Okullar 6 Eylül’e hazır mı? | Güney Gazetesi Mersin

Okullar 6 Eylül’e hazır mı?

6 Eylül’de başlatılması planlanan yüz yüze eğitim için MEB ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortak bir rehber hazırlanarak alınacak önlemler belirlendi. Önlemleri değerlendiren Eğitim- İş Mersin Şube Başkanı Nesime Aslan, “Okullarda sınıf sayısı arttırılmalı ve öğretmen atamaları ihtiyaca göre yapılmalıdır. Maske, mesafe ve hijyen konusu sıkı bir şekilde denetlenmelidir” dedi.

Okullar 6 Eylül’e hazır mı?


MAYSA DERYAYEVA

 

Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 2 yıldır uzaktan eğitim vermek zorunda olan okullarda 6 Eylül’den itibaren yüz yüze eğitime geçilmesi planlanıyor.  Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı “Kovid-19 salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi” il milli eğitim müdürlüklerine gönderildi.

Okullarda alınacak önlemleri değerlendiren Eğitim- İş Mersin Şube Başkanı Nesime Aslan, “İki yıldır çok ağır yara alan eğitim öğretim sistemimizde vakalar bu şekilde artmışken, okulların açılması doğru olacak mı sorusunu beraberinde getirmektedir. Mersin genelinde nasıl önlemler alınıyor bunların hepsinin cevaplarını vermemiz önemli arz etmektedir” diye konuştu.

 

“VAKİT KAYBETMEDEN ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ”

 

Okullarda sınıfların bölünmesinin önlemli olduğuna dikkat çeken Aslan, “Öğrencilerin sınıflara yerleşmesi kurallara göre yapılmalı. Sıralar arası mesafe arttırılmalı. Sınıf sayısının artmasıyla öğretmen ihtiyacı da doğacak. Öğretmen atama sistemini öğretmen ihtiyacını karşılayacak şekilde olmalıdır. Kaliteli eğitimi yakalayabilmenin en önemli temeli öğretmen ihtiyacını karşılanmasıdır. Biz atamalarında buna göre yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Sınıf sayısı arttığında sınıf ihtiyacın doğacak ve bununla ilgili sınıf inşa etme çalışmaları yapılmalı vakit kaybetmeden çözümler üretilmelidir. Spor salonları, büyük kongre salonları bölünerek portatif sınıflar oluşturulmalıdır. Okulların bahçelerinde az öğrenci sayısıyla maske, mesafe kurallarını uygulayarak ders işlenmelidir” dedi.

 

“AŞI İKNA YOLUYLA YAPILMALI”

 

“Öğretmenlere PCR testi zorunlu yapılmamalıdır” diyen Aslan, “Ama aşıya ikna çalışmaları Bilim kurulunun ve Türk Tabipler Birliğinin desteğiyle yapılmalı. Aynı şekilde velilerde aşı konusunda ikna yoluyla bilinçlendirerek yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

 

Önlemler rehberinde neler var?

 

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla hazırlanan Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi’nde yer alan önlemlerden bazıları şunlar:

1)Velilerin okula girmesi yasak. Öğrencileri bahçeden öğretmene teslim edilecek.

2)Teneffüs saatleri her sınıf ayrı ayrı belirlenecek.

3)Sınıflarda düzenli hijyen temizliği yapılacak.

4)Sınıflarda ders süresinin 40 dakikayı aşmayacak.

5)Sınıflar hava akımı yaratacak şekilde en az 10 dakika süre ile havalandırılacak.

6)El hijyeni için tuvaletlerde su ve sabun olması denetlenecek

7)Öğrencilerin yemek saatleri ayrı zamanlarda olacak.

8)Okula maskeyle gelinecek. Öğretmen, öğrenci ve personelin ihtiyaç halinde kullanılabilmesi için yeterli sayıda maskeyi Milli Eğitim Bakanlığı temin edecek.

9)Personele aralıklarla enfeksiyon testi yapılacak.

10)Sınıflarda, koridorlarda ve ortak alanlarda maskeler için bir atık kutusu olacak.

11)Sınıf içerisinde öğrencilerin oturma düzeni, yüzleri aynı yöne dönük olacak şekilde yapılandırılacak.

13)Öğrencilerin egzersizlerini mümkün olduğunca açık alanda yapmasına öncelik verilecek.

14)Personelin HES kodu sorgulamasından “Risksiz” olduğundan emin olunacak.