İkinci el dünya evi | Güney Gazetesi Mersin

İkinci el dünya evi

Artık yeni evlenecek çiftler ikinci el eşya ile ev kuruyor. İnsanlar faturalarını ödemek için eşyalarını ağlayarak satıyor

İkinci el dünya evi


MAHMUT SÖNMEZ

 

Döviz kuru ve enflasyonun artışı ile birlikte beyaz eşya ve mobilya son iki yılda yüksek oranda zamlandı. Alım gücünün düşmesiyle birlikte bitpazarında ikinci el eşyaya rağbet arttı. İkinci el beyaz eşya satan esnaf, “Eskiden ayıplanırdı ama artık yeni evlenecek çiftler evlerini kurmak için ikinci el eşya ile hayat kurmaya çalışıyorlar. Son zamanlarda faturalarını, kirasını ve borcunu ödemek için evindeki buzdolabını, televizyonunu ağlayarak satan insan sayısı çok fazla” dedi.

34 senedir Mersin Zafer Çarşısında (bitpazarı) ikinci el eşya satışı yaptığını söyleyen Sadin Yılmaz, son yıllarda enflasyon ve döviz artışıyla birlikte beyaz eşya ve mobilya fiyatlarının çok fazla zamlandığını belirtti. Gelen zamlarla birlikte vatandaşın alım gücünün her geçen gün daha da düştüğünü söyleyen Sadin Yılmaz, son zamanlarda yeni evlenecek çiftlerin ikinci eşya ile ev kurduğunu, birçok insanının fatura borcu ve kirasını ödemek için ağlayarak ev eşyasını satmak durumunda kaldığını iddia etti.

 

“SIFIR EŞYA İLE EV DÜZMEK EN AZ YÜZ BİN LİRA”

 

İkinci el eşya satışı yapan Sadin Yılmaz, son yıllarda enflasyon ve döviz artışıyla birlikte beyaz eşya ve mobilya fiyatlarının çok fazla zamlandığını belirtti. Yılmaz, gelen zamlarla birlikte en ucuz sıfır  buzdolabını 4 bin, televizyonu 3 bin, çamaşır makinesini 2 bin 500 liranın altında bulmanın mümkün olmadığını söyledi. Şu an sıfır mutfak malzemeleri, beyaz eşya, televizyon ve elektronik eşya için insanların en azından 50 bin lirayı gözden çıkarması gerektiğini belirten Yılmaz, “Bu masrafların içine mobilya ve halı perdeyi de dahil ederseniz fiyat 100 bin lirayı geçiyor” dedi.

 

İKİNCİ EL EŞYA DA CEP YAKIYOR

 

Sıfır ürünlere gelen zamların ikinci el piyasasını da etkilediğini söyleyen Yılmaz, “iki yıl önce ikinci el kullanılabilir çamaşır makinesini 300 liradan veriyorduk, şimdi en ucuzu bin iki yüz lira. Buzdolabını 600 liraya veriyorduk şimdi en az bin 500 lira, çamaşır makinesini 400 liradan veriyorduk şimdi en az 1200 liraya satmak zorunda kalıyoruz. Çünkü bize satan kişi de sıfır ürünün fiyatına bakıyor, ‘Ben neden ucuza satayım’ diyor haklı olarak, anlayacağınız ikinci el bile el yakıyor” diye konuştu.

 

“ESKİDEN ÖĞRENCİ VE BEKAR ÇALIŞANLAR GELİRDİ”

 

Eskiden müşterilerinin çoğunlukla üniversite öğrencileri ve bekar çalışanlardan oluştuğunu dillendiren Yılmaz, “Eskiden bizim müşterilerimiz üniversite öğrencileri ve bekar çalışanlardı. Ama ekonominin kötüye gidişi, alım gücünün artması ve her şeye gelen zamla birlikte son bir yıldır evli çiftlerde geliyor. İnsanlar kullanılamayacak hale gelen eşyalarının yerine sıfırını alacak parayı bulamayınca, gücü yettiği ölçüde ikinci elini alıp kullanmak zorunda kalıyor” dedi.

 

“YENİ EVLENECEK ÇİFTLER GELİYOR ARTIK”

 

Özellikle bu sene yeni evlenecek çiftlerin de kendilerinden çeyizlik alışveriş yapmaya başladığını söyleyen Yılmaz, “Ben yıllardır ikinci el eşya satarım. Ama ilk defa bu yıl bu kadar fazla yeni evlenecek çiftin ikinci el eşya aldığını gördüm, gencecik insanlar ikinci elle hayat kuruyorlar. Daha önce ayda yılda bir yeni evlenecek çift gelir bizden alışveriş yapardı. Eskiden ayıplanırdı da çeyizlik eşyanın ikinci el olması ama şimdi hafta da onlarca yeni evlenecek çift gelip ikinci el eşya alıyorlar. Ekonomik durum ortada bu şartlarda ayıplanacak kişiler onlar değil” dedi.

 

“FATURALARINI ÖDEMEK İÇİN AĞLAYARAK TELEVİZYONUNU SATAN VAR”

 

Son aylarda borçlarından dolayı ağlayarak ev eşyalarını satan insanlar olduğunu söyleyen Yılmaz, “Özellikle son aylarda çok üzüldüğümüz ve çok sık karşılaştığımız bir olayda; faturalarını, kirasını veya borcunu ödeyemeyen insanlar borçlarını ödemek için ağlayarak evlerindeki buz dolaplarını televizyonlarını satmak durumunda kalıyorlar ve maalesef sayıları hiçte az değil. Bu durum hepimizi üzüyor ve hepimiz aynı gemideyiz, ne diyeceğimizi bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

BİT PAZARINDA DA İŞLER YOLUNDA DEĞİL

 

Uzun yıllardır bit pazarında olduğunu dile getiren Sadin Yılmaz, denetimsizlikten kaynaklı pazarda birçok ikinci el dükkanının kepenklerini kapattığını dile getirdi. Bit pazarında satış yapan ikinci el dükkanların yüzde yetmişinin dükkanını kapattığını söyleyen Yılmaz, “Suriyeli sığınmacılar her sokak başında sandık dükkanı açtılar, birçoğunun dükkan işletme ruhsatı yok, vergi vermiyor, birçok yükümlülüğü yerine getirmiyorlar. Yetkililer sadece onları değil hepimizi denetlesin haksız kazancın önüne geçilmediği için burada ikinci el eşya satan dükkanların yüzde yetmişi kepenk kapattı” dedi.