MAYSA DERYAYEVA
2022 asgari ücretiyle birlikte işveren maliyetinin arttığına dikkat çeken Aktaş, “2022 yılı asgari ücreti brüt 5 bin 4 TL, net 4 bin 253,4 TL olarak belirlendi. Asgari ücretten gelir ve damga vergisi kaldırıldı. Böylece işveren kesimini 450 TL ilave yükten kurtarmış oluyor. Yeni asgari ücretin işverene toplam maliyeti 5 bin 879 TL olacak. Bu tutarın 775.6 TL'sini SGK primindeki işveren payı, 100 TL'sini işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor. Asgari ücretin işverene maliyeti yüzde 39 arttı. Özellikle emek yoğun üretim yapan yerlerde ocak ayında kurdan kaynaklı maliyetin yanında şimdi de ücret maliyeti de eklenecek. Uzun süredir ucuz emek ile yaşanan krizin faturası daha çok çalışanlara çıkarılıyordu. Burada, TÜIK'in rolünü de unutmamak gerek” dedi.
“YÜZDE 50 ORANIN DA ZAM YAPILMALI”
“TÜİK verileri gerçeği yansıtmaz ise bu zam oranının bir anlamı olmaz” diyen Aktaş, “Eğer TÜİK verileri gerçeği yansıtmazsa, enflasyonist ortamda bu verilen zamlar hızla eriyecektir. Tabii ki yapılan yüzde 50 oranında yapılan asgari ücret zammını müspet olarak karşılıyorum. Fakat bu fiyat artışını tüm çalışanlara yansıtmak gerekiyor. Aksi durumda asgari ücret düzeyinde çalışanların oranı yüzde 50'nin çok üstünde olacaktır. Bu durum hem çalışma barışını olumsuz yönde etkileyen bir ücret politikası olur. Bu yüzden diğer kesimlere de yüzde 50 oranın da zam yapılmalı. Hem kur artışından kaynaklı hem de asgari ücretten kaynaklı artan maliyete karşı, bu durumu ürün fiyatlarına yansıtamayan işletmeler ne yazık ki işçi çıkartmaya gidecektir” ifadelerini kullandı.
“TÜİK VERİLERİ KİLİT ÖNEMDE”
Ocak ayında iktidarı, memur ve emekli maaş artışı ile ilgili büyük bir sınavın beklendiğini söyleyen Aktaş, “Son 19 yılda asgari ücretin enflasyonun çoğunlukla üstünde açıklanmasına rağmen bu ülkede asgari ücretli bile hala neden mutlu değil? Bunun en önemli nedeni TÜİK verilerinde gizli olduğunu düşünüyorum. Bir öğretmen 20 yıl önce 3 asgari düzeyde maaş alırken şimdi maaşlar neredeyse eşitlendi. Türkiye'de orta gelir grubu kalmadı nerdeyse. Ocak ayında iktidarı, memur ve emekli maaş artışı ile ilgili büyük bir sınav bekliyor. Bu asgari ücret ve faiz politikası ile birlikte, memur ve emekliye de aynı oranda zam yapılırsa; kur, enflasyon, altın, işsizlik hızla artacak. Erken seçim kaçınılmaz olacak”