“Tarım sektörü pandemide 40 milyar lira borçlandı” | Güney Gazetesi Mersin

“Tarım sektörü pandemide 40 milyar lira borçlandı”

Tarım sektörünün bankalara olan borcu son 2 yılda 40 milyar liraya artarak 150 milyar 227 milyon liraya ulaştı. CHP Mersin milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel, “Çiftçi borçları 2019’dan bu yana 40 milyar lira artarak 150 milyar lirayı buldu. Buna göre çiftçinin son 1 ayda 1,5 milyar lira daha borçlandığını görüyoruz” dedi.

“Tarım sektörü pandemide 40 milyar lira borçlandı”


CHP’li Gökçel tarım sektörü 2019 yılından bu yana bankalara 40 milyar lira borçlandığını kaydetti. Buna göre tarım sektörünün bankalara toplam borcu 150 milyar lirayı aştı. Yüksek girdi maliyetleri ve borçlar arasında hayatta kalma mücadelesi veren çiftçiler son 1 ayda 1,5 milyar lira daha borçlandı. Sektörün her geçen gün daha büyük bir borç sarmalına girdiğini belirten TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “AKP iktidarları tarımı ve çiftçiyi bitirme politikası izliyor. Çiftçiyi borçlandırıp üretimden koparıyor” dedi. Çiftçinin borcunun her geçen gün arttığının altını çizen Gökçel, “ Pandemi başladığından beri tarım sektörü 40 milyar liradan fazla borçlandı. Tarım sektörünün toplam borcunun yaklaşık yüzde 40’ı küresel pandemide gerçekleşmiş. Son 1 ayda çiftçinin borcu 1,5 milyar lira arttı. Toplamda çiftçinin 150 milyar liranı üzerinde borcu var. Bütün ülkeler pandemide çiftçisine destek olurken AKP borca soktu” dedi. Sektörün özellikle kamu banklarına borcu olduğunu kaydeden Gökçel, “150 milyarlık borcun 112 milyarı kamu bankalarına, 2019’da 77 milyar lira olan borç 112 milyara çıkmış. Bu şartlarda çiftçi üretim yapamaz. Çiftçimiz borç sarmalına girmiştir” dedi.

 

“ÇİFTÇİ GÜBRE ALAMIYOR”

 

Her geçen yıl tarım sektörünün borçlarının katlanarak arttığını ifade eden CHP’li Gökçel, çiftçilerin artan maliyet ve borç yükü sebebiyle gübre kullanamaz duruma geldiğini söyledi. CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “AKP’nin başarısız ekonomi yönetimi yüzünden son 1 yılda çiftçinin kullandığı gübreler anormal şekilde pahalandı. Amonyum sülfat gübresinin tonu 3600 TL, Üre 6800 TL, DAP 7400 TL, 15-15-15-15 2800  TL, Potasyum Nitrat 5500 TL oldu. Bu gübreleri alıp toprağına atacak çiftçi Türkiye’de var mı? AKP çiftçiyi banka kredisine muhtaç bırakmıştır. Çiftçi AKP’in politikaları sebebiyle üretimden kopmuştur. Bir gıda krizi yaşanıyorsa bunun mimarı AKP’dir. Yüzde yüzün üzerinde gübreye zam gelmiş ancak iktidar pembe tablo çizmenin derdinde” diye konuştu. (Haber Merkezi)