Maliyetler yükseliyor, çiftçi tahıl üretiminden kaçıyor | Güney Gazetesi Mersin

Maliyetler yükseliyor, çiftçi tahıl üretiminden kaçıyor

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, “Üretim noktasında sorunumuz yok, ancak üretim maliyetlerimizde yükselme çok. Tarla bitkileri üretiminden bahçe bitkilerine çok hızlı ve yüksek alanlarda geçiş oldu. TÜİK son tahmininde bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 14 oranında azalarak yaklaşık 17,7 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 30 oranında azalarak yaklaşık 5,8 milyon ton olacağını söylüyor. Bu noktaya gelinmesinde girdi maliyetlerinin de etkisi var” dedi.

Maliyetler yükseliyor, çiftçi tahıl üretiminden kaçıyor


Tarsus Ticaret Borsası meclisi olağan toplantısı yapıldı. Meclis Başkanı İsmail Hakkı Ekincioğlu Başkanlığında toplanan Borsa Meclisi üyeleri gündemin görüşülmesinin ardından ülke gündemi, genel ekonomi ve ticareti hakkında istişarede bulundular.

Borsa, Ekim Ayı Meclis toplantısında; yaş meyve sebze ile narenciyenin üretimi, ihracatı ve tarım ürünlerinin yeterliliği, üretimde girdi fiyatlarının 2022 sezonuna etkisi, iklim değişikliğine bağlı tarla ve bahçe bitkilerinin durumu istişare edildi.

Türkiye narenciye üretiminin bu yıl 5,5 milyon ton seviyesine ulaşmasının beklendiğini ifade eden Meclis Başkanı Ekincioğlu, “Üretim var, kalite var, ancak fiyat yok. Yurtdışının istediği ürünlerin tamamını üretiyoruz, pazarda rakiplerimiz ile kıyasıya mücadele içindeyiz. Yağışların olmaması da genel anlamda bizi de üreticimize de pazarlama noktasında yoruyor” dedi.

 

"TARLANIN GÜBRESİ, SAHİBİNİN AYAK İZİDİR"

 

Başkan Murat Kaya, gıda enflasyonunun dünya genelinde birçok ülkeyi yakından ilgilendirdiğini ve ülkeler için önemli bir ekonomik sorun haline döndüğünü belirtti.

Kaya, TÜİK’in Bitkisel Üretim Ekim ayı açıklamasında tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile sebzelerin bir önceki yıla göre azalacağının tahmin edildiğini söyledi.

Başkan Murat Kaya konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Eskilerin bir lafı vardır, tarlanın gübresi sahibinin ayak izidir derler. Üretim noktasında sorunumuz yok, ancak üretim maliyetlerimizde yükselme çok. Tarla bitkileri üretiminden bahçe bitkilerine çok hızlı ve yüksek alanlarda geçiş oldu. TÜİK son tahmininde Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 14 oranında azalarak yaklaşık 17,7 milyon ton, mısır üretiminin değişmeyerek 6,5 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 30 oranında azalarak yaklaşık 5,8 milyon ton olacağını söylüyor. Bu noktaya gelinmesinde girdi maliyetlerinin de etkisi var. Her zaman savunduğumuz gibi yeni, yenilikçi ve sürdürülebilir bir tarım ekonomisi uygulanmasına ihtiyacımız var.”

Borsa Yönetim Kurulu faaliyetlerinden de bahseden Başkan Murat Kaya, “Bugün Borsamızın geldiği nokta herkes tarafından takdirle karşılanıyor. Bur da bir daha bize güvenen üyelerimize, meclis üyelerimize, yönetim kurulu üyelerimize ve çalışanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi. (Haber Merkezi)