Uluslararası liman karayolunda mı boğulacak? | Güney Gazetesi Mersin

Uluslararası liman karayolunda mı boğulacak?

Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı inşaat ihalesini alan Kozuva Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleymen Kozuva, havalimanının bölgesel bir niteliği olacağını ve HUB (transfer, aktarma merkezi) liman yapmak için görevlendirdikleri ekibin Avrupa ülkeleriyle görüştüğünü söyledi. Kozuva, bunun gerçekleşmesi durumunda ekonomik olarak 3 yılda 30 kat yol alınacağını iddia etti. Geliştirdikleri projelerle ilgili İddialı konuşan Kozuva, havalimanı yolunun açılışa yetişmemesi durumunda yatırımı tamamlamalarının hiçbir işe yaramayacağını söyledi.

Uluslararası liman karayolunda mı boğulacak?


Süleyman Kozuva kendisine eşlik eden Mersin Ticaret Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan ve yönetim kurulu ile birlikte Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda havalimanı inşaatı hakkında kamuoyuna bilgi verdi. Inşaatın yüzde 45ini tamamladıklarını söyleyen Kozuva, 29 Ekim 2022’de havalimanının açılışını yapacaklarını söyledi.

Kozuva bölgenin mevcut durumda yaklaşık 5,5 milyon yolcu kapasitesi olduğunu söyledi. Dış hatlar uçak seferlerini güçlendirmek için Avrupa’da çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Kozuva iddialı konuştu.

Kozuva “Bu kapasitenin yüzde 80’i ise iç hatlar yolcusu. Amacımız burada dış hatları güçlendirebilmek. Bunun için kurduğumuz bir ekip Almanya, Fransa gibi dünya ülkeleriyle görüşmelere başladı. Burayı HUB Liman yapma arzusundayız. Konuyla ilgili çalışmada sizlerin desteği de çok önemli. Yalnız size değil, Mersin’deki her bir sivil toplum kuruluşuna büyük görevler düşecek. Bunu sağlayabilirsek 3 yılda 30 kat yol alınıp tüm bölge kazanacak” ifadelerini kullandı.

 

“BÖLGEYE YÖNELİK PROJELER”

 

Gaziantep – Mersin tren hattının havalimanına uğrayacağını kaydeden Kozuva, bu şekilde bölgeden havalimanına ulaşımın kolay olacağını ifade etti.

Aynı zamanda 180 odalı bir otel planladıklarını, ilk etapta 12 bin metrekare kapalı alanda kargo taşıması için iki tane depo yapımına başladıklarını ifade eden Kozuva, “Toplamda 30 bin metrekareye kadar çıkacak alanımız bulunuyor. Bunu talebe göre değerlendireceğiz. Bölgenin konumu nedeniyle kargo bölümü olmazsa olmazımız. Biliyorsunuz buradan her gün Katar’a iki tane uçak kalkıyor. Bu potansiyeli iyi değerlendirmeliyiz” dedi. Ayrıca yatırımı greenport olarak tasarladıklarına da dikkat çeken Kozuva, “Bölgenin özelliklerine yakışır şekilde güneşten yararlanıp kendi enerjimizi kendimiz üreteceğiz” ifadelerini kullandı.

 

“YOL TAMAMLANMAZSA YAPTIKLARIMIZ HİÇBİR İŞE YARAMAYACAK”

 

Kozuva’nın havalimanı için açılış tarihi vermesi, inşaatın yüzde 45’ini bitirmesi, havalimanına bölgesel hatta uluslararası misyon kazandıracak projeler vadetmesi Mersinlileri heyecanlandırırken, bütün bu gelişmelerin ve projelerin 2013’ten beri tamamlanmayan havalimanı yoluna bağlı olduğunu, yolun açılışa yetişmemesinin bütün her şeyi boşa çıkaracağını söyledi.650 personel ile çift vardiya çalıştıklarını, kaba inşaatı yapan 5 farklı grubun olduğunu söyleyen Kozuva, “Ancak planlamamız 1200-1300 personele göre. Kaba inşaat bitip ince inşaat da başladığında bu rakama ulaşacağız. Taahhüdümüz 2023 sonu olmasına rağmen biz 29 Ekim 2022’ye yatırımı tamamlayıp açılışı yapmaya odaklandık. Tek sorun ise yol. Eğer buraya ulaşım sağlanamaz, yol yatırımı tamamlanmazsa bizim yatırımı tamamlamamız hiçbir işe yaramayacak” dedi. (Haber Merkezi)