Atatürk Parkı için ikinci keşif | Güney Gazetesi Mersin

Atatürk Parkı için ikinci keşif

Mersin Limanının şehir merkezinin en gözde parklarından biri olan Atatürk Parkına doğru genişletilmesi projesine karşı açılan dava kapsamında görevlendiren ikici bilirkişi heyeti liman sahasında keşif yaptı. Bilirkişi incelemesi sırasında liman girişinde toplanan çevreciler, “Atatürk Parkı halkındır, halkın kalacak” diye slogan attı.

Atatürk Parkı için ikinci keşif


MAHMUT SÖNMEZ

 

Mersin Limanının Atatürk Parkına doğru genişlemesi projesine karşı açılan davada bilirkişi heyetinin görüşünü dikkate alan Mersin İdare Mahkemesi projenin yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti. Liman işletmecisi MİP mahkemeden yenir bir bilirkişi heyeti talep etti. İkinci bilirkişi heyeti de liman sahasında inceleme yaptı.

Mersin Limanının Atatürk Parkını etkileyecek şekilde genişlemesine karşı çıkan çevre örgütleri ve meslek odaları da bilirkişi incelemesi öncesinde Atatürk Parkı’nda bir açıklama yaptı.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, liman genişleme projesine açtıkları davada bilirkişi heyetinin raporunu dikkate alan mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini, ancak davalıların itirazı üzerine yenir bir bilirkişi ataması yapıldığını kaydetti.

Aslan, Mersin Liman işletme şirketi ola MIP’in limanı Atatürk Parkı’na doğru genişletmesinin de bir rant projesi olduğunu söyledi.

Bu projenin kent yaşamına bir saldırı olduğunu söyleyen Aslan, proje gerçekleşirse Atatürk Pakı’nın yok olmasına sebep olacağını iddia etti.

Atatürk Parkı’nın kentin simgesi olması yanı sıra kentin akciğeri olduğunu belirten Aslan, parkın halk için nefes alma yeri olduğunu söyledi.

Liman genişlemesinin halkın parkı kullanımına engel olacağını söyleyen Aslan, yapılacak keşfin hukuktan yana ve bilimsel bir şekilde yapılmasını temenni ettiklerini ve bilirkişilerin doğadan ve halktan yana karar vermesini temenni ettiklerini belirtti.

Aslan “Atatürk Parkı halkındır, hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Bundan sonra da mücadelemiz devam edecektir” dedi.

Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin, MİP’nin bu süreçte Mimarlar Odası, MERÇED gibi yapıları kendi platformlarına çağırdığını ve genişlemeyi şehrin faydasına bir şeymiş gibi göstermeye çalıştıklarını söyledi. Ünal, “Hiçbir oyuna gelmeden bu sürecin karşısındayız” dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından grup Atatürk Parkı’ndan liman giriş kapısına kadar yürüdü. Liman giriş kapısında adliyeden gelen keşif heyeti ve avukatların girişini bekleyen grup, heyetin limana girişi sırasında “Atatürk Parkı halkındır, halkın kalacak” diye slogan attı.

 

 

 

“MERSİNLİLERE RAĞMEN GENİŞLETİLEMEZ”

 

Limanın Atatürk Parkına doğru genişleme projesine karşı yapılan basın açıklamasına kentte çalışma yürüten birçok siyasi parti, sendika ve meslek odaları temsilcisi katılım sağladı. Yapılan açıklamada konuşan katılımcılar, genişlemenin şehrin dokusuna zarar vereceğini ve Mersin halkının karşı iradesine rağmen bu projenin hayata geçirilemeyeceğini söylediler.

 

“GİTMEKTE OLAN İKTİDARA GÜVENMESİNLER”

 

Şehir ve limanın bir bütün olduğunu ve ayrı ayrı düşünülemeyeceğini söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin İl Başkanı Adil Aktay, liman işletmesinin şehrin iradesini hiçe sayarak varlığını sürdüremeyeceğini söyledi. Hiçbir şirketin şehirle kavga ederek ayakta kalamayacağını ifade eden Aktay, “Hukukun, bilimin ve Mersinlilerin onayını almadan Mersi Limanını istediğiniz gibi büyütüp genişletemezsiniz. Herkesin üzerinde uzlaştığı yeni bir liman yeri belirlenmişken bu genişlemeyle, konteynerleri şehrin ortasına koyup Mersin’i katledemezsiniz” dedi. Aktay son olarak kimsenin son dönemini yaşayan ve gitmekte olan iktidara güvenip yanlış kararlar almaması gerektiğini söyledi.

 

“HEP BİRLİKTE ENGEL OLACAĞIZ”

 

Halkları Demokratik Partisi (HDP) Mersin İltemsilcisi İhsan Derinöz, Mersin halkının nefes aldığı Atatürk parkını, konteyner alanı yapmanın insanlara ‘Bu alanı terk edin’ sözüyle aynı anlama geldiğini belirtti. Bu şehrin sakinleri olarak hep birlikte bu projeye karşı engel olacaklarını söyledi.

 

“HALKIN İRADESİNİ GÖRMELİLER”

Atatürk Parkı’nın şehrin tarihi dokusu için çok önemli olduğunu belirten Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, parkı rant uğruna peşkeş çekenlerin Mersin halkının iradesini ve tepkisini görmeleri gerektiğini ve bu karardan bir an önce vazgeçmeleri gerektiğini söyledi. Göksoy, “Gitmekte olan iktidar rant uğruna, doğal zenginliklerimizi, doğamızı, tarihimizi sermayeye peşkeş çekiyor ama biz Mersinliler buna asla geçit vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.