Bir yıldırım düşmesiyle böyle olduysa, birkaç yıldırımla ne olur? | Güney Gazetesi Mersin

Bir yıldırım düşmesiyle böyle olduysa, birkaç yıldırımla ne olur?

Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Akkuyu Nükleer Santralinin daha inşaat aşamasındayken felaketlerin merkezi haline geldiğini vurguladı. “Santral alanına yıldırım düştüğü için yangın çıktı” iddiasıyla ilgili ayrıntılı bilgilendirme talep eden platformun açıklamasında, “Bu bir tüp patlaması değil. Başta Mersin’i ve hemen sonrasında bütün Akdeniz havzasını yok edecek böyle bir kazanın bedelini Mersin ve çevresinde yaşayan insanlar dahil bütün canlılar ödeyecektir” denildi.

Bir yıldırım düşmesiyle böyle  olduysa, birkaç yıldırımla ne olur?


Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında 31 ekim günü trafo yangını çıkmış, nükleer şirket, yangının yıldırım düşmesi sonucu oluştuğunu, can kaybının olmadığını ileri sürmüştü. Şirketin bu açıklaması Mersin Nükleer Karşıtı Platform bileşenlerini ikna etmedi. Platform, özellikle can kaybı olup olmadığı ve yangının neden, nasıl çıktığı konusunda kamuoyuna ayrıntılı açıklama yapılmasını istedi. Platform, Türkiye’nin nükleer santral projelerinden vazgeçmesi çağrısını da yineledi.

 

“AKKUYU KAZALARLA ANILIR OLDU”

 

Mersin Nükleer Karşıtı Platformun açıklamasında, “Akkuyu adı uzun zamandan beri doğal güzellikleriyle değil; kazalarla, patlamalarla, doğa katliamlarıyla anılır oldu. Akkuyu demek ‘felaket’ demekle eşdeğer oldu. Çünkü, Akkuyu'da nükleer santral inşa ediliyor. Bütün Dünya biliyor ki nükleer santral demek; kaza demek, arıza demek, doğa katliamı demek... Kısacası ‘ölüm’ demektir. Ne yazık ki, her geçen gün nükleer santrallere neden karşı olduğumuzu haklı çıkartan olaylar Dünya'da ve güzelim Akkuyu’da art arda yaşanıyor” denildi.

 

“KAZA OLMAYACAĞININ GARANTİSİ NEDİR?”

 

Platform açıklamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nükleer santrallerle ilgili “Şimdi riski var patlayabilir diye biz tüp gaz kullanmayacak mıyız? Riski var diye arabaya binmeyecek miyiz?” şeklindeki sözleriyle eski Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın “Bekarlık, nükleer santralden daha tehlikeli” şeklindeki sözleri hatırlatıldı.

“Riskler üzerine yapılan bu açıklamalar aslında riskin tahmin edilenlerden çok daha büyük olduğunun açık bir kanıtı olarak önümüzde durmaktadır” denilen platform açıklamasında, “Yıldırım gibi bir doğa olayına bile çözüm üretmemiş olan Rosatom’un kontrolünde işletilecek olan nükleer güç santralinde ileride neler yaşanabileceğini tahmin etmek bile istemiyoruz. Şirketin açıklamasını doğru kabul etsek bile, sıfır hata ve kazayla çalışması gereken nükleer santrale güç sağlayan ve her türlü ileri teknoloji koruma donanımına sahip olması gereken trafo, bir yıldırım düşmesi sonucu patlıyorsa, birkaç yıldırımla nükleer santralin patlamayacağının garantisi nedir?” ifadelerine yer verildi. 

 

 

“İNŞAAT DURDURULMALI”

 

Mersin Nükleer Karşıtı Platform, yıldırım düşmesi sonucu çıktığı iddia edilen kazaya ilişkin teknik arıza olup olmadığının, kazada can kaybı olup olmadığının açıklanmasını istedi.

Platform açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Çok daha basit ve standart yapım işlerinde bile yaşanmayan kazalar Akkuyu nükleer güç santrali inşaatında her an yaşanan ve sonu çok acı haberlerle biten olaylar haline dönüşmüştür. Sadece Mersin için değil tüm Türkiye ve Akdeniz coğrafyası için açıkça bir tehdit oluşturan güç santrali inşaatı adeta felaketlerin merkezi haline gelmiştir. Bu bir tüp patlaması değil...  Başta Mersin'i ve hemen sonrasında bütün Akdeniz havzasını yok edecek böyle bir kazanın bedelini Mersin ve çevresinde yaşayan insanlar dahil bütün canlılar ödeyecektir. Ülkemiz için çok daha acı sonların yaşanmasına sebep olmadan inşaatın durdurulması ve yaşanan kaza ile nükleer sevdasından vazgeçilmesi elzem haline gelmiştir. Ne Mersin'de ne Sinop'ta, ülkemizin ve Dünya'nın hiçbir yerinde nükleer santral istemiyoruz. Her şey için çok geç olmadan, nükleer sevdasından vazgeçin çağrımızı buradan bir kere daha yüksek sesle haykırıyoruz.” (Haber Merkezi)