ABİDİN YAĞMUR
Güney İlleri Tabipler Odaları Mersin’de bir araya gelerek hekimlerin sorunlarını ve taleplerini dile getirdi.
Odalar adına hazırlanan ortak açıklamayı Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı okudu.
Mevcut sağlık politikalarıyla halk sağlığı yok sayılırken, sağlık çalışanlarının haklarının da geriletildiğini söyleyen Fincancı, “Sağlıkta dönüşümle her geçen yıl giderek artan oranda geriletilip erozyona uğratılmış ekonomik ve özlük haklarımızdaki kayıplar, sağlık emekçilerinin omuzlarına yüklenen COVID-19 pandemisi ile mücadele sürecinde de devam etmiştir. Toplumda en fazla hastalanan ve hayatını kaybeden meslek grubu sağlık çalışanları olmuştur. Eksik, yanlış, tutarsız uygulamaların; salgını değil algıyı yönetmeye çalışan başarısız politikaların bedelini ne yazık ki sağlıkçılar hayatlarıyla ödemiş, ödemeye devam etmektedir” dedi.
“18 AYDA 8 BİNİN ÜZERİNDE HEKİM İSTİFA ETTİ”
Sağlık Bakanı Doktor Fahrettin Koca’nın, 2020 yılının ilk 6 aylık süresi zarfında 2 bin 412 doktorun istifa ettiği, 522 doktorun özel hastanelere geçiş yaptığı yönündeki açıklamalarını değerlendiren Fincancı, “Resmi olmayan bilgilere göre 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifası olduğu birliğimize iletilmiştir. Yurtdışında çalışmak için birliğimizden talep edilen iyi hal belgesi yılda 900'lere binlere ulaşmıştır. Ayda yaklaşık 100 hekim, bu ülkede hekimlik yapmak yerine yurtdışında göçmen doktor olmayı tercih etmektedir” dedi.
İktidarın bu korkunç tabloya rağmen hekimleri koruyacak düzenlemeler yapmadığını söyleyen Antmen, “Koronavirüs salgını, yalnızca hekimlere değil topluma da mevcut sağlık otoritesinin, toplum sağlığını korumak gibi bir derdi olmadığını bir kez daha göstermiştir” dedi.
175 bin Hekimin duyulmayan taleplerini duyurana kadar durmayacaklarını belirten Fincancı, taleplerini şu şekilde sıraladı: “Sağlıkta özelleştirmeci, piyasacı politikalar durdurulmalı, sağlık hizmetleri toplumcu bir anlayışla yeniden inşa edilmelidir. Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmeli, güvenceli çalışma esas olmalıdır. İşyerlerimiz alanın uzmanları ile görüşülerek güvenli, sağlıklı çalışma ortamları haline getirilmelidir. Haftalık çalışma sürelerimiz önerilerimiz çerçevesinde yeniden düzenlenmelidir. Temel ücretlerimiz TTB'nin görüş ve önerileri çerçevesinde belirlenmeli, emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir ödeme sağlanmalıdır. COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılmalıdır! Pandemi süresince çalıştığımız her yıl için derhal 120 gün fiili hizmet süresi zammı verilmelidir.”