MAYSA DERYAYEVA
Liseye Giriş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklamasının ardından istediği liseye yerleşemeyen adayların, LGS ikinci tercihlerinin sonuçları açıkladı. Öğrencilerin daha çok fen liselerini, Anadolu liselerini ve sosyal bilimler liselerini tercih ettiğini belirten Sümbül, “İmam Hatip liselerinin sayıları fazla iken Anadolu liselerinin ve diğer liselerin sayıları oldukça düşük durumdadır. İmam Hatip Liselerinin sayısı fazla olduğu için doğal olarak boş kontenjan kalmadığında İmam Hatip liselerini tercih ediyorlar. Millî Eğitim Bakanlığını özgün çalışmasıyla ve baskısıyla İmam Hatip Liselerine öğrencilerin yönlenmesini de artıyor. Bu rağmen yine de Anadolu liselerine, fen liselerine, sosyal bilimler liselerine ve meslek liselerinin belli bölümlerinin ilgi gördüğünü söylemek mümkündür” dedi.
“ÖĞRENCİLER İDARENİN BASKI YÜZÜNDEN YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR”
“Sistem içerisinde eksiğimiz var. Sınav odaklı sistem olması bir problemdir” diyen Sümbül, “Öğrenciler orta okuldan liseye yönlendirmede gerçekten eğitim gereği olan detaylı yönlendirmeyi yapabilecek bir liyakat sistemine sahip değiller. Böyle olduğu içinde okullardan öğrenciler idarenin baskısı yüzünden yanlış ya da eksik yönlendiriliyorlar. Lise tercihlerinin öğrencinin özgür iradesine bırakılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“İMAM HATİP LİSELERİNE DAHA ÇOK KAYNAK AYRILIYOR”
Anadolu liselerinde kontenjanlar çok arttırılırken, okulların kapasiteleri sınırlı olduğuna dikkat çeken Sümbül, “Dolaysıyla Anadolu liseleri kalabalık hale geliyor. İmam Hatip liselerinde açılan okul sayısı çok fazla ve okulların bir kısmı nerdeyse yarı yarıya boş durumdadır. İmam Hatip Liselerine daha çok kaynak ayrılıyor. Bu konuda Millî Eğitim Bakanlığının bu işin taraflarıyla işi doğru şekilde düzenleyip, gerçekten öğrencilerin gitmek istedikleri bölümlere dair önümüzdeki döneminde planlayan bir noktadan okulların hem giriş kapasitelerini ve müfredatlarını döneme göre değiştirmesi gerekiyor. Açık liseler son zamanlarda daha çok tercih edilmeye başlandı. Öğrencilerimiz özgür iradesiyle açık liselerde okuyabilir ama maalesef birçok öğrencimiz çocuk işçiliğiyle, küçük yaşta çalışmalarıyla, ekonomik problemlerle ve doğru yönlendirmemeyle açık liselere gitmek zorunda kalıyorlar” dedi.
“ÜNİVERSİTE SINAVINDA BARAJI PUAN DÜŞÜRÜLMESİ BİR GÖZ BOYAMADIR”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın tercih sürecinde ilave edileceğini ve bu ek yerleştirmede barajı puanının TYT’de 140, AYT ve YDT’de 170 olarak uygulanacağını açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Mersin Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Birkaç ay öncesinde Cumhurbaşkanın açıklamasıyla üniversite sınavında baraj puanının düşürüleceğine dair sinyaller verilmiş ve gerçekçe olarak pandemi gösterilmişti. Daha sonra siyasal partilerden bazılarının açıklamalarıyla Cumhur İttifakının kararıymış gibi bu hayata geçiriliyor. Bunun bir seçim yatırımı olduğunu düşünüyorum. Barajın düşmesiyle adaylar daha çok üniversite tercihi yapabilecektir ama istedikleri üniversiteye giremeyecektir. Sonuçta girenlerin belli bir yüzdeyle alınıyor. Üniversite sınavında barajı puan düşürülmesi bir göz boyamadır” dedi.