Kurtulan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, uzman görüşlerine göre Mersin’de müsilajın küçük koy ve körfezlerde risk oluşturmaya başladığını ve müdahale edilmezse büyük bir çevre sorunu yaşanacağının altını çizdi. Kurtulan, önergesinde şu sorulara yer verdi:ü
“Mersin’de müsilaj görülen alanların tespitine yönelik çalışma yapılmış mıdır? Kentin hangi bölgelerinde müsilaj tespit edilmiştir? Akdeniz’de müsilajın temizlenmesine yönelik başlatılan çalışmalar nelerdir? Hangi bölgelerde temizlik çalışmaları başlamıştır? Akdeniz’de müsilajın artmasını engellemek için ne tür tedbirler alınmıştır? Marmara, Ege ve Akdeniz’de görülen müsilajın tamamen temizlenmesine yönelik eylem planı var mıdır? Varsa eylem planının içeriği nedir?”
“ÜRETİM YAPILAMAYACAK DURUMA GELİNDİ”
Fatma Kurtulan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde de Anamurlu muz üreticilerinin sorunlarına dikkat çekti.
Anamur’un Türkiye’nin muz üretiminin yüzde 30'unu tek başına karşıladığına, yıllık ortalama 200 bin ton muz üretildiğine değinen Kurtulan, muz üreticilerinin son dönemlerdeki kuraklık nedeniyle üretim yapamayacak duruma geldiklerini belirtti.
İlçedeki kuraklığın tabandaki su seviyesinin düşmesine sebep olduğunun altını çizen Kurtulan, muz seralarının da deniz seviyesinde olması nedeniyle de tuzluluk oranı arttığını ve bu durumun üretimde ciddi düşüşün meydana geleceği noktasında endişelere sebep olduğunu vurguladı. Kurtulan, konuyla ilgili soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
“Anamur’da kurulu olan muz seralarındaki verim düşüşünün önlenmesi için çalışma yapılacak mıdır? DSİ’nin Anamur'da haftada bir gün su kesintisine gitmesinin sebebi nedir? Su kesintisinin giderilmesi ile ilgili çalışma bulunmakta mıdır? Seralarda verim düşüklüğünün gerçekleşmesi halinde muz üreticisinin borç ödemesinin ertelenmesine veya borçlarının silinmesine yönelik Bakanlığınızın planlaması mevcut mudur?” (Haber Merkezi)