ABİDİN YAĞMUR
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi ekim ayı ikinci toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan Başkan Vahap Seçer, Doğu Akdeniz Ana Konteynır Limanı projesi hakkında açıklamalarda bulundu.
10.Kalkınma Planında ana konteynır limanının Mersin’de olacağının belirtildiğini, 11. Kalkınma Planında ise şehir ismi verilmediğini kaydeden Seçer şunları söyledi:
“Doğu Akdeniz diye belirtilen ama Mersin’de yapılacağını beklediğimiz ana konteynır limanının 2017 yılında revize edilen Adana Mersin Çevre Düzeni Planı’nda yerini belirlemişiz. Daha sonra bu bölge özel endüstri bölgesi ilan edildi. Akabinde polipropilen tesisi kurulması amaçlı ÇED raporu hazırlandı. ÇED raporunun mahkeme tarafından iptal edildiğini biliyorsunuz. Belediyemiz dava açtı STK’lar katıldı ve ÇED raporu iptal edildi. Daha sonra Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından özel güvenlik bölgesi olarak ilan edildi 15 Eylül’de. Daha sonra bölge 1/100 binlik ölçekli çevre düzeni planında hem özel endüstri bölgesi hemde özel askeri güvenlik bölgesi olarak ilan edildi. Üzerinde şu an iki karar var. Askeri güvenlik bölgesi ilan edilmesinin ardından planın askı süreci tamamlandı. Ama biz söz konusu işleme itirazımızı yaptık. Özel endüstri bölgesi olmasına karşı açılan davalar devam ederken bu değişikliğin amacı nedir? Mersin kamuoyu merak ediyor. Ben çok merak etmiyorum, öngörülerim var bu konuda. Söz konusu bölge yaklaşık 1 milyon 92 bin 551 metrekare. 400 dekarı bu tesisi kuracak olan şirkete şartlı olarak hazine tarafından tahsisi yapılmış. Şu anlam çıkıyor; 700 dekarı özel mülk, 400 dekar hazine malı ve şirkete tahsis ediliyor. Mahkeme, ‘burada yer seçimi yanlıştır’ dediği noktada bu alan ana konteynır limanı kara sahasını oluşturacak. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak o bölgede ikinci etap 5 bin nazım çalışmalarında bu alanı da içimize alacağız. Biz bu düzenlemeleri yaparken işlemlerimiz imara uygun olacak. 238 bin metrekarelik bir Belediye hizmet alanı çıkarma ihtimalimiz olacak. Mahkemenin ‘burada özel endüstri bölgesi olmaz’ dediği noktada ikinci karar devreye girecek. Özel Askeri bölge olacak ve biz buraya müdahale edemeyeceğiz. Biz belediye olarak orayı sadece izleyeceğiz. Bütün alınan kararlar öngörüme göre gerçeğe dönmez umarım! Burada amacın konteynır limanı gündeminin ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu düşünüyorum.”
“HEP BERABER ANKARA’NIN YOLUNU TUTALIM”
Mersin’in hükümetten beklediği yatırımların senelerdir yapılmadığını, oysa Mersin’in Türkiye’nin en çok vergi tahakkuk edilen 7. ili olduğunu kaydeden Seçer, “Bir an önce Cumhur İttifakı’na mensup arkadaşlarımıza buradan sesleniyorum. Alalım dosyaları, bölgenin sorunlarını başta ben olmak üzere siyasi ya da bürokratik tüm aktörlerin birada Ankara’ya gidip bu konunun muhataplarıyla bu sorunları konuşmamızı öneriyorum. Birinci ağızdan bizden dinlesinler. Diğer illerin aktörleri haftada bir bir araya geliyor parti fakı gözetmeksizin. O ilin menfaati varsa beraber talep ediyorlar. Talep etmezseniz alamazsınız. Bu teklifimi de yeniliyorum haydi beraber Ankara’nın yolunu tutalım” dedi.
“Hizmet yok, algı var” eleştirisine ne dedi?
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında AKP ve MHP’li üyelerin CHP’li başkan Vahap Seçer’e eleştirileri ve Seçer’in bu eleştirilere yanıtları da dikkat çekti.
AKP’li üye Zafer Şahin Özturan, Mersin Büyükşehir Belediyesinin hizmet yapamadığını iddia etti ve “Algı var, hizmet yok” dedi. Özturan, Mersin’e hükümet tarafından her alanda yatırımlar yapıldığını söyledi.
MHP’li Mahmut Tat da işçi çıkarma iddialarını gündeme getirdi. 13 yıllık kadın işçinin, emekliliğine 2 yıl kalmış 21 yıllık işçinin gerekçesiz olarak işten çıkarıldığını savunan Tat, “İşçi çıkarıp işçi alınıyor. Sana ihtiyacımız yok denilerek işten çıkarılan işçinin odasına ertesi gün 3 kişi geliyor. Bunlar bizim canımızı yakıyor” dedi.
“ELİMİZİ AYAĞIMIZI BAĞLIYORSUNUZ”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise eleştiriler üzerine şunları söyledi:
“Bana borçlanma konusunda yetki vermemeniz siyasi karardır. Buna karşı çıkanlar da haksız olduklarını ve sorumlu olduklarını biliyorlar. Elimizi ayağımızı bağlıyorsunuz. Önümüzü açın ondan sonra bizi eleştirin yapmadınız etmediniz diye.”
“YÜZ KIZARTICI SUÇLAR SEBEBİYLE ÇIKARILANLARA SİYASİ SEBEPLERLE İŞTEN ÇIKARILMIŞ SÜSÜ VERİLİYOR”
“Ben arzu etmem kimsenin işsiz kalmasını ama Belediye topluma hizmet için var. Herkes dışarıda işsiz gezerken, herhangi bir katkı sunmayıp, göreve gelmeyen, işini yapmayan, politik bağlantılarla gelen işçilerin kapısı değil burası. Bu kişiler belediye de çok az var şu an. Belediye başkanı kanunlar çerçevesinde idari tasarruflarda bulunabilir. Yüz kızartıcı suçlar sebebiyle çıkarılanlar var onlarda siyasi sebeplerle işten çıkarılmış süsü veriliyor. Dayanağımız yasalardır ve aldığımız kararlar idari kararlardır. Verdiğimiz kararlarda yasal olmayan bir şey varsa mahkemeden zaten döner. Randıman alamadığımız işçiyle yollarımızı ayıralım, tazminatını verelim ve topluma faydalı bir insan kaynağı oluşturalım istiyoruz.”
“RUSLAR MERSİN’E GELDİ, ÇEVRE İLLER PROPAGANDAYA BAŞLADI”
“Rus turistler yatırım amaçlı Mersin’den ev alınca, şehrin turizmine yatırım gelince başka şehrin emlakçıları vasıtasıyla denizimizin kirli olduğuna dair antipropaganda yapılıyor. Sosyal medya üzerinden aslı olmayan deniz kirliliğiyle ilgili fotoğraflar atılıyor. Biz deniz kirliliğini ciddiye alıyoruz. 55 milyon ceza kestik bu yıl içinde ve taviz vermiyoruz. Ama koordinatımızın dışına çıkamıyoruz. Bakanlıktan bütün bölgeyi denetim talebinde bulunduk, denizin temizliği için Silifke Anamur ve Bozyazı’ya müdahale edemiyoruz. Denetimde bir noksanlık var yetki istiyoruz. Verin bu işi biz yapalım. “