Eğitim İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin ve Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, kalıcı yaz saati uygulamasından kaynaklı karanlık saatlerde okula gitmek zorunda kalan öğrencilerin çektikleri sıkıntıları dile getirdi ve uygulamanın son bulmasını istediler
KARANLIKTA DERS HERKES İÇİN ÇİLE
Tekin, Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın ısrarıyla Bakanlar Kurulu gündemine gelen ve 2016'da uygulamaya giren kalıcı yaz saati uygulamasının, yıllardır milyonlarca çalışanı ve öğrenciyi olumsuz etkilediğini söyledi. Çocukların gün ağarmadan yollara düşmek zorunda kaldığını belirten Tekin, uykuya ve gün ışığına gelişimsel olarak en ihtiyaç duyduğu yıllarda çocukların erken saatlerde okula gitmek zorunda bırakılmasının hiçbir mantıklı gerekçesinin olmadığını söyledi. Karanlık sınıflarda dersyapmanın, hem eğitimciler, hem veliler, hem de öğrenciler için çile olduğunu belirtti.
“UYGULAMAYA DERHAL SON VERİLSİN”
Ayrıca okulların pandemiye karşı korunaksız olduğunu belirten Tekin, “mevsimsel gribin semptomlarıyla Covid-19'un semptomları bire bir örtüştüğü için birbirinden ayırmak bu kadar zorlaşmışken, çocuklarımızın sabahın ayazında yola çıkması, toplum sağlığı açısından da risk taşımaktadır” dedi. Bu saat uygulamasının ülke kaynakları, gücü açısından da büyük bir israf olduğunu belirten Tekin, “Yurttaşlarımız, gün ışığında güne başlayamadığı için elektrik ve doğalgaz tüketimi ev ve işyerlerinde tırmanmaktadır. Hiçbir bilimsel temeli olmayan, hem çocuklarımızın sağlığını bozan hem ülke ekonomisine zarar veren kalıcı yaz saati uygulamasına derhal son verin” dedi.
“TASARRUF DEĞİL İSRAF”
Yapılan uygulama tasarruf sağlamadığını belirten Mersin Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, tam tersine birkaç saat karanlıkta derse başlayan öğrenciler ışık açmanın zorunlu olduğunu ve israfa yol açtığını söyledi.
“KARANLIKTA DERS ÇOCUKLARI BİRÇOK YÖNDEN KÖTÜ ETKİLİYOR”
Bu durumun sadece ekonomik boyutuyla incelenecek bir durum olmadığını aktaran Sümbül, insani ve öğrenci odaklı bakılması gereken bir noktalar olduğunu söyledi. Politikalar belirlenirken insan öncelikli bakılması gerektiğini söyleyen Sümbül, “Geleceğimiz olan çocukların ruh sağlığı, beden bütünlüğü ve biyolojik saati çok önemli. Mevsim değiştiğinde buna uygun bir saat periyodu belirlenmeli. Çocuklar karanlık saatlerde uyanıyor ve bu onları kötü etkiliyor” dedi.
GÜVENLİK VE RUH SAĞLIĞI YÖNÜNDEN SIKINTILI
Karanlık saatlerde okula gelmenin çocukların ders dinleme, algı ve başarısını olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Sümbül, “Her öğrenci servis kullanmıyor, yürüyerek, toplu taşıma ile okula gelmek zorunda olan çocuklar için karanlıkta evden çıkmak güvenlik ve ruh sağlığı yönünden de sıkıntılı bir durum. Derslerin ilk saatlerinde çocuklar derse adapte konusunda sıkıntılar yaşamakta ayrıca erken saatlerde uyanan çocuklarda beslenme konusunda da sıkıntılar olmakta” sözlerini kullandı. (Haber Merkezi)