“Artık yeter” | Güney Gazetesi Mersin

“Artık yeter”

Covid-19 tedavisi gören bir hasta hastanede hayatını kaybedince yakınları hastane çalışanlarına saldırmıştı. Sağlıkçılar saldırının yapıldığı yerde buluştu hem topluma hem iktidara seslendi: Sağlıkta şiddete göz yumanlara da artık yeter!”

“Artık yeter”


MAYSA DERYAYEVA

 

Mersin Tabip Odası, Mezitli’de özel bir hastanede Covid-19 tedavisi gören bir hastanın hayatını kaybetmesinin ardından hasta yakınlarının saldırısına uğrayan 3 sağlık çalışanı için hastane önünde basın açıklaması düzenledi. “Sağlıkta şiddete göz yumanlara da artık yeter” yazılı pankart açan sağlıkçılara hastane yönetimi de destek verdi. Grup adına konuşma yapan Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, son bir ayda sağlıkta şiddetin çok fazla arttığına dikkat çekti.

Pandemi sürecinin baş kahramanı olan sağlıkçılara yönelik şiddet her geçen gün artıyor. Mezitli’de özel bir hastanede Covid-19 tedavisi görürken hayatını kaybeden bir hastanın yakınları tarafından 3 sağlıkçının şiddete maruz kalması sağlıkçıları ayağa kaldırdı.

Mersin Tabip Odası ve hastane çalışanları düzenledikleri basın toplantısında sağlıkta artan şiddet olaylarına tepki gösterdi.

Grup adına konuşma yapan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, “Yıllardır kanayan yaramız olan “sağlıkta şiddet”, pandeminin getirdiği ağır yük nedeniyle daha da görünür hale gelmektedir. Ülkedeki cezasızlıkla el ele yürüyen şiddet iklimi, saldırganların pervasızlığını daha da artırmaktadır. 24 Ağustos günü ölen bir hasta gerekçe gösterilerek bir uzman doktor arkadaşımıza ve iki hemşireye görevleri başında iken kalabalık bir grup tarafından saldırı yaşanmıştır. Bu saldırganların, hastaları hastaneye geldikleri andan itibaren çalışanlara tehditler savurdukları, hastaları öldükten sonra da bu tehditlerini fiziksel şiddet ve hakaret ile sürdürdükleri görülmüştür” dedi.

 

“BÜTÜNLÜKLÜ BİR MÜCADELE YAPILMALI”

 

“Sağlıkta şiddet olgusuna, sadece mevcut cezalarla çözüm bulabilmek imkansızdır” diyen Antmen, “Sağlıkta şiddetin, sağlık çalışanlarının köleleştirilmesi için kendilerine uygulanan bir araç olduğu bilinmelidir. Kamusal alanda uzun süredir devam eden özelleştirmelerin ve hastaları “müşteri” olarak görme anlayışının, sağlık çalışanlarının güvenli çalışma ortamlarının olmamasının, bulunduğumuz ekonomik ve siyasi ortamın, ülkemizde, yöneticiler düzeyinde dahi normalleştirilen şiddet ve nefret söylemlerinin, Türkiye’de adalete duyulan güvensizliğin etkilerini de görerek, bütünlüklü bir mücadele yapılmalıdır” dedi.

 

“TALEPLERİMİZİ DİNLEMEYE DAVET EDİYORUZ”

 

Antmen, “COVID-19 sürecinin yönetilememesi, salgın yerine algı yönetilmesi ise sağlık alanının durumunu şiddet de dahil olmak üzere daha da kötüleştirmiştir. Geldiğimiz noktada meslektaşlarımızı hem pandemi koşulları hem de giderek artan şiddet ortamında kaybediyoruz ve artık hiçbir arkadaşımızı kaybetmeye tahammülümüz kalmadığını bir kez daha vurguluyoruz. Sağlık Bakanlığı’nı sağlıkta şiddeti görmezden gelen, kışkırtan söylem ve politikalardan vazgeçmeye; etkin bir sağlıkta şiddet politikası için Türk Tabipleri Birliği ve sağlık emek örgütleriyle birlikte hareket etmeye; onların talep ve önerilerini dinlemeye davet ediyoruz. Mersin Tabip Odası olarak saldırıya uğrayan arkadaşlarımıza ve Ortadoğu Hastanesi çalışanlarına bir kez daha geçmiş olsun diyor, sağlıkta şiddetin sona ermesi için her koşulda, bütün gücümüzle meslektaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğimizi kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz” dedi.

 

Saldırganlar cezasız kalıyor”

 

Türk Tabipler Birliği ikinci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, saldırıya uğrayan sağlık çalışanlarına geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi olarak Dr. Ersin Aslanın katledilmesinden sonra sağlıkta şiddet yasasını çıkarılması için Tabip Odalarımızla birlikte çok uğraştık. Ancak hazırladığımız yasa tasarısı iktidar tarafından yıllarca reddedildi. Geçen yıl pandeminin sağlıkçılar üzerindeki yıkıcı etkilerinden dolayı Mecliste bir sağlıkta şiddet yasası geçirildi. Ancak bu yasa bizim istediğimiz bir yasa değildi. Çünkü çıkan yasa güdük çıkmış bir yasadır. Biz bunun etkilerini o günden beri görüyoruz. Bugüne kadar sağlıkçılara yönelik şiddet azalmamış aksine artmıştır. Buna karşılık şiddet uygulayanlara herhangi bir ceza yaptırımı uygulanmamıştır. Aradan geçen bunca zamanda çıkarılan bu yasasının sağlık çalışanlarına yapılan şiddeti azaltmadığı gibi pandemi koşullarında canla, başla günlerce, haftalarca, aylarca çalışan sağlık çalışanlarına saldırılar, şiddet, fiziksel ve sözlü olarak durmamıştır.  Yeni bir hukuki bir çalışma yürütüyoruz ve bunu mecliste bulunan tüm partilere sunacağız. Umarız ki bu sefer bizim önerdiğimiz sağlıkta şiddet yasası geçer ve en azından şiddet uygulayanlar ceza alır” diye konuştu.