Fakire her kış kara… | Güney Gazetesi Mersin

Fakire her kış kara…

Doğalgaz ve elektriğe gelen zamla insanlar oduna yöneldi ama alım gücü düşünce günlük odun almaya başladı.

Fakire her kış kara…


MAHMUT SÖNMEZ

 

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına gelen fahiş zamlarla birlikte insanlar ısınmak için odun sobasına rağbet ediyor. Oduna ve kömüre de bir yılda yüksek zamlar gelmesine rağmen bu sene daha fazla insanın odun ve kömür aldığını belirten odun satıcısı Metin Ulaşlı, “Bu yıl elektrik ve doğalgaza gelen zamlarla beraber insanlar odun ve kömüre daha fazla rağbet ediyor. Geçen yılla karşılaştırdığımızda daha fazla insanın bizden alışveriş yaptığını söyleyebilirim” dedi.

 

“ESKİDEN TONLA ODUN ALINIRDI, ŞİMDİ BİR GÜNLÜK YAKACAK ODUN ALAN VAR”

 

Odunda yaşanan zamma rağmen insanların daha ekonomik olduğu için odun sobası kullandığını söyleyen Ulaşlı, “Geçen seneye nazaran daha fazla insan gelip odun alıyor ama önceki seneler insanlar genelde sonbaharda yaklaşık 2 ton odun alır ve kışı geçirirlerdi. Bu sene ise daha çok insan geliyor ama insanlar artık birkaç çuval veya 100 – 200 kilo alıp gidiyor. İnsanların alım gücü düştü her şey zamlandı haftalık hatta günlük odun almak zorunda kalan insan var. Çünkü; önünü göremiyor kimse” ifadelerini kullandı.

 

Oduna 2,5, kömüre 3 kat zam

 

Odun ve kömüre de bir yıl içinde yüksek zamlar geldiğini belirten Metin Ulaşlı, odunun kilosunun geçen sene 60 kuruş olduğunu, bu sene ise 1,5 liradan satıldığını, 25 kiloluk kömür çuvalının geçen sene 30 lira olduğunu bu sene ise 90 liradan satıldığını söyledi.

Bir sene içinde oduna 2,5, kömüre ise 3 kat zam geldiğini belirten Ulaşlı, bu zamların oluşmasında birçok etken olduğunu dile getirdi. Gelen zamlarda en büyük etkenin enflasyon olduğunu dillendiren Ulaşlı, orman yangınlarının da odun fiyatlarının yükselmesinde etkili olduğunu ifade etti.