Belediye ile DSİ arasındaki anlaşmazlık nedeniyle çiftçi mağdur oldu: Susuz yaz! | Güney Gazetesi Mersin

Belediye ile DSİ arasındaki anlaşmazlık nedeniyle çiftçi mağdur oldu: Susuz yaz!

Türkiye’nin en büyük limon üreticisi olan Erdemli’de dereler denize akıyor ama yüzlerce dönümlük limon bahçeleri tam 45 gündür sulanamıyor. Bahçeleri kuruma noktasına getiren su krizinin nedeni ise Erdemli Belediyesi ile DSİ arasındaki 3 milyonluk anlaşmazlık. Kurumlar, 3 milyonluk elektrik faturasının ödenmesi işini birbirine attığı için Enerjisa elektrik vermiyor, pompalar çalışmıyor, kanallara su verilemiyor, bahçeler sulanamıyor. Çiftçiler, “Birkaç gün daha sulayamazsak bahçelerimiz kuruyacak” diyor.

Belediye ile DSİ arasındaki anlaşmazlık nedeniyle çiftçi mağdur oldu: Susuz yaz!


ABİDİN YAĞMUR

 

Erdemli’de 1950’li yıllarda yapılan ve yöre halkının merhum başbakan Adnan Menderes’ten dolayı Menderes kanalı diye andığı sulama kanalı günümüzde de limon bahçelerinin sulanmasında kullanılıyor. Ancak kanal tam 45 gündür susuz. Çünkü kanala su verecek pompa istasyonunun elektrikleri 3 milyon liralık borç nedeniyle kesik.

Kanal ve pompa istasyonu yakın zamana kadar Erdemli Sulama Birliği tarafından işletiliyordu. Birlik geçtiğimiz yıllarda pompa istasyonunu Erdemli Belediyesine, belediye de DSİ’ye devretti. İşte çiftçiyi mağdur eden elektrik sorunu da bu noktada ortaya çıktı.

 

DSİ İLE BELEDİYE TOPU BİRBİRİNE ATIYOR

 

Enerjisa, 3 milyon liralık elektrik borcu nedeniyle pompa istasyonunun elektriğini kesti. Çiftçiler, yaz sıcakları bastırmadan sorunun çözülmesi için hem belediyeye hem DSİ’ye gitti ancak her iki kurumda “3 milyonluk borç bizim değil, diğer kurum ödeyecek” dedi.

Çiftçi bürokrasi koridorlarında günlerce geldi gitti ancak 3 milyon liralık elektrik faturasının kim tarafından ödeneceğini belirleyemedi. Çiftçiler bu arada, sulama kanalı aboneliği için paralarını ödemeye de devam etti.

Yaz sıcaklarının bastırması, limonların, zeytinlerin dalında kurumaya başlaması da bürokrasiyi harekete geçiremedi.

 

LİMONLAR YANMAYA BAŞLADI

 

Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu bugünlerde limon bahçelerinde limonlar dalında kuruyor, fidanlar güçsüz düşüyor, zeytinler dalında buruşuyor.

Bahçe sahipleri de bir yandan bürokrasi ve siyaset koridorlarını aşındırıp çözüm arıyor, bir yandan da tankerle su getirip bahçesini sulamaya yani taşıma suyla değirmeni döndürmeye çalışıyor.

 

“30 YILLIK EMEĞİMİZ HEBA OLACAK”

 

Erdemlili limon üreticisi Bekir Kemik yaşadıkları sıkıntıyı şöyle özetledi:

“İncirli gözde suyumuz var Enerjisa’ya borç nedeniyle çalıştırılamıyor. Belediyeye muhatap alıyoruz, belediye DSİ’ye yüklüyor. DSİ’ye gidiyoruz bizimle değil belediyede diyor. Şu anda her yıl düzenli olarak borçlarımız ödeniyor. Ödenmediği zaman icra yoluyla tahsil ediliyor bizden. Türkiye’nin limon deposu dediğimiz Erdemli ilçesi limonuyla meşhur. Buranın geçim kaynağı yüzde 90 limon bahçesi. Şu anda bizim muhatap aldığımız karşıda kimse yok. Biz mağdur durumdayız. Borcumuzu ödedik. Her şeyimiz tam. Türkiye kuraklıkla savaşırken bizim suyumuz var ama elimizde yetki yok. Denize akıyor suyumuz. Orada basacağımız düğmede sıkıntı var. Bastırmıyorlar. Karşımızda muhatap bulamıyoruz. Sıkıntımız bu. Bu şekilde devam ederse bizim 20 yıllık, 30 yıllık emeğimiz heba olacak. Mağdur durumdayız. Bir yetkili tarafından bu işe el atılmasını istiyoruz.”

