"TÜİK’in verileri gerçeği yansıtmıyor" | Güney Gazetesi Mersin

"TÜİK’in verileri gerçeği yansıtmıyor"

İktisatçı Doç. Dr. Metin Altıok, TÜİK’in “Haziran ayı verilerine göre işsizlik oranında bir önceki aya göre 2,5 puanlık azalış oldu” açıklamasının gerçeği yansıtmadığı görüşünde




ABİDİN YAĞMUR

 

TÜİK, Haziran 2021 dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre Türkiye'de işsizlik oranı, haziranda bir önceki aya göre 2,5 puanlık azalışla yüzde 10,6'ya geriledi.

İktisatçı Metin Altıok’a göre açıklanan işsizlik rakamları gerçeği yansıtmıyor. Altıok gazetemize yaptığı değerlendirmede, “Açıklanan bu işsizlik oranı son üç yılın en düşük işsizlik oranı oldu. Öte yandan açıklanan istatistik sonrası "TÜİK verilerinde işsizlik nasıl bu kadar düştü?" sorusu da gündeme geldi. Ancak çelişki şu ki TÜİK verileri,  bize hem istihdamın arttığını hem de işgücünün gerilediğini göstermektedir. Özellikle ülkemizde yoksulluğun ve işsizliğin geniş kesimlere yayıldığı şu günlerde açıklanan işsizlik rakamlarındaki bu hızlı düşüş çok gerçekçi durmuyor. İşsizliğin azalmasının gerçek sebebi yeni istihdam yaratılmasından daha çok pandemi döneminde kapanan işyerlerin ve işlerinden çıkarılan insanların bir bölümünün Haziran 2021'de işlerine dönmeleri veya tam çalışmaya başlamalarıdır. Pandemi döneminde başta hizmet sektörü olmak üzere birçok sektörde kapanmaların olduğu bir dönemden açılmaların yaşanmaya başladığı bir döneme geçişle birlikte istihdamın artması kaçınılmazdır. II. Çeyrekte yüzde 10 büyüyeceği tahmin edilen bir ekonomide istihdamında buna paralel artması beklenmelidir. Mayıs ayına göre Haziran’da istihdam edilenlerin yüzde 17.2’si tarım, yüzde 21.8’i sanayi, yüzde 6.4’ü inşaat ve yüzde 54.5’i ise hizmet sektöründe gerçekleşmesi de bunun göstergesi olarak okunmalıdır” dedi.

 

“İNSANLAR İŞ ARAMAKTAN BIKIP VAZGEÇTİ”

 

İnsanların iş aramaktan bıkıp vazgeçtiklerine dikkat çeken Altıok, “İşsizlik azalırken ve istihdam artarken işgücüne katılım neden düşmektedir? sorusuna bakıldığında ise işgücü 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 222 bin kişi azalarak 31 milyon 984 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,5 puanlık azalış ile yüzde 50,2 olarak gerçekleşmiştir. Yani insanlar iş aramaktan bıkıp vazgeçmişlerdir. Bu da işsiz olarak tanımlanan kişilerin sayısında bir azalma yaratmaktadır. Bu çerçevede sözkonusu işsizlik oranının düşmesinin bir sebebi kayıtdışı çalışanların kayıt altına alınması olabilir. Haziran ayında SGK’ye bağlı olmadan yani kayıtdışı çalışanların oranı da % 2.2 azalarak % 29.5’e düştüğü görülmektedir. Bu da bize daha önce bir işte çalıştığı halde işsiz olarak tanımlanan bu grubun devletin işverenlere verdiği sigorta teşvik ve vergi indirimleri neticesinde kayıtlı istihdama dönüştürülmesi olarak bakılabilir” dedi.

 

“GERÇEKLER RAKAMLAR ÇOK DAHA FAZLA”

 

Altıok, “İşsizlik rakamlarındaki bu sert düşüş de TÜİK'in verilerdeki son hesaplama yönteminde değişikliğe gidişinde etkisi olduğu söylenebilir. Çünkü hesaplama yönteminde geriye doğru yeteri kadar veri birikmediğinden, istatistiki olarak gerçekleşmelerde sert hareketlerin olabileceği düşünülmelidir. Dolayısıyla TÜİK’in yeni kullanmaya başladığı hesaplama yöntemine göre açıklanan aylık veriler oldukça sınırlı bir kapsama sahip olduğundan, gerçek işsizlik rakamlarının bu rakamların çok daha üzerinde olduğu söylenebilir” diye konuştu.