Cezaevinden çıkan yazılar, cezaevine giremedi! | Güney Gazetesi Mersin

Cezaevinden çıkan yazılar, cezaevine giremedi!

İnsan hakları ativisti, şair ve yazar Adil Okay, cezaevlerindeki 38 tutulu ve hükümlüğünün söyleşilerinden oluşan bir kitap hazırlamıştı. Okay, o kitabın Bolu Cezaevine alınmadığını, kitapta yazısı bulunan kanser hastası Erol Zavar’a kitabın verilmediğini duyurdu. Okay’ın verdiği bilgiye göre bu yasak ve sansürün gerekçesi ise “kitabın, kurum güvenliği açısından sakıncalı” bulunması. Oysa kitaptaki tüm yazılar zaten cezaevlerinde kaleme alınmış ve “görülmüştür” mührü vurularak dışarı çıkmıştı.

Cezaevinden çıkan yazılar, cezaevine giremedi!


ABİDİN YAĞMUR

 

Türkiye’deki siyasi tutuklu ve hükümlülerle dayanışma ağı olan gorulmuştur.org’un koordinatörü, şair ve yazar Adil Okay, Dr. Ayhan Kavak ile birlikte hazırladığı ve “Firari Yazılar” adını verdiği kitabı geçtiğimiz yıl yayınlamıştı.

Kitapta Gültan Kışanak’ın, Leyla Atabay, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 38 mahpus yazar ve şairin söyleşilerine yer veriliyor.

Kitap Türkiye’deki birçok cezaevine ulaştı ancak kitabın yazarları arasında bulunan ve halen Bolu Cezaevi’nde tutulan kanser hastası Erol Zavar’a kitap teslim edilmedi.

Erol Zavar’ın cezaevi idaresi ve infaz hakimliğiyle yaptığı yazışmalar sonucunda kitabın sakıncalı bulunduğu için Zavar’a teslim edilmediği ortaya çıktı.

 

“ZATEN CEZAEVLERİNDEN ÇIKAN YAZILAR VAR KİTAPTA”

 

Gelişmeleri İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesinde düzenlediği basın toplantısında kamuoyuyla paylaşan Adil Okay, “Başka hapishanelerde serbest olan, kitapçılarda satılan bu kitap Bolu hapishanesinin “okuma yazma bilmeyen” Eğitim Komisyonu'na takılmış. Bu "Eğitim komisyonu"nda yer alan insanlar kitabımız için "Kurum güvenliğini tehlikeye sokar" diye karar almış. Tabi kitabı okumadan. Zira kitaptaki yazılar zaten hapishanelerden gelen görülmüştür mühürlü mektuplardan oluşuyor. Tutsaklarla yaptığımız sanata ve hayata dair söyleşiler söz konusu. Üstelik bu kitap onlarca hapishaneye sorunsuz girmiş, diğer hapishanelerde Eğitim Komisyonlarının engeline takılmadan sahiplerine verilmiş. Bu yasak kararı üzerine Erol Zavar da İnfaz Hakimliğine itiraz dilekçesi vermiş. Ama infaz hâkimliği de bu yasal kitabı “yasa dışı” saymış ve Erol'un başvurusunu reddetmiş. Muhtemelen onlar da okumamışlardır kitabı. Okusalar ufukları açılır, “yasak mührü”nü vurmazlardı” dedi.

 

EROL ZAVAR, GEREKİRSE AYM’YE GİDECEK

 

Erol Zavar’ın kendisine gönderdiği mektupta kitabını alabilmek için sonuna kadar mücadele edeceğini, ağır ceza mahkemesine başvuracağını, eğer sonuç alamazsa AYM 'ye kadar gideceğini aktardığını kaydeden Okay,   “Adalet Bakanı’na soruyorum. Başka hapishanelerde serbest olan kitabımız Bolu F Tipinde neden yasak. Neden tehlikeli ve baştan çıkarıcı bulunmuş. Eğer Bolu hapishanesinin kararı doğruysa hakkımızda işlem yapın. Kitabımızı yasaklayın. Yok eğer doğru değilse bu keyfi yasak koyucular hakkında nasıl bir cezai işlem yapacaksınız” ifadelerini kullandı.