Usta yazara ahde vefa | Güney Gazetesi Mersin

Usta yazara ahde vefa

1960’lı yılların sonlarında yazdığı öykü ve senaryolarla hem Türk edebiyatında hem de Türk sinemasında derin izler bırakan, ilerleyen yaşına rağmen yazmaya, üretmeye devam eden Osman Şahin’in adına doğup büyüdüğü topraklarda ilk kez bir edebiyat ödülü düzenlendi. Yenişehir Belediyesi ve Yenişehir Kent Konseyi’nin ortaklaşa düzenlediği Osman Şahin Öykü Etkinliği, usta yazarla genç öykücüleri hem aynı kitapta hem aynı mekânda buluşturdu.

Usta yazara ahde vefa


ABİDİN YAĞMUR

 

Osman Şahin Öykü etkinliği için ilk adımlar, her ay edebiyat buluşmaları yapan kitap okuma grubu Ut Legitur’un bileşenlerinden Hüsniye Çelik’in girişimleriyle atıldı. Grup üyeleri, pandemi sürecinde okuldan uzak kalan, eve kapanmak zorunda kalan liseli gençler arasında bir öykü etkinliği yapmaya karar verdi. Ancak etkinliğe özellikle yarışma ismi verilmedi ve gençlerin yarışmaları değil, içlerinden geldiği gibi yazmaları istendi.

Ut Legitur bileşenlerinin her ayrıntısını planladığı proje Yenişehir Kent Konseyine sunuldu, konsey başkanı Dilek Çakır’ın da girişimleriyle Yenişehir Belediyesi projenin ana destekçisi oldu.

“Hayat Eve Sığar, Hayaller Eve Sığma” sloganıyla düzenlenen etkinlik için Mersin’deki okullara katılım çağrıları gönderildi.

Liseli öğrencilerin yazdıkları öyküler ön seçici kurula gönderildi. Ön seçici kurulun çalışmasının ardından Osman Şahin, Remzi Karabulut, Sadık Arslan, Nazmi Bayrı ve Abidin Yağmur’dan oluşan seçici kurul öyküleri değerlendirdi. Ancak etkinlik yarışma biçiminde olmadığı için dereceler belirlenmedi, kitaba girecek 13 öykü belirlendi.

Böylece Azra Özvariş, Birsu Gündoğan, Dilasude Çelik, Murat Şendur, Eylül Balcı, Bilge Karabulut, İlayda Çapkın, Derin Yurdakul, Sultan Aras, Deniz Sude Can, İrem Çomalak, Nazlıcan Yıldırım, Vesile Mağat adlı öğrencilerin öyküleri Mitat Delioğlu’nun editörlüğünü yaptığı kitapta toplanarak Yenişehir Belediyesi tarafından yayınlandı.

Osman Şahin de kitaba “Bozkırda Vivaldi” adlı öyküsünü verdi. Böylece genç yazarlar Osman Şahin ile aynı kitapta yer almanın gururunu yaşadı. Öğrenciler öyküleri için telif de alarak yazarlığa ilk adımı atmış oldu.

Osman Şahin Öykü Etkinliğinin ödül töreni Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı.

Etkinliğin koordinatörlüğünü üstlenen Hüsniye Çelik, “Öykü etkinliğini Osman Şahin’e ithaf ederek edebiyatımıza yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etmek istedik” dedi.

 

“DÜNYADA BİR BAŞKA ÖRNEĞİ YOKTUR”

 

Osman Şahin de konuşmasına Türkiye’de toplumsal gerçekçi yazarların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek başladı.

Aziz Nesin’in Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı olduğu dönemde, bir genel kurul sırasında “Arkadaşlar, hapis yatmış olanlar ayağa kalksın” dediğini anlatan Şahin, “O zaman genel kurulda 300 yazar vardı. 200’e yakın yazar ayağa kalktı. Bunun dünyada bir başka örneği yoktur” dedi.

 

“YAŞAR KEMAL BANA KIZDI”

 

“Yazarlık bizim ülkemizde zor sanattır” diyen Osman Şahin, Nazım Hikmet’ten Sabahattin Ali’ye kadar pek çok yazarın zorlu bir hayat sürdüğünü, kendisinin de 12 Eylül döneminde bir roman eleştirisi yüzünden 18 ay hapiste yattığını hatırlattı.

Şahin, “Aylarca yıkanamadık. 15 kişilik koğuşlarda 45 kişi kalıyorduk. Yaşar Kemal bir gün beni ziyarete geldiğinde ağladım, “intihar edeceğim” dedim. Yaşar Kemal kızdı. “Seni buraya burada gördüklerini yazasın diye gönderdiler” dedi. Ben Yalova Cezaevinde gördükleri peçetelere yazarak kızıma teslim ettim. “Kolları Bağlı Doğan” kitabım işte o şartlarda yazıldı” dedi.

 

“BENİ ATATÜRKÇÜ BİR YAZAR YAPAN KÖY ENSTİTÜLERİDİR”

 

Yazarlık serüveninde Köy Enstitülerinin önemine değinen Osman Şahin, “Beni Atatürkçü bir öğretmen ve yazar olarak yetiştiren yer Dicle Köy Enstitüsüdür. Köy Enstitüleri Anadolu bozkırına Vivaldi müziği gibi gelmiştir. Daha sonra o okulları kapattılar. O okulları kapatanlar Türkiye’ye en büyük kötülüğü yaptılar” dedi.

1970 yılında Kırmızı Yel adlı kitabıyla TRT büyük ödülünü aldığında Yılmaz Güney, Yaşar Kemal, Necati Cumalı ve pek çok yazarın kendisine önerilerde bulunduğunu anlatan Osman Şahin, o önerileri tören salonunda bulunan liseli yazarlarla paylaştı. 

 

“GENÇ OSMAN ŞAHİNLER TEŞVİK EDİLECEK”

 

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de,  Osman Şahin adına doğduğu topraklarda böyle bir etkinlik yapılmasının ahde vefa örneği olduğunu da belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

Başkan Özyiğit, Osman Şahin’in kitaplarının, eserlerin yer alacağı bir kütüphane ve müzeyi Yenişehir’e kazandıracaklarını da söyledi.

Konuşmasında, Osman Şahin’in öykücülüğü üzerine görüşlerini de paylaşan Başkan Abdullah Özyiğit, “Anadolu’nun ırmakları gibi arı duru yazdı, Türkçe yazdı, Türkçe denizine aktı. İyi ki varsınız Osman Şahin. İyi ki yazdınız” ifadelerini kullandı.