Mezitli Belediyesi, Yerel Yönetişimde Rezilyans Projesi (RESLOG) kapsamında pilot bölge seçilen Yeni Mahalleye geri dönüştürülebilir atıkları toplamak için 100 konteyner yerleştirdi. Ekipler, mahallede atıkların ayrıştırılması konusunda bilgilendirme çalışması da yapıyor.
İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Birliği'nin uygulayıcı kuruluşu olduğu Yerel Yönetişimde Rezilyans Projesi (RESLOG) kapsamında, Mezitli'de göç karşısında kentin hazırlığını güçlendirmek amacıyla yerli halkı ve göçmen nüfusu kapsayacak şekilde atık yönetimi, çevre temizliği uygulamaları, bilgilendirici eğitimler, sağlıklı ve temiz yaşama ilişkin farkındalık oluşturucu materyallerin dağıtımı yapılıyor. Bu kapsamda pilot bölge olarak belirlenen Yeni Mahallede geri dönüştürülebilir atıkları toplamak için 100 konteyner dağıtıldı ve kullanımına başlandı.
Ekipler tarafından, atıkların nasıl ayrıştırılması gerektiğine dair bilgilendirme yapılarak mahalle genelinde bilinçlendirme çalışmaları da yapılmaya devam ediyor.
SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİNE UYGUN BİR PROJE GELİŞTİRİLDİ
Atık yönetiminin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine uygun hale getirilmesi amacıyla kapsamlı bir çalışmaya gidildi. Mezitli’de sağlıklı bir atık yönetim sisteminin oluşturulması amacıyla oluşturulan Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında, yerel yönetimlere verilen sorumluluklar çerçevesinde, toplumun farkındalığını sağlamak, kapasitelerini arttırmak, sürdürülebilir atık yönetimi oluşturularak atık oluşumunun önlenmesi, oluşan atıkların yeniden kullanımı ve geri dönüşümü için kaynakta ayrı toplanmasını sağlamak amaçlanıyor.
Proje kapsamında Mezitli'de yaşayanları göç karşısında kentin hazır hale gelmesini güçlendirmek; göç master planında çıkan sonuçlar ışığında yerli toplulukları ve göçmenleri çözüme yönelik birlikte hareket edebilecekleri kapsayıcı bir paydada buluşturmak hedefleniyor.
“ATIKLARI KAYNAĞINDA AYRIŞTIRACAK BİR ANLAYIŞI YERLEŞTİRECEĞİZ”
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, gelişmiş ülkelerde atıkların katma değerinin son derece yüksek olduğunu belirterek, “Geri dönüşüm maalesef ülkemizde çok ilkel koşullarda sağlıksız bir biçimde yürütülüyor. Belediyemiz adına ilçe sınırlarımızda ambalaj atıklarının kaynağından ayrı toplanması konusunda daha önce de kapsamlı çalışmalarımız vardı. Tüm ilçemizde yaygınlaşması için mücadele ettiğimiz proje ile kapsamlı bir şekilde atıkları apartman, site, kamu kurumu, okullar, satış noktaları gibi alanlarda kaynağında ayrıştırmayı hedefledik. Bu alanda çok önemli mesafe de kat etmiş bulunuyoruz. Yeniden değerlendirilmesi mümkün olan bu atıkların evsel atıklardan ayrı toplanmasını sağlayarak göstereceğiniz küçük çaba ile doğal kaynaklarımızın korunmasına katkı sağlarken, gelecek nesillerin daha sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını koruyarak, vatandaşlık ödevimizi de yerine getirmek amacıyla Yeni Mahallede Sıfır Atık Projemizi hayata geçirdik” dedi. (Haber Merkezi)