Bekir Kemik, pompa istasyonun harap haline isyan ederek “1974 yılında kurulmuş tesis Erdemli halkına cevap vermek için bekliyor. Akan su denize ama halk mağdur. Durum bundan ibaret. Biz kuraklık çekmiyoruz, imkansızlıkla savaşıyoruz şu anda” dedi.

 

 

“GELECEK YILIN MAHSULÜ DE ZARAR GÖRECEK”

 

Çiftçilerden Hüsnü Kecer, limon bahçelerinin damlama sulamada haftada bir sulanması gerektiğini belirterek, “Şu meyveli olduğu için haftalık 1 saat, 1,5 saat vana başına su veririz. Bu sene mahsulden geçtik yeni seneki mahsulü de etkiler. Çünkü büyüyemiyor, gözler ölüyor. Bahçelerin birkaç gün içinde sulanması lazım. Mesela benim bahçem 1 ay oldu, damla sulama, sulayamıyorum” dedi.

Çiftçilerden İbrahim Yayla da, “Burada yetkililerin devreye girmesi lazım. Bizim suyumuz da var, pompalarımız da var. Biz halk olarak bunların parasını ödedik. Bu tesisler halkın” ifadelerini kullandı.

 

“GÜNLERDİR BEKLİYORUZ”

 

Çiftçi İbrahim Karaca da, “DSİ bu parayı ödemezseniz biz motorları çalıştırmayız diyor. TEDAŞ da cereyan kesik, para yatmadığı için açmıyor. Açmadığı için de su gelmiyor. Bu su gelmiş olsa Erdemli’nin bütün kuraklıkları azami bir haftada susuz bir yer kalmaz. Onun için bekliyoruz. Bize dediler ki bayramdan önce. Bayram geçti, bayramdan sonra. Ne oldu? Kaymakam valiyle görüştü, vali belediyeyle görüştü, belediye de bekçilerle görüştü ya da TEDAŞ’la görüştü. Amma hiçbir yerle bağlantı yok. Bekçi kanalda su olmazsa bize ne versin?  Bizim bu Erdemli’de bizim bu su işi için başımızda bir lider, bir hükümdar yoktur. Biz bunun çaresini arıyoruz” dedi.

 

“42 DERECEDEYİZ ARKADAŞ BUNA DİKKAT EDİN”

 

 

Yöre çiftçisinin belediyeye ya da sulama birliğine borcunun olmadığını, iki kurumun elektrik borcunu sahiplenmemesinden dolayı mağdur olduklarını anlatan Karaca, “Su burada, her şey burada. İmkan yok sadece. Düğmeye basmaları lazım. Bizi sokağa dökmesinler, bizi kapıya getirmesinler. Biz bu tesisin çalışıp limonlarımızın canlanmasını istiyoruz. Bu limonlar üç gün beş gün daha kalırsa büzleşir. Büzleştiği zaman da ne isterlerse yapsınlar. Bize bayramdan önce su gelecek, bayram geçti, bayramdan sonra suyunuz gelecek. Zaten ben bahçemi sulayalı olmuş kırk gün, 45 gün. 60 kilometre mesafeden geliyorum buraya, 3 gün bekliyorum, su yok. Kime bildireceğim ben bunu?  Başbakanı mı bildireceğim. Zaten Mersin’de milletvekili hiç yoktur. Mersin’in yöneticisi, milletvekili yoktur. Olmuş olsa bir tanesi benimle şurada, 42 derece sıcaktayım şu anda, o da yanım da olur der ki: Bu halkımızın su işini, elektrik işini halledin vatandaş sulasın der. Şu an 42 derecedeyiz arkadaş buna dikkat edin. Durum bundan ibaret.  Ben dayanamıyorum ki bahçe nasıl dayansın” ifadelerini kullandı.