“Kocamaz Mersin’i ateşin içine attı” | Güney Gazetesi Mersin

“Kocamaz Mersin’i ateşin içine attı”

Tarım işçilerini taşıyan servisin güzergah belgesi olmayınca, polis 9 bin lira ceza yazdı, araç sahibi de yolun ortasında aracını ateşe verdi. Türkiye’nin hiçbir yerinde tarım araçlarından güzergah belgesinin istenmediğini belirten Güvencesiz İşçiler Derneği (GİŞDER) Başkanı Abdusselam Kutlu, “Burhanettin Kocamaz döneminde güzergah yönetmeliği değiştirildi, s plakalar yandaşlara peşkeş çekildi. Şu an ki yönetim de geçmişten gelen sorunu çözmek için bir çaba sarf etmiyor” dedi.

“Kocamaz Mersin’i ateşin içine attı”


MAHMUT SÖNMEZ

 

Erdemli’de tarım işçisi taşımacılığı yapan Adnan Akcan’a güzergah belgesi olmadığı için trafik polisleri 9 bin lira ceza kesti. Bunun üzerine sinir krizi geçiren Akcan yolun ortasında aracını ateşe verdi. GİŞDER başkanı Kutlu, Türkiye’nin hiçbir yerinde tarım işçilerinin servislerinden güzergah belgesi istenmediğini bu uygulamanın Kocamaz zamanında yandaşlara rant yaratmak için getirildiğini belirtti.

 

Tarım işçisi taşıyan servislerde D’ Belgesi, koltuk sigortası, araç sigortası, muayene gibi işlemlerin hepsinin eksiksiz olduğunu belirten Kutlu, trafik ekiplerinin tarım işçisi servisçisi Adnan Akcan’dan güzergah belgesi istediğini ve olmadığı içinde 9 bin liranın üstünde ceza yazıldığını söyledi. Tarım işçisi servislerinin başka şehirlerde örneği olmadığını söylediği güzergah belgesi yüzünden defalarca binlerce liraları bulan cezalara çarptırıldığını söyleyen Kutlu, “Tarım işçisi servisçiliği yapan arkadaşlarımızın canına tak etti. En son bir arkadaşımız haksız yere yazılan 9 bin liralık ceza yüzünden yolun ortasında arabasını yaktı” dedi.

 

“TARIM ARAÇLARI GÜZERGAH BELGESİNDEN MUAF TUTULMALI”

 

Güzergah belgesinin muhatabının Mersin Büyükşehir Belediyesi olduğunu söyleyen Kutlu, “Burhanettin Kocamaz sistemi değiştirdiği için, şimdi ki Büyükşehir yönetimi de bize güzergah belgesini vermiyor. ‘Bize Ulaştırma Bakanlığı’ndan yetki yazısı gelmeli’ diyorlar. Büyükşehir’in tarım araçlarını güzergah belgesinden muaf tutacak yetkisi bulunmakta. Bizlere böyle bir yazı yazabilirler” dedi.

 

“BAŞKA ŞEHİRDE ÖRNEĞİ YOK”

 

Başka hiçbir şehirde güzergah yönetmeliğinin değiştirilmediğine değinen Kutlu, sadece Mersin’de bu sıkıntının yaşandığını belirtti. Ayrıca diğer şehirlerde valiliklerin bazen tarım araçlarına mevsimsel özel izinler çıkardığına değinen Kutlu, “Bu sıkıntıyı çözecek tek mercii Büyükşehir Belediyesidir. Taleplerimizi defalarca kendilerine ilettik ama kendileri çözüme yönelik hiçbir adım atmadılar. Bakın gördünüz adam yok yere 9 bin lira ceza yedi ve arabasını yaktı. Bu insanların canına tak etti bu sorun” dedi.

 

 

“KOCAMAZ S PLAKALARI YANDAŞLARINA PEŞKEŞ ÇEKTİ”

 

Kutlu’nun iddiasına göre eski Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhhanettin Kocamaz’ın yaptığı düzenleme ile güzergah yönetmeliği değiştirilmiş. Bu düzenleme ile güzergah belgesi; iş yeri, kolej, okul servislerinin s plakaya tabi tutulduğunu ve s plakanın güzergah belgesinin 800 bin lira tutarında olduğunu belirtti. S plakayı temin eden şirketlerin servis yaptıkları yerler için güzergah belgesi çıkardığını söyleyen Kutlu, “Burhanettin Bey bunu özelleştirip yandaşlarına peşkeş çektiği için, şirketler açtırıp, S plakaların ihalelerini almaları için Mersin’i ateşin içine attı” ifadelerini kullandı.

 

 

“BÜYÜKŞEHİR’İN BU YANLIŞA DUR DEMESİNİ İSTİYORUZ ARTIK”

 

Vahap Seçer yönetimindeki Büyükşehir idaresinin de bu mağduriyeti gidermek için gerekli çabayı sarf etmediğini söyleyen Kutlu, “Bu sorunu çözmek için somut hiçbir adım atmadılar, her şey ortada Kocamaz yandaşlarına rant için Türkiye’de örneği olmayan bir uygulama ortaya koydu, bizler hala onun mağduriyetini yaşıyoruz. Tarım işçileri her sene kamyon kasalarında ölüme gidiyor, yönetimin işi bu insanların işini kolaylaştırmak mı yoksa geriden gelen yanlışı görmezden gelip sürdürmek midir? Büyükşehir’in inisiyatif kullanıp bu yanlışa dur demesini istiyoruz artık” dedi.