“Kazak” fatura | Güney Gazetesi Mersin

“Kazak” fatura

Kazakistan vatandaşı Roza Kamalova emekliliğini geçirmek için kızı ve torunuyla birlikte 8 ay önce kalıcı olarak Mersin’e yerleşti. 20 Kasım’da rahatsızlanan ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kaldırılan Kamalova’ya 2 yıllık oturum izni olmasına ve yabancı sigorta poliçesini yatırmasına rağmen sağlık turizmi statüsünden işlem yapıldı ve 128 bin liralık fatura çıkarıldı. Roza Kamalova’nın arkadaşı olan Eliza Dalayeva, bu uygulamanın yanlış olduğunu, hayatını Mersin’de idame ettirmek isteyen ikameti olan yabancıları ve yabancı yatırımcıları kaçıracağını söyledi.

“Kazak” fatura


MAHMUT SÖNMEZ

 

Kazakistan vatandaşı Roza Kamalova, Mersin’in havasını ve insanlarının misafirperverliğini sevdiği için kızı Diana ve torunu ile birlikte 8 ay önce emekliliğini geçirmek için Mersin’e yerleşmiş. Türkçe öğrenmeye başlayan Kazak ailenin çocukları devlet okulunda eğitim görmeye başlamış. Roza Kamalova 2 senelik Türkiye ikamet (oturma) izni alırken, yabancı sigorta poliçe işlemi de yaptırmış. Buna rağmen MEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 9 günlük yatış bedeli olarak sağlık turizmi statüsünden 128 bin liralık fatura çıkarılmış.

 

TIP FAKÜLTESİ’NDEN İKAMETİ OLAN YABANCIYA 9 GÜNDE 128 BİN LİRALIK FATURA

 

Hastaneye yatan Roza Kamalova’nın arkadaşı Eliza Dalayeva Mersin’de yıllardır gayrimenkul danışmanlığı yaptığını ve birçok yabancı müşterisinin sağlık işlemlerini kendisinin yaptığını ama ilk defa böyle bir şeyle karşılaştıklarını söyledi.

Dalayeva, arkadaşı Roza Kamalova’nın 20 Kasım günü rahatsızlandığını ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin acil kısmına ambulansla gittiklerini söyledi. Acile giriş yaptıkları gün 2300 lira hastaneye ödeme yaptıklarını söyleyen Dalayeva, acilde yapılan tetkiklerden sonra Hasta Roza Kamalova’nın Tıp Fakültesi’nin dahiliye bölümünde yoğun bakıma yatırıldığını söyledi.

Dalayeva, hiçbir cerrahi işlem ve ameliyat yapılmamasına rağmen MEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 9 gündür yatan arkadaşı Kamalova’ya 128 bin liralık fatura çıkarıldığını söyledi.

 

‘SAĞLIK TURİZMİ STATÜSÜ’ İLE İŞLEM YAPILMIŞ

 

Hasta Kamalova’nın Mersin’de ikameti bulunduğunu söyleyen Dalayeva, hastanenin hastaya sağlık turizmi statüsünde işlem gördüğünü söyledi. Dalayeva, “Hastanın Mersin’de ikameti var ve sürekli burada oturuyorlar. İkameti olan birini nasıl turist olarak görüp, o statüden işlem yapıyorlar anlamıyorum. Nitekim bu hasta hastaneye keyfi bir işlem yapmak için gitmedi, hayati bir sağlık sorunu yaşadı ve acile gitti. Hastane yetkililerine arkadaşımın ikameti olduğunu söylememe rağmen bana ‘Cumhurbaşkanlığı kararı var, ikametin olup olmaması önemli değil, yabancı işlemleri sağlık turizmi olarak görülecek’ dediler” ifadelerini kullandı.

 

“BAĞIŞA RAĞMEN KAN PARASI FATURAYA YANSITILDI”

 

Dalayeva, ayrıca yetkililerin hastaya kan lazım olduğunda kan bağışında bulunmaları gerektiğin kendilerine söylendiğini aktardı. Dalayeva yabancıların kan bağışı kabul edilmediğinden Türk vatandaşı tanıdıkları tarafından kan bağışında bulunduklarını buna rağmen faturaya kan bedelinin de yansıtıldığını söyledi.

 

“BURAYA YATIRIM YAPACAK, YERLEŞECEK YABANCILARA NASIL AÇIKLANIR”

 

Yıllardır Mersin’de yabancılara gayrimenkul danışmanlığı yapan Dalayeva, “Mersin’e yerleşmek veya buraya yatırım yapmak isteyen insanlara bunu nasıl açıklarım. İnsanlar böyle bir şey yaşayacağını bilse buraya gelip, burada yaşar veya yatırım yapar mı bilemiyorum. Var olan yabancı müşterilerim 128 bin liralık hastane faturasını öğrenirlerse burada kalmazlar, başka ülkelere giderler” dedi.

 

“MAĞDURİYETİMİZİ BÜTÜN DÜNYAYA DUYURACAĞIZ”

 

Karşılaştıkları yüksek hastane faturalarının Mersin’e emekliliğini geçirmek için gelen veya yatırım için gelip ikamet alan yabancılar için caydırıcı bir sebep olacağını söyleyen Dalayeva, yetkililere sorunu aktardıklarını ama çözüm bulamadıklarını Roza Kamalov için yardım kampanyası başlatacaklarını ve mağduriyetlerini bütün dünyaya ileteceklerini söyleyen Dalayeva sorunun bir an önce çözülmesini istediklerini belirtti.

Hasta Roza Kamalova hala MEÜ Tıp Fakültesi dahiliye bölümünün yoğun bakım bölümünde yatıyor ve fatura her geçen gün artıyor.