELEDİYELERE İSYAN ETTİ
Sunaçoğlu, 16 Mayıs tarihinde sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye'den Kıbrıs'a yüzerek gidip yüzerek geri gelerek yapacağım yüzme sporunda tüm zamanların dünya rekoru denemesi projemiz ile ilgili Adana, Mersin, Tarsus il ve ilçelerindeki tüm belediyeler ile görüşülmüş olup hiçbir destek maalesef sağlanamamıştır. Diğer yandan, milli bir proje ve verilecek milli mesaj ile ilgili köstekler ve engellemeler ile karşılaşacağımızı zaten öngörmüştük. Şaşırmadık çünkü bu tür kösteklere de antrenmanlıyız hamdolsun. Bu rekor kırılacak ve milli mesajımız Akdeniz'den hem tüm dünyaya hem de içimizdeki İrlandalılar da bu mesajı alacaktır. Bu arada projemize, kıymetli bir kaç milliyetçi Atatürkçü işadamımız destek sözü vermiş ancak yeterli sponsor desteği henüz sağlanamadığı için ve pandemi şartlarında gereği şekilde antrenman yapamadığımız için 19 Temmuz 2021 tarihine yetişmeyeceği düşünüldüğünden teknik ekibimce rekor denememiz ileri bir tarihe ertelenmiştir.”
“MERSİN KIBRIS PARKURUNU TANITMAK İSTİYORUM”
Peki, Alper Sunaçoğlu’nun inandığı, mutlaka başarırım dediği rekor denemesinin maliyeti ne kadardı, belediyeler neden destek vermemişti. Sunaçoğlu’nun sosyal medyadaki isyanına duyarsız kalmadık ve kendisiyle konuştuk.
-Kıbrıs yüzme geçişi hedefinizi sportif yönden değerlendirir misiniz? Anlamı nedir, amacı nedir, sportif değeri nedir, dünyada örneği var mıdır?
ALPER SUNAÇOĞLU: Ben 2010 senesinde Türkiye'den Kıbrıs'a kuş uçuşu 78 kilometre mesafeyi 26 saat 15 dakika sürede Yüzme Federasyonu ve Fina hakemi ile gözlemciler eşliğinde kafessiz yüzerek rekor kırmıştım. Bu rekor denememiz ile Kıbrıs'ın anavatan Türkiye'ye yüzme mesafesinde olduğunu tüm dünyaya göstermiş ve o zamandan bugüne kimsenin kıramadığı bir rekora imza atmıştım.
Türkiye- Kıbrıs parkuru bakınız bu parkur openwater/ açıkdeniz sporcuları için bakir bir parkur ve tanınması gereken bir parkur.
Tüm dünya açık deniz yüzücülerinin ilgisini çekecek zorlu ve bir o kadar adrenalini yüksek bir parkur. Tek eksiği yeterince tanınmaması ve bilinmemesi
Birçok ulusal sporcu açık deniz denince İngiltere Fransa arasında Manş denizini yüzmek için aylar öncesinden başvuru yapıyor çok yüksek bedeller ödeyerek yüzüyorlar. Oysa ki Kıbrıs Parkuru hem daha ucuz hem de daha zorlu ve heyecanlı.
İşte ben bu yüzden ikinci defa Kıbrıs'a yüzeceğim bu defa farklılık olsun diye de gidiş geliş 160 kilometre yüzeceğim. Bu mesafe bugüne kadar resmi olarak yüzülecek ilk tek ve en büyük açık deniz yüzme rekoru olacak. Dünyada bu mesafeyi resmi olarak Fina hakemi ve gözlemci eşliğinde yüzen sporcu yok.
“SADECE TEKNEYE, MAZOTA VE KUMANYAYA İHTİYACIMIZ VAR”
-Bu rekor denemesi kaç̧ liraya mal olur, neye ihtiyacınız var?
ALPER SUNAÇOĞLU: Sadede tekne, mazot, kumanya giderleri dışında bir talebimiz ve beklentimiz yok. Bu proje için tahminimce 10-12 bin dolar arası bir bütçeye ihtiyaç var.En büyük masraf kalemimiz en az 10 kişilik yat tekne kirasıdır. Şunu da söyleyeyim, teknesi olan bir iş adamımız çıkar da teknesini bu proje için ücretsiz verir ise o zaman mazot ve kumanya dışında bir şeye de ihtiyaç yok.
“SEBEBİN SİYASİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”
-Belediyelerden tam olarak ne talep ettiniz, onlar nasıl destek olabilir, neden destek olmadılar?
ALPER SUNAÇOĞLU: Ben ve ekibim bugüne kadar hiçbir sportif etkinliklerimizde para talep etmedik ve para almadık prensip olarak da karşıyız.
Biz sadece hakemlerin ulaşım ve konaklama masrafı-refakat teknesi 3-4 günlük kirası ve mazot kumanya dışında herhangi bir talebimiz yok.
Daha önce böyle uzun mesafe parkurlarında hiç tecrübesi olmayan, başarısı olmayan bir sporcuya sponsor olan Mersin’de bazı belediyeler maalesef bize sponsor desteği sağlamamaktadırlar. Ben bunun sebebinin siyasi olduğunu düşünüyorum. Mersin Yenişehir Belediyesi daha önce Kıbrıs’a yüzeceğini iddia eden birisine sınırsız bir bütçe ile destek olmuşken bu parkuru 2010 senesinde yüzen rekorun halen sahibi olan sporcuya, bana sponsor olmamaktadır. Ben bu durumu Çukurova halkının Mersinli hemşehrilerimin takdirlerine bırakıyorum. Ben bu memleketin çocuğuyum. Bana destek olmayanlar İstanbul'da yaşayan ve başarısız olacağı aşikâr olan birisine sponsor olmaktadır. Bunun sebebi siyasi ya da başka bir şey onu bilemem ama Mersin belediyelerine yakışmadı. Belediye başkanlarına yakışmadı. Açıkçası üzüldük. Böyle bir köstek ile karşılaşacağımız hiç aklımıza gelmemişti.