Erdemli Belediyesi, su kriziyle ilgili olarak Sulama Birliğini adres gösterdi | Güney Gazetesi Mersin

Erdemli Belediyesi, su kriziyle ilgili olarak Sulama Birliğini adres gösterdi

Erdemli’de belediye, DSİ, Enerjisa ve Sulama Birliği arasında yaşanan uyuşmazlık nedeniyle su pompalarının çalıştırılamadığı, limon bahçelerinin yaklaşık 50 gündür sulanamadığı gazetemizin haberiyle kamuoyuna duyurulmuştu. Erdemli Belediyesi, krize konu olan 3 milyon liralık borcun kendilerine ait olmadığını, buna rağmen Enerjisa’nın bu parayı belediyeden tahsil ettiğini bildirdi. Belediye, su krizinin çözümü konusunda ise Sulama Birliğini adres gösterdi. Belediyeye göre, Sulama Birliği elektrik abonesini üzerine alırsa su pompa istasyonunu çalıştırabilir.

Erdemli Belediyesi, su kriziyle ilgili olarak Sulama Birliğini adres gösterdi


ABİDİN YAĞMUR

Erdemli’de binlerce dönümlük limon bahçesini tehdit eden su krizi, gazetemizin 30 Temmuz tarihli sayısında “Susuz Yaz” başlığıyla duyurulmuştu.

Erdemli Belediyesi söz konusu haber üzerine bir açıklama yaparak su krizinde sorumluluğu Sulama Birliğine attı.

 

“POMPA VE HATLARI 2015’TE DEVRETTİK”

Erdemli Belediyesinin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Erdemli ’de, sulama suyu ile ilgili hizmetler Belediyemize aitken, Büyükşehir Kanunu ile birlikte sulama suyu Kocahasanlı sulama suyu pompalar, hatlar, demir başlar ve menkul değerleri ile birlikte, protokol kapsamında, 2015 yılında Kocahasanlı Erdemli Sulama Birliği’ne devredilmiştir. Devirle birlikte, Erdemli Belediyesi tarafından, protokole uygun olarak, sulama suyu ile ilgili alacak ve borçlar Kocahasanlı Sulama Birliği hesabına aktarılmıştır.”

 

“SULAMA BİRLİĞİ ELEKTRİK BORCUNU 6 YIL ÖDEMEMİŞ”

“Ancak, Sulama Birliği protokol gereği ödemesi gereken borçları 6 yıl gibi bir süre geçmesine rağmen ödememiştir. Erdemli Belediyesi, kendi üzerinde olan sulama suyunda kullanılan elektrik abonelerini, protokol gereği Sulama Birliğine devretmek istemiş ise de, ENERJİSA, Erdemli Belediyesi’nde olan aboneliğin Sulama Birliğine devrini, tüm borçların ödenmesi koşuluna bağlaması nedeniyle abonelik devri gerçekleştirilememiştir.”

 

“BORÇ MAHSUPLAŞMA YOLUYLA ÖDENDİ”

“Elektrik sağlayıcı, aboneliğin Erdemli Belediyesi’nde olması nedeniyle,  Sulama Birliği’ne ait olan borçları tahsil amacıyla Erdemli Belediyesi aleyhinde icra takibi başlatmıştır. Erdemli Belediyesi icra takiplerine itiraz etmiş olup ENERJİSA bu itirazların iptali için davalar açmış ve bu arada alacağını tahsil için, Erdemli Belediyesi’nin rızası dışında, re‘sen,  Belediyenin ENERJİSA’dan olan alacağından mahsuplaşma yoluna gitmiştir.”

 

“BELEDİYENİN BORCU YOK, ALACAĞI VAR”

“Elektrik sağlayıcı firma olan ENERJİSA, bu şekilde, abone sahibi olarak görünen Erdemli Belediyesi'nden, yaklaşık 3 milyon TL civarındaki borcu tahsil etmiştir. Sulama Birliği’nin, bu tahsilâttan dolayı Erdemli Belediyesi’ne 3 milyon TL civarında borcu bulunmaktadır. Bu işlemlerin ardından, Erdemli Belediyesi’nin, elektrik sağlayıcı firmaya herhangi bir borcu kalmamıştır.  Belediye tarafından yapılan itirazların kaldırılması için açılan davalar istinaf aşamasındır. İstinaftan dönenler Erdemli Belediyesi lehine bozulmuş olup, davalar devam etmektedir.”

 

“SULAMA BİRLİĞİ ELEKTRİK ABONESİ OLURSA SORUN ÇÖZÜLÜR”

“Kocahasanlı Sulama Birliği’nin kullandığı bina (İncirligöz) Erdemli Belediyesi’ne ait olup,  Erdemli Belediyesi’nden tahsis talebinde bulunulması durumunda, ilgili Yasa gereği,  Erdemli Belediye Meclisi’nin kararı ile tahsis talebi değerlendirilebilecektir.  Bununla birlikte, Kocahasanlı Erdemli Sulama Birliği, istemesi halinde, birlik olarak aboneyi üzerine almasının akabinde pompaları tekrar çalıştırabilecektir.”