Gençler ve yaş almışlar bu projede buluşacak | Güney Gazetesi Mersin

Gençler ve yaş almışlar bu projede buluşacak

Mersin Alzheimer Derneği, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen “Gençlik Projeleri Destek Programı” çerçevesinde, “Gençlerle Genç Yaş Al Projesi” gerçekleştiriyor. Projenin amacı, Covıd-19 salgını nedeniyle toplumdan izole edilen yaş almışlar ile üniversite gençlerini ve gönüllüleri aynı çalışmada buluşturarak, ortak faaliyetler yapmalarını sağlamak. Böylece yaşlıları gençlerin enerjilerinden, desteklerinden yararlandırırken, gençleri toplumsal hayata katılımları için teşvik etmek, kuşaklar arası iletişimi sağlayarak daha güçlü bir toplum yaratmak.

Gençler ve yaş almışlar bu projede buluşacak


ZELİHA ÖZİPEK

 

Alzheimer Derneği Başkanı Aynur Özge, “Pandemi nedeniyle sosyal ve kültürel yaşama katılım hakları engellenen sağlıklı yaşlılarımız, evlerinde   pasif yaşamak zorunda kalınca fiziksel ve sosyal aktivitelerini yapamadılar; toplumdan ve sevdiklerinden izole edildiler. Bu durum onların depresyona girmelerine, mevcut hastalıklarının atak yapmasına, yeni hastalıklarının ortaya çıkmasına, ayrıca Alzheimer olma risklerinin artmasına neden oldu.  Proje ile salgının yaşlılar üzerinde yarattığı olumsuzlukları azaltmak; onların sosyal dışlanmalarını engellemek, motivasyonlarını artırmak, topluma entegre olmalarını sağlamak; gençlerin de, hayatın her alanında etkin olmaları, empati ve sosyal sorumluluk duygularını geliştirmeleri hedeflenmiştir” dedi.

 

“ALZHEİMER HAKKINDA FARKINDALIK YARATILACAK”

 

Gençlerle Genç Yaş Al Projesi” kapsamındaki aktif yaş alma faaliyetlerine; gönüllü öğrenciler, gönüllü gençler ve   diğer gönüllülerle birlikte, yaş almış büyüklerin katılacağını kaydeden Özge, “Bilindiği üzere 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü küresel olarak kutlanmakta; Eylül ayılarının tamamında da,  Alzheimer hastalığı hakkında farkındalık yaratacak,  hastaların ve hasta yakınlarının sorunlarını vurgulayacak kampanyalar yapılmakta” ifadelerini kullandı.

 

PROJE KAPSAMINDA NELER YAPILACAK?

 

Projenin tanıtımını Eylül ayı içerisinde yaptıklarını kaydeden Özge, proje kapsamında yapılanları şöyle anlattı:

“Gençlerle Genç Yaş Al Projesi” kapsamında, gençlerin destekleriyle, yaşlıların ilgisini çekecek programlar hazırlandı, videolar çekildi. Programlar ve videolar, 20 Eylül 2021 tarihinden itibaren, Sun RTV’de, haftanın her günü saat 11.oo’de yarım saatlik sürelerle, 19 hafta boyunca yayımlanacak.  TV izlemek için ek bir teknolojik bilgi gerekmediğinden, çok daha fazla yaşlıya ulaşmak amacıyla televizyondan yayımlatmak tercih edildi.

Programlarda aktif sohbetler, sağlık sohbetleri; fiziksel ve zihinsel egzersizler, müzik ve çeşitli etkinlikler olacak.  

Yenişehir, Mezitli, Tarsus Aktif Yaş Alma Evlerinde, 3 ay boyunca, sayıları sınırlı tutulacak gençlerle ve yaşlılarla yüz yüze aktif yaş alma faaliyetleri yapılacak. 

12.Alzheimer Eğitim Kampımız, sınırlı sayıda Alzheimer hastası/hasta yakınıyla yüz yüze; diğer katılımcılar için geçen yıl olduğu gibi online düzenlenecek.

“Alzheimer Ve Demans İçin Artık Hazırım Kitabı” yayımlanacak. Bu kitap, Alzheimer ve Demans ile ilgili güncel bilgileri, hasta yakınları için faydalı bilgileri içerecek. 

Her yaş grubundan insanların güzel enerjisi ile uygulayacağımız bu etkinliklerde bize katılın. Birlikte gülümseyerek öğrenelim, eğlenelim ve etrafımıza yararlı olalım.”