Mersin Büyükşehir Belediyesi metro ihalesini kazanan şirketle sözleşme imzaladı. Metro projesinde ilk kazmanın Mersin’in kurtuluşunun 100. Yıldönümü olan 3 Ocak 2022’de vurulacağı açıklandı. Metro projesine göre hattın bir kısmı Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’ndan ilerleyecek, İstiklal Caddesinden geçtikten sonra eski otogarda sona erecek. Bu durumda metro hattı en büyük etkiyi İstiklal Caddesi’ne yapacak. İstiklal Caddesi esnafı ise metro projesi hakkında bilgilendirilmedikleri ve görüşleri alınmadığı için sitemli. Pandemi ve ekonomik krizden kaynaklı zor günler geçiren esnaf, inşaat sürecinde yaşayacakları olası ekonomik sıkıntı dolayısıyla da bir hayli kaygılı.
“ANKET YOLUYLA HALKIN GÖRÜŞÜ ALINABİLİRDİ”
İstiklal Caddesindeki önemli İşhanları arasında yer alan Zafer Çarşısında ayakkabı tamirciliği yapan Ayhan Kuş, metro inşaatının 48 ayda bitmesine mucize gözüyle bakıyor.
Kuş, “Kazacaksın, yeri deşeceksin, önüne ne gibi engeller çıkacak bilmiyoruz. Önlerine ne çıkacağı meçhul, buraların yapısını biliyorsunuz, su çıkabilir, tarihi eser çıkabilir. En basitinden çarşıdaki katlı otoparka bakalım, sudan kaynaklı otopark uzadı, belirlenen tarih geçti, hala bitmedi. Havaalanını göz önüne alalım, hükümet destekli olmasına rağmen yıllardır bitiremediler. Nitekim metro projesini yapacağız diyen belediye muhalefetin elinde” dedi.
Çarşı bölgesinde inşaata başlayacakları zaman esnaf için ayrı bir enkaz olacağını dile getiren Kuş “Kiracı esnaf için de, dükkan sahibi için de risk barındırıyor kendi içinde. Dükkânda küçük bir tadilat bile yapsak birkaç günlük bizi etkiliyor. Esnaf borçla ürün almış, çeki, senedi, üstüne krizi çok zor durumdayız. Projeye başlamadan önce esnafın ve halkın görüşüne başvurulup anket yapılabilirdi, doğalgaz Mersin’e getirilmeden önce halka bu soru anket yoluyla soruldu. Ama hiçbir görüşümüz alınmadı hatta bilgilendirilmedik. Ayrıca Mersin öyle çok büyük bir şehir değil hafif raylı sistemin derdimize çare olacağını düşünüyorum ben. Sahil şeridinden hafif raylı sitem yapılıp şehrin merkez dokusuna dokunulmadan halledilebilir” ifadelerini kullandı.
“ESNAF İÇİN DÜŞÜNDÜKLERİ BİR FORMÜL VAR MI?”
Telefon dükkanı işleten Ömür Taçyıldız ise metroya dair kendilerine bilgi verilmediğini ve görüşlerinin alınmadığını belirtti.
Taçyıldız, “Belki bize olumlu katkısı olacak metronun ama konu hakkında bilgilendirilmek isterdik. İnşaat sürecinin ne kadar süreceği, bize etkisinin ne olacağını bilmiyoruz. Esnaf için düşündükleri bir formül var mı bilmiyorum. İşlerimiz zaten kötü gidiyor. Süreç hakkında da bir bilgimiz yok, hangi etap ne kadar sürecek bilmiyoruz, alışveriş merkezleri hali hazırda işimizi fazlasıyla zayıflattı” dedi. Pandemi kaynaklı müşterilerinin azaldığını söyleyen Taçyıldız, “Metronun bize etkisinin olumlu veya olumsuz ne olacağını bilmiyoruz. Çarşıyı yapacaklarını da söylemişlerdi, verdikleri sözler hava da kaldı. Uzun vade de şehre katkısı olur ama inşaat süreciyle ilgili kaygılarımız var. İki evimi satıp kiraya girmek zorunda kaldım, elimizde malzeme kalmadı, nasıl olacak bilmiyorum” dedi.
“KENDİMİZİ HİÇE SAYILMIŞ HİSSEDİYORUZ”
Ayakkabı dükkânı olan Hakan Köse, konu hakkında kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini konunun kendileri için kapalı kutu olduğunu söyledi.
Köse, “İnşaat sürecinde müşteri girişi aksarsa bu bizim için büyük sıkıntı olur, yapmamız gereken düzenli ödemelerimiz var. Pandemiden kaynaklı iş yapamıyoruz, eğer inşaat bizi olumsuz etkilerse ne yapacağımızı bilmiyorum, kesinlikle altından kalkamayız bu durumun. Metroya karşı değiliz ama olası mağduriyetimizi kim karşılayacak önemli olan bunlar. Süreç, tarih ve içerik hakkında bir bilgi verselerdi en azından, ona göre tedbir ve önlemlerimizi alırız. Kendimizi hiçe sayılmış hissediyorum” dedi.
“SÜRECİ BİLMEMEK BİZİ KAYGIYA SÜRÜKLÜYOR”
Giysi dükkânı işleten Hasan Yağmur, metronun yapılacağından haberinin olduğunu ama güzergâh ve tarihle ilgili bilgilerinin olmadığını söyledi.
Yağmur, “Konu hakkında belki Esnaf Sanatkârlar Odası bilgilendirilmiştir ama onlardan da bize bir bilgi gelmedi doğrusu. İnşaat döneminde yaya geçişinde sorun olursa bizi kötü etkileyecek büyük ihtimalle bu proje. Bizim güzergahta çalışmanın ne zaman yapılacağını ve ne kadar süreceğini bilmememiz bizleri kaygıya sürüklüyor” dedi.
Birçok esnafın kiracı ve krizden kaynaklı kıt kanaat geçindiğini söyleyen Yağmur, “O süreçte belediye bu işi üstlenmişse mağduriyeti gidermek konusunda da elini taşın altına koymalı. En büyük kaygımız inşaat sürecinin uzun sürmesi ve bilgi eksikliği. İnşallah en kısa sürede ve en az zararla altından kalkarız ve faydalı bir şey olur” diye belirtti. (Haber Merkezi)