LGS öğrenciye umut vermedi | Güney Gazetesi Mersin

LGS öğrenciye umut vermedi

LGS öğrenciye umut vermedi


ABİDİN YAĞMUR

Millî Eğitim Bakanlığının raporuna göre 1 milyon 38 bin 492 öğrenci LGS sınavına katıldı. Bunlardan sadece 358 bin 187’si sınav sonucuyla öğrenci alan okullar için tercih yaptı. Tercih yapanların ise 168 bin 924’ü yani toplam öğrenci sayısının yüzde 13,58’i sınavla öğrenci alan okullara yerleşti. Fen liseleri ve Anadolu liselerinin tüm kontenjanları doldu, meslek liselerinin kontenjanı ise yüzde 76 oranında doldu. Merkezi puanla Anadolu İmam Hatip Liselerine yerleşen öğrenci sayısı meslek liselerine ve Sosyal Bilimler Liselerine yerleşen öğrenci sayısından fazla.

Milli Eğitim Bakanlığı Liselere Geçiş Sistemi (LGS) 2021 yerleştirme sonuçlarına ilişkin raporu yayınladı. Bakanlığın raporuna göre ortaokullardan mezun olan 1 milyondan fazla öğrenci sınava girdi ancak yarıdan fazlası tercih yapmadı, tercih yapanların da yarısı istediği okula gidemedi. Meslek liselerinden kaçış bu yıl da sürdü.

Bakanlığın raporunda yer alan bazı satırbaşları şöyle:

*2021 yılında 1.243.830 öğrenci 8. sınıfı başarıyla tamamlayarak ortaokuldan mezun (Merkezi Sınava otomatik başvurusu yapılmış) olmuş ve bu öğrencilerin 1.038.492’si merkezi sınava katılmıştır.

*2021 yılı LGS kapsamında merkezi sınav puanına göre yerleştirme için toplam 358.187 öğrenci tercih yapmış, 168.924 öğrenci merkezi olarak yerleşmiştir. Dolayısıyla, 2021 yılında ortaokuldan mezun olan öğrencilerin yüzde 13,58’i sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmiştir.

*2021 yılında Merkezi Sınava katılan öğrencilerin yüzde 34,49’unun sınavla öğrenci alan okullara yönelik tercih yaptı. Bu oran 2020 yılında yüzde 38,84’tü.

*Merkezi sınav puanına göre öğrenci alan Anadolu Liseleri, Fen Liseleri ve Sosyal Bilimlerinin tüm kontenjanları doldu.

*Anadolu İmam Hatip Liselerinde doluluk oranı yüzde 98,27’ye ulaşırken, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde doluluk oranı yüzde 76,90’da kaldı.

*Anadolu İmam Hatip Liseleri için açılan kontenjan 36 bin 982 idi. Bu okullara merkezi sınavla yerleşen öğrenci sayısı 36 bin 343 oldu.

*Anadolu liseleri için açılan 59 bin 216 kişilik kontenjanın tamamı merkezi yerleştirme ile doldu.

*Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri için 33 bin 970 kişilik kontenjan açılmıştı. Merkezi sınavla yerleşen öğrenci sayısı 26 bin 123 oldu.

*Fen liseleri için açılan 37 bin 100 kişilik kontenjanın tamamı merkezi yerleştirme ile doldu.

*Sosyal bilimler liseleri için açılan 10 bin 142 kişilik kontenjanın tamamı merkezi yerleştirme ile doldu.

*1.tercihinde Fen Lisesini tercih eden öğrencilerin oranı yüzde 41,7 oldu. Fen Lisesinden sonra en fazla tercih edilen okul türleri sırasıyla Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu.

*Merkezi Sınavla yerleşen öğrencilerin 2. ve 10. tercihleri arasındaki tercihlerin dağılımı incelendiğinde öğrencilerin tercihlerinin Anadolu Liselerinde yoğunlaştığı ve Fen Liselerine ilişkin tercih oranlarının Anadolu Liselerinden düşük olduğu dikkat çekmektedir.

*Yerel olarak yerleşen öğrencilerin ilk üç tercihlerinden birine yerleşme oranları yüzde 92 oldu.

*Yerel yerleşen öğrenciler arasında Anadolu İmam Hatip liselerine yerleşen öğrencilerin yüzde 87,9’u, Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerin yüzde 99’u ve Mesleki ve Teknik Anadolu lisesine yerleşen öğrencilerin yüzde 82,5’inin yerleştikleri okullar ilk üç tercihleri arasında yer aldı.

 

 

“Çocuklar 1-0 geriden başlamıştı”

Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Nesime Aslan, salgın döneminde uygulanan 2. LGS sınavının geride bırakıldığına dikkat çekerek, “Zaten öğrenciler yüz yüze eğitimden mahrum olduğu için 1-0 yenik başladılar. Velisi tarafından desteklenen, kurslarla takviye edilen öğrencilerin kırsaldaki öğrencilerin önüne geçtiği bir LGS süreci yaşadık. Herkes için parasız, eşiti eğitimin ne kadar gerekli olduğunun ortaya çıktığı bir sınav oldu” dedi.

Öğrencilerin, velilerinin de yönlendirmesi nedeniyle meslek liselerinden uzaklaştığına işaret eden Aslan, “Merkezi sınavla öğrenci alan imam hatip liselerinin kontenjanlarının dolduğunu görüyoruz. Veliler herhalde “Hiçbir şey olmazsa imam olur” mantığıyla çocuklarını yönlendiriyorlar. Çünkü öğretmen atamasından çok imam ataması yapılıyor. Bunu gören veli çocuğunu imam hatip liselerine gönderiyor. İmam hatiplerin cazibesi bir şekilde artırılırken meslek liselerinin cazibesi yok edilmiş durumda. Öğrenciler yetenek ve isteklerine göre değil akademik eğitime göre yönlendirildiği için meslek liselerine tercih daha az oluyor. Bunun olmaması için meslek liselerinin de cazibesinin artırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.