Yeni kararlar da esnafın yüzünü güldürmedi | Güney Gazetesi Mersin

Yeni kararlar da esnafın yüzünü güldürmedi

1 Temmuz’dan itibaren sokağa çıkma kısıtlamaları kaldırılıyor. Pandemi sürecinde zor zamanlar geçiren esnaf yeni alınan kararlardan da yeni dönemden de umutlu değil. Birçok esnaf, “Kısıtlamalar kaldırılsa da kendimizi toparlamamız oldukça zor” diyor.

Yeni kararlar da esnafın yüzünü güldürmedi


MAYSA DERYAYEVA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılan kabine toplantısı sonrasında alınan kararlarla göre, sokağa çıkma kısıtlamalarının 1 Temmuz itibaren kaldırılacağını açıklandı.  Kafe ve restoranların çalışma saatleri ile ilgili kısıtlamaların 1 Temmuz’dan itibaren kaldırılacak.  Mersinli esnaflar ise pandemi döneminde zarar ettiklerini belirterek, yeni düzenlemenin esnaf için faydasının az olacağını söyledi.

Uzun yıllardır Mersin’de lokanta işletmeciliği yapan Mehmet Poyraz, pandemi döneminde zarar ettiklerini ifade ederek, “Ben 1980 yılından beri bu işte çalışıyorum. Pandemi döneminde biz esnafçılar çok zarar ettik. Pandeminin bize verdiği zararda ne belediye nede bir yetkili hiç kimse bizim derdimizi dinlemedi. Kısıtlamaların kalkması ya da şu an devam eden kısıtlamaların bize bir yararını görmüyoruz. Herhalde bizim insanlarımız açılımı yanlış anlıyor. Kimsede para kalmadı herkes borçlu. 500 kişiye sorarsanız 480’ni borçludur. Bu da esnafa zarar” dedi.

 

“PANDEMİ DÖNEMİNDE BORÇLANDIK”

 

Pandemi sürecinde borçlandığını dile getiren Poyraz, “Bir buçuk yılda 100 bin lira borcum var. On tane su faturası ve dört tane elektrik faturası var. Ben hala bu faturaları ödeyemiyorum. Lokantamızda 3 arkadaş olarak çalışıyoruz.  Günlük 50 ve 100 TL ile evlerimize gidiyoruz” diye belirtti.

Poyraz, pandemi döneminde üç kez destek paketinden yararlandığını ifade ederek, “Pandemi sürecinde 3 defa destek paketinden yararlandım ama destek için aldığım bin TL sadece faturalarımı ödemeye yetti. Bugün İngiltere’de gelip senin bir aylık kazancına göre paranı verip dükkânı kapatıyor ama bizim ki hani nerede. Bırakın kapat demeyi, en azından pandemi sürecinde elektrik, su faturalarını alma. İşsizlikten dolayı her ay elektrik faturası 400 TL, su faturası 150 TL geliyor” diyerek konuştu.

 

“UMARIM İYİ ŞEYLER OLUR”

 

Yaklaşık 4 yıldır takı mağazasını işleten Öznur Durukan kısıtlamalar hakkında olumlu düşündüğünü ifade ederek, “Esnaf olarak pandemi döneminde çok zor süreç yaşadık. Esnafların hepsine sorarsanız hepsi hemen hemen aynı cevap vereceğini düşünüyorum. Yeni kararla birlikte umarım iyi şeyler olur” şekillinde konuştu.

 

 

 

“BU İŞLER KOLAY DÖNMÜYOR”

 

“Coşun Kebap” işletmecisi Coşkun Antakyalı mesleğinin babadan gelme meslek olduğunu ifade ederek, “Yaklaşık 40 yıldır bu işi yapıyoruz. Pandemi dönemi bizi ekonomik açıdan çökertti. Biz esnaf olarak İşçi parasını, iş yerinin borcunu, iş yeri kirasını ödemekte, faturaları ödemekte zorluk yaşadık. Bu iş kolay dönmüyor.  Kısıtlamaların kalkması ile ekonomik açısında canlılık yaşanacağını düşünüyorum. İnsanlarımız özgürce dolaşıp, yemek yiyip, alışveriş yapabilecek” dedi.

 

“BİR YIL ÇALIŞSAK ZARARI KAPATAMAYIZ”

 

Erdal Arslan pandemi sürecinde zarar ettiklerini ifade ederek, “12 yıldır tekel işletiyorum. Pandemi döneminde bizler çok zorlandık. Devletten aldığımız krediyi tükettik. Pandemi döneminde hiçbir destekten yararlanmadım. Çoğu iş yerlerine destek varken biz tekelcilere destek olmadı.  Derdimizi anlatacağımız kimse yok” dedi.

1 Temmuz’dan itibaren uygulanacak yeni karar hakkında düşüncelerini belirten Arslan, “Temmuz’da normal hayata geçilse de bize çok faydası olacağını düşünmüyorum.  Eskisi gibi alışveriş yapan yok. Millette para yok bu kalabalıkta kuru kalabalık.  Biz en az bir yıl çalışsak zararımızı kapatamayız” diye konuştu. 

 

“EKONOMİK AÇIDAN SIKINTI YAŞIYORUZ”

 

Baklavacı dükkanında çalışan Mehmet Görkem Kundakçı, “Biz pandemi döneminde daha çok karar ediyorduk. Bunun nedeni müşteriler evlerine paket şekillinde alışveriş yapıyordu. Kısıtlamaların olduğu dönemde daha çok müşteri varken şimdi günde üç tepsi tatlı satışı yapabiliyoruz. Normal hayata geçsek bile biz esnafçılara yararı olacağını pek sanmıyorum. Çünkü herkesin ekonomik açıdan sıkıntı yaşadığı dönemdeyiz” dedi.

 

“SATIŞ KONUSUNDA ARTIŞ OLUR”

 

Giyim sektöründe 11 yıldır çalışan Ebru Yıldız pandemi sürecinde satışlarda düşüş yaşadıklarını belirterek, “Pandemi sürecinde bizde ister istemez kısıtlamalar getirdik. Pandemi sürecinde ürünleri müşteriler denemek isterdi fakat biz ürünlerin denenmesi taraftarıyız. Kimse pandemi kuralların uyumuyor. Dışarda “maskesiz girilmez” diye belirtsek te bazı müşteriler maskesiz girmeye çalışıyor. Kısıtlamalar kalkarsa en azından satış konusunda artış yaşayacağımızı düşünüyorum. Bir taraftan da yeni kararla insanlarımızın pandemi kurallarını hiçe sayacaklarını düşünüyorum “diye konuştu.