MAYSA DERYAYEVA
Doğaya atılan atıklar yarattığı olumsuz etkilerinden dolayı ekosistemin dengesinin bozulduğunu belirten Can, “Günümüzde plastik kullanımı sosyal hayatın içine o kadar çok yer almaktadır ki plastiksiz bir dünyayı hayal etmek neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Günümüzde yıllık küresel plastik üretimi yaklaşık 300 milyon ton civarındadır. Doğada çözülmesi çok uzun yıllar alan plastik atıklar, uzun yok olma sürecinde besin zincirine girerek toprak ve su kirleticileri olarak çevreye verdiği olumsuz etkilerden dolayı ekosistemin dengesini de bozmaktadırlar. İnsanlar tarafından çevreye bırakılan plastik atıkların çoğunluğunun yolculuğunu Akdeniz´de tamamlayıp deniz hayatına büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Nihayetinde Akdeniz, dünyada plastik kirliliği seviyesi en yüksek denizlerden biri haline gelmiş durumdadır” ifadelerini kullandı.
“PLASTİK ÇÖPLER CİDDİ SORUNLAR YARATIYOR”
“Okyanuslarda biriken plastik çöpler, denizlerde mekanik erozyon ve kimyasal aşınmayla ciddi çevre sorunlarına neden olmaktadır” diyen Can, “Plastikler fosil yakıtlardan üretildiğinden bunların üretimi için milyonlarca varil ham petrol ve tonlarca kömürün işlenmesi gerekmektedir. Ekonomik açıdan değerlendirildiği zaman her yıl denizlere atılan 10 ila 20 milyon ton plastik atığın deniz ekosistemlerine verdiği zararın ekonomik maliyetinin 13 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor” diye konuştu.
“DENİZ CANLILARI ZARAR GÖRÜYOR”
Can, “Denize atılan plastikler deniz canlıların onları yemelerine ve besin zinciri yoluyla insan bünyesine girmesine neden olabilmektedir. 2016 yılında Akdeniz’in sadece Türkiye’ye ait kıyılarında yapılan bir çalışmada, 28 türe ait 1137 balığın sindirim sisteminde mikro plastik olduğu tespit edilmiştir. Günlük diyetinde sıklıkla deniz canlısı tüketen bireylerin besin yoluyla günde ortalama onlarca mikro plastik aldıkları gözlenmiştir. Örneğin su ürünleri yiyen, yediği her ambalajlı gıdayla veya kullandığı tek kullanımlık ürünlerle çeşitli tipteki plastikleri de yutabilen ve sürekli sentetik plastik malzemelerin kullanıldığı ortamları soluyan insanların sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Bu mikro plastikler insan vücudunda birikmesi, kanser gibi önemli ve ölümcül hastalıklara yol açabilmektedir. Sonuç olarak, Ekolojik açıdan oldukça önemli ve eşsiz olan Akdeniz’in plastikten atıklardan ve bir çöp kuyusu olmaktan kurtarılması son derece önemlidir” dedi.