“işverene maliyeti 6129 TL” | Güney Gazetesi Mersin

“işverene maliyeti 6129 TL”

Mersin Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Ersin Gökgün, asgari ücretin işverenlere maliyetinin 6129 lira olduğunu belirtti. Zamlı asgari ücretin bir günde döviz kuru karşısında 20 dolar eridiğini belirten Gökgün, enflasyon ve döviz kuru artışıyla işverenlerin darboğaza girdiğini, asgari ücretinde her geçen gün eriyeceğini öngördüklerini söyledi.

“işverene maliyeti 6129 TL”


MAHMUT SÖNMEZ

 

Bütün gelişmelerin ardından yapılan açıklamalar doğrultusunda bir işçinin işverene maliyetinin 6129 lira olduğunu söyleyen Gökgün, “Burada işveren primlerinde 5 puanlık bir indirim avantajı sağlanmış ama bundan bütün işverenler yararlanamıyor. Bundan sosyal güvenlik primlerini zamanında ödeyen ve zamanında ceza yememiş işyerleri yararlanabilecek. Bütün işyerlerine verilen bir hak olmadığı ve ayrı bir hak olduğu için maliyeti 6129 lira olarak hesaplıyoruz” dedi.

 

“ZAMLI ASGARİ ÜCRET BİR GÜNDE 20 DOLAR ERİDİ”

 

Gökgün, asgari ücretin zamla birlikte 4 bin 253 lira olduğunu ama bugün döviz kurunun yükselişiyle bir günde dahi ciddi oranda eridiğini belirtti. Gökgün, “Dün zamlı asgari ücret 271 dolardı, bugün 251 dolara kadar düştü. Var olan ekonomik politikayla döviz ve enflasyon sürekli artıyor. Bu politikayla bu erimenin süreceği öngörülüyor maalesef. Eskiden asgari ücrete yüzde 15 dolaylarında zam yapılırdı ve ilk 5 – 6 aydan sonra erime hissedilirdi. Piyasalara bakılırsa bu artış erimeye karşı ikinci ayı bile çıkaramayacak” dedi.

 

“ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ KALKTI”

 

Enflasyon ve döviz artışıyla birlikte işverenlerin büyük bir darboğaza girdiğini belirten Gökgün, ticaret yapan insanların para kazanmadığı ortada. Asgari ücretin işverenlere maliyetinin dün açıklanan rakamlara göre yüzde 50’lik bir artış gösterdiğini belirten Gökgün, “Cumhurbaşkanı gelir vergisi ve damga vergisini kaldırıp işverenin üzerinden bir yük aldıklarını söylediler. Ama bu zaten işçiden yapılan kesintiydi. Ayrıca bu işçinin artık ‘Asgari Geçim indirimi’ almayacağı anlamına geliyor” dedi.