MAYSA DERYAYEVA
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısından sonra pandemiyle mücadelede yeni kararlar alındı. Alınan kararları değerlendiren Mersin tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, yeni alınan kararlarla pandemi bitiyormuş havası yaratılmaya çalışıldığını belirtti.
Sağlık Bakanlığının pandemi sürecinde çok büyük hata yaptığını söyleyen Antmen, “Sürecin başından bu yana tutarlı, bilimsel bir salgın yönetimi yapılamadı. Salgından ziyade algı yönetilmeye çalışıldı. Şimdi de yeni alınan kararlarla “pandemi artık bitiyor” algısını yaratmaya çalışıyorlar. Oysa pandemi sadece şekil değiştirdi, kesinlikle bitmedi.Omicron varyantının kendisinden önceki varyantlardan önemli farkları var. Bu farklar nedeniyle tüm dünya yeni önlemler almaya, Omicron’un kendi ülkelerine girmesini engellemeye çalışırken, Türkiye sanki salgın bitmiş gibi davranmaktadır, doğal olarak bu kayıtsızlık Şubat, Mart ayları gibi vaka sayılarımızın 100 binin üzerine çıkmasına, ölüm sayılarının artmasına yol açacaktır” diye konuştu.
“OMİCRON HIZLI YAYILIYOR”
Omicron varyantının en önemli özelliği çok çabuk bulaşması ve hızla yayılması olduğunu ifade eden Antmen, “Yine diğer varyantlardan farklı olarak, 65 yaş altındakilerde, kronik hastalığı olmayanlarda ve tam aşılı kişilerde hafif bulgularla hastalık yapmaktadır. Ancak buradan çıkarılması gereken sonuç; çok hızlı yayılması nedeniyle, 65 yaş üstünü, kronik hastalığı olanları çok daha fazla korumak ve herkesin aşı yapılmasına yönelik yeni önlemler almaktır” dedi.
“YENİ KARARLAR CİDDİ SORUNLARA YOL AÇACAK”
“Sadece semptomu olan kişilere PCR testi yapmak, salgınla mücadele etmekten vazgeçmektir” diyen Antmen, “Bu kadar hızlı yayılan ve özellikle de hafif semptomlarla seyreden bir hastalıkla mücadele, test sayısını arttırmak ve hiçbir şikayeti olmayan kişilere de rastgele test yapmaktan geçmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın bu kararı çok hatalıdır, çok daha ciddi sorunlara yol açacaktır. Sağlık Bakanlığı aşılı ve temaslı kişileri karantinaya almaktan vazgeçerek çok ciddi bir hata yapmaktadır. Zira aşı her ne kadar bulaşıcılığı azaltsa da tamamen sona erdirmiyor. Çok hızlı bulaşabilen Omicron varyantının aşılı ve temaslı bir kişiden, aşısız ve kronik hastalığı olan başka bir kişiye bulaşması engellenemeyebilir. Bu nedenle de hastaların yedi gün izolasyonları yanı sıra, temaslı ve aşılı kişilerin, en az beş gün karantinaya alınması ve sonrasında PCR negatifliği aranarak karantinadan çıkmaları çok daha bilimsel bir yöntemdir” ifadelerini kullandı.
“OMİCRON VARYANTINDA DEĞİŞİKLİK GÖSTERMEMİŞTİR”
Antmen, “Sağlık Bakanlığı’nın almış olduğu tek doğru karar, hastaların yedi gün izolasyondan sonra PCR testi olmadan serbest kalmalarıdır. Zira Omicron varyantından önce hastalığın yedi günden sonra bulaşıcılığının kalmadığı ispatlanmıştı. Bu durum Omicron varyantında değişiklik göstermemiştir. Bu nedenle hastaların yedi günlük izolasyondan sonra test yaptırmalarının bilimsel bir değeri yoktur. Testin negatif ya da pozitif çıkmasının yedinci günden itibaren bulaşıcılıkla bir ilgisi bulunmamaktadır” dedi.