Dolar kuru kış çayını da vurdu | Güney Gazetesi Mersin

Dolar kuru kış çayını da vurdu

Dolar kuru kış çayını da vurdu


GÜLAY AKKUŞ

 

Kış aylarının kendini göstermesiyle ortaya çıkan üst solunum yolu hastalıkları, grip, nezle ve dünya çapında devam eden Corona virüse karşı aktarlar kış çayı ve baharat tüketimini öneriyor. Kış çayı ve baharatlar doğal şifa kaynağı ama yerli üretimin azlığı ve dolar kurunun artmasıyla beraber bu yıl bitkisel ürünlerde e baharatlarda yüzde 80 zam olarak yansıdı

 

ON BEŞ BİTKİ KARIŞIMINDAN OLUŞUYOR

 

Soğuk algınlığı, grip ve nezleye karşı vücut direncini artıran soğuk havalarda insanların Kış çayına olan talebi artıyor. Kuş çayı hakkında bilgi veren aktar M. Şirin Varol, kış çaylarının içinde on beş farklı bitkinin olduğunu aktardı. Varol, “Ürünlerimizin içinde 15 çeşit bitki mevcuttur. Bunlar; ıhlamur, zencefil, zerdeçal, havlıcan, tarçın, hibiskus, limon kabuğu, portakal kabuğu, kuşburnu, hatmi çiçeği, papatya, adaçayı, kekik, okaliptüs yaprağı, elma kurusudur.  Müşterilere enfeksiyon ve bakterilere karşı bu ürünü öneriyoruz” dedi.

 

“10 LİRADAN 25 LİRAYA YÜKSELDİ”

 

 Kış çayının tüketiciler tarafından özellikle soğuk havalarda sürekli talep edildiğini dile getiren Varol, çayın birçok rahatsızlığa şifa olduğunu dile getirdi. Varol geçen sene 10 liraya sattıkları kış çayını bu sene 25 liraya sattıklarını dile getirdi.

 

“BAHARATTA YERLİ ÜRETİM AZ”

 

Dolar kurunun yükselmesi ve yüksek enflasyondan kaynaklı ürün fiyatlarının etkilendiğini dile getiren ve zamlardan şikayetçi olan Varol, “ Yerli üretimimiz yetersiz, ülkemizde baharatlara olan talep fazla olmasına karşın ürün bulmakta zorlanıyoruz. Baharatlarımızın çoğunu yurt dışından ithal ediyoruz” dedi.

 

“ÜRÜNLER YÜZDE 80 ZAM YEDİ”

 

Dolar kuru yüzünden ürünleri yüksek fiyattan aldıklarını belirten Varol, “İthal ürün almak zorunda kalıyoruz, lojistik giderlerimiz artıyor. Bu sebeple ürünlerimize %80 zam geldi. En çok zam baharatlara geldi. Zamdan en çok etkilenen ürünler ise zerdeçal, karanfil, zencefil grubu oldu” sözlerini kullandı. Öte yandan müşterilerin zamlardan şikayetçi olduğunu belirten Varol, alım gücünün düşmesiyle birlikte önceden 250 gram  ürün alan müşterinin 50 gram almak zorunda kaldığını ve bu durumun kendilerini ekonomik olarak olumsuz etkilediğini söyledi.