Nükleer karşıtlarına beraat | Güney Gazetesi Mersin

Nükleer karşıtlarına beraat

Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri gerçekleştiremedikleri basın açıklaması için açılan davadan beraat etti. Davanın sonucunun barışçıl toplantılar için emsal bir karar olduğunu söyleyen NKP Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Ful Uğurhan, “Akkuyu çalışmaya başlarsa eğer salınacak radyoaktif maddeler ve olası kazalar hepimizi geri dönülmez felaketlere sürükleyecektir. Bütün nükleer santraller kapanana kadar mücadelemiz devam edecektir” dedi.

Nükleer karşıtlarına beraat


ZELİHA ÖZİPEK

 

Fukuşima Nükleer felaketinin 10. Yıldönümü, 31 Mart 2021 günü nükleer santralin zararlarına dikkat çekmek için yapmak istedikleri basın açıklamasına güvenlik güçleri izin vermemişti. Yapamadıkları basın açıklaması yüzünden açılan dava Gülnar Adliyesi’nde görüldü ve açılan davadan herkes beraat etti.

 

“YAŞAM HAKKINI SAVUNMAK İÇİN AKKUYU’YA GİTTİK”

 

Nükleer Karşıtı Platformu yönetim kurulu üyesi ve davada yargılananlarda olan Ful Uğurhan beraat kararı alınan dava sonrası açıklamalarda bulundu. Uğurhan, anayasal hakları olan nükleer karşıtı olduklarını ifade edebilmek, vatandaşları bilgilendirme ve kendi yaşam haklarını savunmak için Akkuyu’ya gittiklerini ifade etti.

 

“AMACIMIZ NÜKLEER SANTRALİN ZARARLARINA DİKKAT ÇEKMEKTİ”

 

Fukuşima nükleer santrali felaketinin 10. Yılı olan   11 Mart 2021 Günü Akkuyu’ya gittiklerini ifade eden Uğurhan, amaçlarının nükleer santrallerin zararlarına dikkat çekmek olduğunu belirtti. Alana gider gitmez, kolluk güçlerinin kendilerine müdahale edip, alanı terk etmelerini istediklerini söyleyen Uğurhan, “Biz buna itiraz ettik sadece gökyüzüne 10 tane balon bırakıp, çevredeki insanlarla görüşüp, incelemelerde bulunacaktık. İnşaattan sonra Akkuyu müthiş bir tahrip yaşadı. Kolluk kuvvetlerinin engel girişimlerine karşı hakkımızı savunduk” dedi.

 

“KOMİK BİR İDDİANAME”

 

Bu olaydan aylar sonra ifadelerine dahi başvurulmadan kendilerine komik bir iddianame ile dava açıldığını söyleyen Uğurhan, “Dava açıldıktan sonra ifademizi verdik, bugün de dava görüldü ve beraat ettik sonuçtan memnunuz.  Ama bu süreçten Türkiye demokrasisi adına üzgünüz devlet kurumları boşa işgal edildi. Nükleer karşıtlarını zor durumda bırakmak için açılan bu dava da hem devlet hem de biz zaman kaybı yaşadık” ifadelerini kullandı.

 

“BARIŞÇIL TOPLANTILAR İÇİN EMSAL KARAR OLDU”

Aldıkları beraat kararının bundan sonraki benzer durumlar açısından çok olumlu bir karar olduğunu söyleyen Uğurhan, bir daha insanların izin almaksızın barışçıl amaçla yapacakları toplantılara dava açılamayacağını, bu kararın barışçıl toplantılar için emsal bir dava olduğunu dile getirdi.

 

“BÜTÜN SANTRALLER KAPANANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”

 

Kırk beş yıllık nükleer karşıtı mücadelelerinin dünyadaki bütün nükleer santraller kapanana kadar süreceğini belirten Uğurhan, “Haklıyız, haklı olduğumuzu tarih gösteriyor bize. 60 yıllık nükleer santral tarihinde 3 büyük nükleer santral kaza olmuş.Akkuyu çalışmaya başlarsa eğer salınacak radyoaktif maddeler ve olası kazalar hepimizi geri dönülmez felaketlere sürükleyecektir” dedi.