Yollarına kar mı yağdı, gelmedin! | Güney Gazetesi Mersin

Yollarına kar mı yağdı, gelmedin!

Yurdun dört bir yanında yollar kar nedeniyle kapandı. Milletvekili Antmen, Karayolları Genel Müdürlüğünün neden müdahale edemediğini sordu

Yollarına kar mı yağdı, gelmedin!


Kar yağışı sonrası İstanbul-Ankara otoyolu başta olmak üzere Mersin-Ankara ve Adana-Gaziantep otoyollarında yollar kapandı ve vatandaş mahsur kaldı. Belediyelerin kendi yetki ve sorumluluk alanlarındaki yolları temizledikleri izlenirken Ulaştırma Bakanlığı ve ilgili kurumların araçlarının yeterli sayıda olmadığı ve şehirlerarası yollara zamanında müdahale etmediği kamuoyunda tartışılmaya başlandı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen konuyu Meclise taşıdı.

Antmen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması için verdiği soru önergesinde 19 Ocak 2022’de Adana-Gaziantep Karayolunda kar yağışı nedeniyle binlerce vatandaşın yolda mahsur kaldığını belirtti.

Antmen, “Birçok araçta da akaryakıt bitmesi nedeniyle bazı vatandaşlar donma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Yine aynı gün vatandaşlar gıda ve ilaçlara ulaşamamıştır. Bakanlığınıza ait kaç tane kar küreme, yol açma ve tuzlama aracı bulunmaktadır? Bunlar nerededir? Bunlardan kaçı bahsi geçen tarihler arasındaki kar yağışına müdahalede bulunmuştur?” diye sordu.

 

“YOLLAR KAPANDI, ARAÇLAR MAHSUR KALDI”

 

Bu yaşananlardan 5 gün sonra 24 Ocak 2022 gecesi yine aynı şekilde Mersin-Adana-Ankara; İstanbul-Ankara otoyolunun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandığının altını çizen Antmen,  “Vatandaşlar yolda mahsur kaldı. Aynı gün karayolları Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ‘İstanbul Ankara TEM ve Devlet Yolu, Gerede Düzce arası kesim yoğun kar yağışı nedeniyle, güvenli trafik akışı sağlanana kadar, tüm araç geçişlerine kapatılmıştır’ denildi. Ayrıca, ülke genelinde birçok yol kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı, çok sayıda insan ve araç mahsur kaldı” ifadelerini kullandı.

 

 

BAKANLIK KAÇ ARAÇLA ÇALIŞTI?

 

 CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şunlar:

– 1 Ocak 2022 tarihinden; önergenin yanıtlandığı güne kadar geçen sürede yağış, bozuk yol, çökme, afet ve teknik aksaklıklar nedeniyle kapanan karayolları neresidir? Bu karayollarının bulundukları iller hangileridir? Bahsi geçen tarihler arasında kaç araç ve insanımız yolda mahsur kalmıştır? Yolda kalan araçların kaçı ticari araçtır?

– Önergede belirtilen tarih aralığında yolda kalan araçlar ne zaman ve ne şekillerde kurtarılmıştır? Bakanlığınıza, valiliklere, AFAD’a ve ilgili kurumlara gelen yardım ve kurtarılma talebi kaçtır?

– Bakanlığınıza ait kaç tane kar küreme, yol açma ve tuzlama aracı bulunmaktadır? Bunlar nerededir? Bunlardan kaçı bahsi geçen tarihler arasındaki kar yağışına müdahalede bulunmuştur? Müdahalede bulunan araçlar hangi ilde ne zaman harekete geçmiştir?

– Bakanlığınız bünyesinde çalışan kar küreme, yol açma ve tuzlama aracı operatörü sayısı kaçtır? Bunlar hangi illerdedir?

– Ocak 2020 ila önergenin yanıtlandığı tarihe kadar geçen sürede bakanlık olarak karayolları ve otoyollarda yaşanabilecek afet, yağış ve engelleyici olaylara karşı çalışacak kaç firma ile anlaşılmıştır? Bunlara ne kadar ödenmiştir? Bunların kaçı yaşanan kar yağışları ve afetlere müdahale etmiştir? Bahsi geçen şirketlerle ihale ne şekilde yapılmıştır ve bu firmalar hangileridir? (Haber Merkezi)