MAHMUT SÖNMEZ
Derelerine fabrikalar tarafından bırakılan kimyasal atık sorununu çözmeleri için Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Belediyesi, DSİ, MESKİ, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuran mahalle sakinleri kurumların sorumluğu birbirlerine atmaktan öte bir şey yapmadıklarını, Mersin’de bulamadıkları çözümü Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek arayacaklarını söyledi.
Çevredeki fabrikaların yıllardır atıklarını Homurlu Mahallesi’nin içinden geçen sulama kanalına bıraktığını belirten mahalle sakini Suat Gurban, atıklardan kaynaklı mahalleye yayılan kokudan günlük yaşamlarının durma noktasına geldiğini söyledi.
“DEREYE ALENİ ŞEKİLDE KİMYASAL ATIK BIRAKIYORLAR”
Sulama kanalına fabrikalar tarafından bırakılan kimyasal atıklar yüzünden mahallelinin birçok yönden zarar gördüğünün altını çizen Gurban, “Yıllardır fabrikalar açık bir şekilde kimyasal atıklarını mahallemizden geçen sulama kanalının içine bırakıyor. Bunun için çok büyük bir araştırmaya gerek yok. Fabrikalar atık borularını direk sulama kanalına bağlamış ve kimyasal atıkları dereye serbest bir şekilde bırakıyorlar. Bu atıklardan kaynaklı mahallemizi çok ağır ve kötü bir koku sarmış durumda yıllardır. Kokudan kaynaklı dışarı çıkamıyoruz, camiye cemaat gelmiyor, çocuklar dışarıya göndermeye korkuyoruz, evlerimize kötü kokudan dolayı misafir gelmiyor” dedi.
“ESKİDEN DEREDEN BALIK AVLARDIK, ŞU AN SUDA CANLI YOK”
Dereye bırakılan kimyasal atıkların zararının koku ile sınırlı olmadığını belirten Gurban, “Bu su ile normalde bahçe ve bostanları sulardık, kimyasal atıklardan kaynaklı bahçelerdeki sebzelerimiz kuruyor, meyvelerimiz dalında çürüyor. Bu derede eskiden balık avlardık, kaplumbağalar ve kurbağalar vardı, şimdi derede canlı namına hiçbir şey kalmadı” ifadelerini kullandı.
“MERSİN’DEKİ KURUMLAR SORUMLULUĞU BİRBİRİNE ATIYOR”
Gurban, yaşadıkları sorunun çözüme kavuşması için Mersin’de başvurmadıkları kurumun kalmadığını ama çözüme dair bir adım bile yol kat edemediklerini söyledi. Gurban, “Mahalleli yıllardır çözüm umuduyla çalmadık kapı bırakmadı ama çözüm bir yana bu sorunun muhatabı kim devlet nezdinde onu bile bulamadık. Akdeniz Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi, MESKİ, Devlet Su İşleri, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gittik. Gittiğimiz bütün kurumlardan duyduğumuz tek cümle ‘Haklısınız ama bizim sorumluluğumuzda değil’. Ayrıca her gittiğimiz kurum diğerine suç atıyor ve sorumluluğu diğer kurumlara yüklüyor” diye konuştu.
“CUMHURBAŞKANI VE KILIÇDAROĞLU’NA DERDİMİZİ ANLATACAĞIZ”
Sorunlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde, Akdeniz Belediyesi Meclisinde gündeme geldiğini ama hala sorumlu kurumun ve çözümün bulunmadığını söyleyen Gurban, Mersin siyaseti ve bürokrasisinden umudu kestiklerini Ankara’da çözüm arayacaklarını belirtti. Gurban, “Mersin’de çalmadık kapı bırakmadık ama çözüm adına hiçbir şey yapmadı Mersinli siyasetçi ve bürokratlar. Bizde buradan umudumuzu kestik. Yakın zamanda Ankara’ya gidip, Cumhurbaşkanı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na derdimizi anlatıp, çare arayacağız. Biz tüm iyi niyetimizle Mersin’de çareyi bulmaya çalıştık ama sorumluya bile ulaşamadık. Koca Mersin’de fabrikalarla baş edecek onların yaptığı bu kanunsuzluğa dur diyecek birini bulamadık. Belki sayın Cumhurbaşkanı ve sayın Kılıçdaroğlu bu zulme dur der ve bizim haklarımızı koruması gereken siyasetçiler ve bürokratlara masaları başında neden var olduklarını hatırlatırlar” ifadelerini kullandı.