Kiralar arttı, fırsatçılar çoğaldı | Güney Gazetesi Mersin

Kiralar arttı, fırsatçılar çoğaldı

Pandemi nedeniyle okulların yaklaşık 1.5 yıldır yüz yüze eğitime geçememiş olmasından dolayı öğrencilerin bulunduğu semtlerde birçok ev boş kalmıştı. Yükseköğretim Kurumları’nın yüz yüze eğitim kararını almasıyla birlikte üniversite civarında bulunan evlerin kirası da arttı. 11 yıldır Çiftlikköy Mahallesi’nde emlakçılık yapan Lokman Reyhanoğlu, kira fiyatlarının yüzde 50 arttığına dikkat çekerek, ev sahiplerinin durumu fırsata çevirip kira fiyatlarını artırdığını vurguladı.

Kiralar arttı, fırsatçılar çoğaldı


NİHAT ALTUNTAŞ

 

Koronavirüs nedeniyle yaklaşık 1.5 yıldır örgün eğitime birçok üniversitenin ara vermesinden dolayı öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde evler boş kalmıştı. Üniversitelerin yüz yüze eğitime geçiş kararı almasından sonra kira fiyatları yüzde 50 arttı ve Mersin’de bundan nasibini alan şehirler arasında. Örneğin, öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı Çiftlik Köy Mahallesi’nde 1+1 Eşyalı evlerin kirası 1000 TL ile 1500TL ilana çıkıyor. 2+1 eşyalı evlerde ise fiyat 2000 TL ile 2500 TL arasında değişkenlik gösteriyor.

11 yıldır Çiftlikköy Mahallesi’nde emlakçılık yapan Lokman Reyhanoğlu, şu anda ellerinde boş daire kalmadığını belirterek, kira fiyatlarının daha da artabileceğine dikkat çekti. Reyhanoğlu, “Köyün içerisindeki daireler 1000-15000 TL arasında değişiyor. Bizim elimizde şu an hiç daire yok. Bu da fiyatların yükselmesinin bir sebebi. Genel olarak emlakçılardan şu anda daireler bitti.Koronavirüs ilk çıktığında okulları tatil ettiler. O zaman öğrencilerin yerine konutları daha çok çalışanlar doldurdu. Bunun akabinde öğrenciler de okulların yüz yüze olması kararı verildikten sonra geldikleri için kalan daireleri de onlar doldurdu. Şu an tam okul açılmadığı halde bir sürü öğrenci evsiz kaldı. Bunun yanında bir furya öğrenci daha gelecek.

 

“DURUMU FIRSATA ÇEVİRDİLER”

 

Lokmanoğlu, “Asıl öğrenciler Eylül ayının başında gelecek. Şu anda onlar geldiğinde ne olacağını ben de bilmiyorum. 2-3 senedir pandemiden dolayı yeni inşaat da yapılmıyor. İnşaat sektörleri de maliyet yükselmesinden dolayı işi bıraktı. Bunların hepsi bir etken. Ev kiralarından fiyatlar artıyor. Ev sahipleri de sağ olsun bu durumu fırsat bilip 1000 TL’lik dairelerini 1200-1300’den vermeye çalışıyor. Öğrenciler de çaresizce daireleri tutuyorlar. Fiyatları arttırdığını gören diğer ev sahipleri de otomatikman kira fiyatını arttırıyor. Tabiri caizse bunlar birbirini gazlayarak fiyatı arttırıyorlar” dedi. Koronavirüs pandemisi nedeniyle okulların bir süredir kapalı olmasından dolayı öğrenci şehirlerinde birçok konut boş kalmıştı. Şimdi ise örgün öğretimin başlayacak olması nedeniyle boş ev bulmakta zorluk çekiliyor. Emlak sektörünün önde gelen isimleri öğrenci şehirlerinde kiraların yüzde 30-40 oranında arttığını belirtiyor” dedi.

 

 

“ÖĞRENCİLER ZOR DURUMDA”

 

Mersin’de üniversite öğrencisi olan Güney Mamedova ise kira fiyatlarının çok arttığına dikkat çekerek, “Bir öğrenci olarak ev fiyatları benim öğrenci bütçeme göre çok pahalı. Ev kiralarken emlakçı parasını çok fazla ödüyoruz. Şu an kaldığım kiralık 1+1 eşyalı eve kira fiyatı olarak bin 100 TL ödüyorum. İlk evi tutarken toplam cebimden emlakçı parası ve kira bedeli olarak 3 bin 200 TL çıktı. Bir anda bu kadar paranın bir öğrencinin cebinden çıkması öğrenciyi zor duruma düşürüyor. 2017 yılında aynı konumda 1+1 kiralık eşyalı evlerin fiyatı 750 TL’ydi. Şu an kaldığım evinin eşyalarında bazı eksiklilerde var ama idare edebileceğim bir ev. Aslında bir öğrenci için bu kadar kira fiyatları fazla. Bazı öğrencilerin ailesinden para gelmiyor ya da çalışmak zorunda olan öğrenciler var. Kira fiyatlarının yanına ek olarak elektrik, su fiyatları da pahalı.  Bu durum öğrencileri zor durumda bırakıyor” diye konuştu.