ZELİHA ÖZİPEK
Ekonomik düzenlemeler içeren torba yasa teklifi TBMM’de oluşturulan komisyon tarafından kabul edildi. Bu kapsamda asgari ücretli işçi çalıştıran işverenlere ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilmek üzere aylık 75 TL asgari ücret desteği sağlanacak. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan DİSK Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Ortada TÜİK’ in açıklamış olduğu yoksulluk sınırı ve açlık sınırı verileri var. Bu verilere baktığımız zaman ortadaki çelişkiyi açık bir şekilde göreceğiz. Ortadaki çelişki işçinin, emekçinin ve emeklinin enflasyona ezdirilmesidir. Bu alınan 75 TL’lik işverene destek kararı, dalga geçer, alay eder gibi alınan bir karardır” dedi.
“YAŞAM STANDARTLARININ DIŞINDA RAKAMLAR BELİRLENİYOR”
Göksoy, “Türkiye’de enflasyon var Ortada TÜİK’ in açıklamış olduğu yoksulluk sınırı ve açlık sınırı verileri var. Bu verilere baktığımız zaman ortadaki çelişkiyi açık bir şekilde göreceğiz. Ortadaki çelişki işçinin, emekçinin ve emeklinin enflasyona ezdirilmesidir. Türkiye’deki yaşam standartlarının dışında bir ücret belirleniyor. Bu alınan 75 TL’lik işverene destek kararı, dalga geçer, alay eder gibi alınan bir karara benziyor. “Eziyoruz, daha da çok ezeriz” mantığını ortaya çıkartan bir yaklaşımla hareket ediliyor. Son zamlarla birlikte elektriğe ve doğalgaza yansıyan rakamlar ortada. Elektrik zammına yüzde 15, doğalgaz zammının yüzde 12 olduğu bir yerde işçiye, emekliye, kamu emeklisine yüzde 8 gibi bir zammı göstermek, asgari ücretlinin işverenine 75 TL’lik bir desteği vermek aslında işçinin, emekçinin ve emeklinin aklıyla emeğiyle alay etmektir. Bu çelişkileri doğru okumak lazım” dedi.
“VERİLEN ZAMLAR GERÇEKÇİ DEĞİL”
“TÜİK’ in verileri her ne kadar tartışmalı olsa da bu verilere uygun hareket edilmelidir” diyen Göksoy, “Bu verilere uygun hareket edilmediği zaman bu rakamlar karşımıza çıkıyor. Türkiye’de yaşamıyorlarmış gibi, Türkiye gerçekliğini bilmiyorlarmış gibi rakamlar belirleyerek bunun yoksullukla mücadele ediliyormuş gibi göstermeleri gerçekten komik. Kendi belirlediklerine göre açlık sınırı, yoksulluk sınırı ortada. Açlık sınırı 3 bin TL’ye dayanmış durumda. Yoksulluk sınırı 9 bini aşmış durumda. Bunun böyle olduğu bir yerde verilen zamların gerçekçi olmadığını düşünüyorum” dedi.
“VERİLEN BU DESTEK ÇÖZÜM DEĞİL”
Yol-İş Mersin Şube Başkanı İrfan Gültekin ise işverene verilen 75 TL’lik destekle ilgili, “İşverene 75 TL’lik bir desteğin verilmesi çözüm değil. Asgari ücretin en kötü Türkiye koşullarına göre 3500 TL olması gerekiyor. Bugün 75 TL ile 100 TL ile bu asgari ücretin yeteceğini konuşmak söz konusu değil. Yoksulluğu bu verilen zamlar önleyemez. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden bile bizim asgari ücretimiz düşük. Bu verilen rakamlar işçiyle ve emekçiyle dalga geçmek olarak anlaşılabilir” diye konuştu.