Dolmuşa yine zam | Güney Gazetesi Mersin

Dolmuşa yine zam

Mersin’de pazartesi gününden itibaren minibüs ücret tarifesine zam yapılacak. Sivil yolcu ücreti 4.5 lira öğrenci ise 3.5 lira olacak. Bu zamla birlikte Mersin’de toplu taşmada alternatifi bulunmayan ve tekel konumunda olan minibüsçüler, Türkiye’nin en pahalı şehri İstanbul’dan bile daha pahalıya yolcu taşıyacak.

Dolmuşa yine zam


MAHMUT SÖNMEZ

 

Mersin’de minibüs ücret tarifesine zam yapıldı. Yapılan zam pazartesi günü uygulamaya konulacak. Mersin Minibüsçüler Odası Başkanı A. Aziz Biricik gazetemize yaptığı açıklamada giderlerinin arttığına dikkat çekti. Akaryakıt ve yedek parçalara gelen zamlardan kaynaklı, 3.75 lira olan sivil yolcu ücretini 4.5 liraya, 3 lira olan öğrenci ücretini de 3.5 liraya çıkaracaklarını belirten Biricik zamlı tarifenin pazartesi günü uygulanacağını söyledi.

 

MERSİN’DE MİNİBÜS TEKELİ

 

Toplu taşıma açısından diğer Büyükşehir Belediyeleri ile karşılaştırıldığında Mersin’de minibüsçüler bu konuda tekelleşmiş durumda. Büyükşehir olan birçok ilde yurttaşlar toplu taşıma için metro, metrobüs gibi minibüslere alternatif ulaşım araçlara sahipken Mersinli yurttaşlar minibüslere mecbur kılınmış durumda.

 

İSTANBUL’DAN BİLE PAHALI

 

Ayrıca Mersin’de alternatifi olmayan minibüsler çoğu zaman denetimden yoksun şekilde kapasitelerinin çok üstünde yolcu taşımacılığı yapmakta ve yetkililer bu duruma göz yummakta. Türkiye’nin en pahalı şehri diye adlandırılan İstanbul’da ki minibüs tarifesi ile karşılaştırıldığında, Mersin’de uygulanacak zamlı tarifenin daha pahalı ve sadece minibüs işletmecilerinin karına odaklı olduğu göze çarpmakta.

İstanbul’da minibüslerde 0 – 2 km arası yapılan indi bindi yolculuğun bedeli 2,75 lira iken, Mersin’de minibüsle 1 kilometre dahi yolculuk etmenin bedeli 4.50 lira olacak. Ayrıca İstanbul’da en uzun minibüs yolculuğunun bedeli maksimum 4 lira iken Mersin 4.50 lira ile en pahalı iller arasında.

 

ÖĞRENCİ ÜCRETİ İSTANBUL’UN İKİ KATI

 

İstanbul’da minibüslerde öğrencilerden 1.75 lira alınırken, Mersinli öğrenci pazartesiden itibaren iki katı olan 3.5 lira ödemek zorunda kalacak minibüslere.

 

PUSETLİ ANNELER MERSİN’DE MİNİBÜSE BİNEMİYOR, İSTANBUL’DA İNDİRİMLİ

 

İstanbul’da bebek arabalı annelerin minibüse alınması zorunlu ve indirimliyken, Mersin’de bebek arabalı annelere bırakın indirimi azımsanamayacak sayıda minibüsçü bebek arabalı anne gördü mü hiç durmadan basıp geçiyor.

Diğer illerle karşılaştırıldığında Mersin’de alternatifsiz olan minibüsçüler, pahalı yolcu taşımacılığı yapıyor, salgın hastalığın yaygın olduğu bugünlerde bile aracın kapısı kapanamayacak şekilde yolcu dolduruyor, kurallara uymuyor ve birçok ilde yolcu lehine olan maddelerin hiçbirini hayata geçirmiyorlar.

Mersinli yurttaşı mağdur pahalı ücret tarifesi, denetimsizlik ve kuralları hiçe saymada minibüsçüler kadar halkın yararı ve çıkarı için koltuklarda oturan yetkililerin bu kötü gidişe ‘dur’ demeyen yetkililerin de suçu var.

Bu zamlarla birlikte asgari ücrete çalışan bir kişi aylık yol ücreti olarak 232 TL 50 kuruş öderken yeni tarifeyle 279 TL, bir öğrenci ise aylık yol parası olarak 186 TL öderken 217 TL ödemesi gerekecek.