ZELİHA ÖZİPEK
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı haftalık vaka sayısı haritasında 100 bin kişide en çok vaka artışı yaşandığı şehirler arasında Mersin’de var. Vaka oranı Mersin’de yüz binde 75,40’tan 138,86’ya yükseldi. Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vakaların ciddi seviyelere ulaşacağını söyleyen SES Mersin Şube Eş Başkanı Dr. Zeki Sinan Doğan, “Havalar burada hala sıcak, kapı pencereler açık, havalandırmalar açık bu bizim için avantaj. Soğukların gelmesiyle beraber kapı, pencereler kapanacak ve burada da maalesef vaka artışları bekliyoruz” dedi.
Eylül ve Ekim aylarında yapılması beklenen ikinci doz aşıyı insanların aksattığını, vaka sayılarının artmasında bu durumunda etkili olduğunu dile getiren Doğan, okulların açılmasının da vakaların yükselmesinde büyük etken olduğunu söyledi. Doğan “Okulların açılmasının da vaka artışlarına önemli bir etkisi oldu. Yerelde aldığımız bilgilere göre artık her 4 covid vakasından biri çocuk. En kısa sürede sınıflar arttırılmalı, ders saatleri kısaltılmalı, teneffüsler arttırılmalı. Maske, mesafe, hijyenler beraber bu tedbirlerinde daha az vaka görmemizde etkili olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“SAĞLIK BAKANLIĞI TARİKATLARDAN ÇEKİNİYOR”
Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, Sağlık Bakanlığı’nın nerede kaç test yapıldığına dair bilgi vermediğini dile getirerek “Vaka sayıları, test sayıları, hastane de yatan insan sayıları verilmiyor. Her şey den önemlisi vakaların hangileri aşılı, hangisi aşısız bu bilgiler verilmiyor. Bakanlık bir muğlaklık yaratmaya çalışıyor. Aşılar ilk geldiğinde bir buçuk milyon doz aşı yapıyorduk günde. Şu an 400 bin doz aşı yapıyoruz. Yani aşı yapma kapasitemizin 3’te biri ile çalışıyoruz. Bunun sebebi Sağlık Bakanlığı’nın aşı yapmaya yönelik propaganda, çalışma yürütmemesi” dedi.
220 milyon doz aşı temininin sadece 120 milyon dozunun tüketildiğini söyleyen Antmen. “Hala elde 100 milyon doz aşı var ama tüketilmesine yönelik ciddi bir çalışma ve kampanya yok. Bunda da aşı karşıtlarının karşıt propagandalarının Bakanlık üzerinde etkisinin olduğunu düşünüyorum. Çünkü, Sağlık Bakanlığı, aşı karşıtı olan tarikat ve cemaatlerden kendilerine gelecek tepkiler sebebiyle aşı çalışmasını olması gerektiği gibi yapmıyor. Nitekim sosyal medyada görmek mümkün birçok cemaat ve tarikat aşı karşıtı propaganda yapıyor ve Bakanlık bunlardan gelecek tepkilerden çekindiği için olması gerektiği gibi bir kampanya yürütemiyor” sözlerini kullandı.
On ayda Türkiye’nin yüzde 55’ini aşılandığını ve yüzde 45 hala aşı olmadığını belirten Antmen, “Yüzde seksen bağışıklığı kazanabilmemiz için 12 yaş üstü tüm vatandaşların hepsini tam doz aşılamamız gerek. Elde yeterince aşı olmasına karşın, aşısız bu kadar insan var ve Bakanlık hala insanları aşıya teşvik edecek propaganda ve çalışmaları yapmaktan çok uzak” dedi.