“Milyonlarca emekli açlık sınırının altında yaşıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Milyonlarca emekli açlık sınırının altında yaşıyor”

Haziran enflasyonuyla birlikte emeklilere yapılan 8,45’lik zam oranına emekliler tepki gösterdi

“Milyonlarca emekli açlık sınırının altında yaşıyor”


ZELİHA ÖZİPEK

 

Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şube Başkanı Cemal Akbudak Haziran enflasyonuyla birlikte emeklilere yapılan 8,45’lik zam oranına tepki gösterdi. Akbudak, “Emekliler, TÜİK’ in belirlediği enflasyon rakamlarından kurtulmadığı müddetçe, yüzdeli zamlardan kurtulmadığı sürece hep altta kalmak zorunda. Seyyanen zam verilmesi lazım” dedi.

 

TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Haziran enflasyonu beklentilerin üzerinde artışla yüzde 1,94 yükselirken, yıllık enflasyon da yüzde 17,53 seviyesine çıktı.

Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şube Başkanı Cemal Akbudak, 8,45’lik zam gelmeden önce emekliden fazlasının geri alındığını belirterek, Akbudak, “Zaten 8,45’lik zam gelmeden önce emekliden fazlasını geri aldılar. Doğalgaz, yakıt vb. birçok kaleme yapılan zamla emeklilere verdiklerini geri aldılar. Emekliye yarısını bile vermediler. TÜİK’ in paylaştığı enflasyon oranlarını değil de gerçek enflasyon oranlarını hesaplamasını yapsanız yüzde 40, yüzde 50’leri bulmuş vaziyette şu anda enflasyon oranları. Bu verdikleri rakam gülünç bir rakam. Ama insanlar açlıkla pençeleşirken bu verdikleri rakama bile rıza göstermek zorunda kalınıyor. Bunun için bu rakamın emekliler için bir geçerliliği yok. Bu verilen zam oranıyla emekliler en fazla evine bir bardak çay ya da bir ekmek fazla götürebilir. Zaten emeklilerin yüzde 80’i açlık sınırının altında maaş alıyor. Geri kalan yüzde 20’de yoksulluk sınırının altında maaş alıyor. Şimdi bu rakamlarla açlık sınırını bile aşamayacaklar. En alt tabanı asgari ücretle eşitleseler bile o da yetmeyecek. Çünkü o da açlık sınırının altında” dedi.

 

“TALEBİMİZ SEYYANEN ZAMDIR”

 

“Bu verilen rakamlar emeklileri tatmin etmeyecektir” diyen Akbudak, “Bu enflasyon rakamları gerçeği temsil etmiyor. Emekliler, TÜİK’ in belirlediği enflasyon rakamlarından kurtulmadığı müddetçe, yüzdeli zamlardan kurtulmadığı sürece hem altta kalmak zorunda. Seyyanen zam verilmesi lazım. En büyük sıkıntı budur. Yüzdeli rakamlarla emekliler arasındaki uçurum gittikçe açılmaya başladı. Bunu toparlayamazlar da. Emekli maaşları eşitlemeye çalışırken aradaki uçurumu aşmaktan başka bir şey yapılmıyor. Yüzdeli zamlar hep böyle yapmıştı. Onun için bizim en büyük talebimiz seyyanen zamdır” dedi.

 

“Emeklilerin yarıdan fazlası borç altında”

 

2000 yılında emekli sandığından emekli olmuş ve aynı zamanda Tüm Emekli Sen Mersin Şube Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri görevini yapan Ahmet Tekir ise verilen yüzdelik zammı kabul etmediklerini belirterek, “Biz yüzdelik zamlar istemiyoruz. Örgütlenerek SGK ve hükümet ile toplu sözleşme yapmak istiyoruz. Bu nihai hedeflerimizden bir tanesi. Şu anki yaşanan duruma verilecek cevap sadece gülünç bir durum olduğudur. Resmi rakamlara göre yüzde 17’leri bulan enflasyon oranlarında verilen zam oranı tamamen emekliyi yok saymaktır. Emeklilerin zaten yarıdan fazlası borç altında. Neredeyse yüzde 25’i icra takibinde. Böyle bir durumda emekli resmen ölüme terk ediliyor. Üstelik bu ülkeye 25-30 yıldır hizmet etmiş insanların primleriyle oluşturulan Sosyal Güvenlik Kurumu, emekliye gördüğü reva bu olsa gerek. Yaşlısına, emeklisine saygı göstermeyen, onları değer vermeyen bir toplumun geleceği yoktur. Biz bu yüzdelik zamları kabul etmiyoruz. SGK ve hükümetle emekliler adına toplu sözleşme yapma hakkını elde edene kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.