MAHMUT SÖNMEZ
Mersin Merkez PTT önünde bir araya gelen Mersin Eğitim – Sen Şubesi üyeleri, TBMM Başkanlığına ve AKP ve MHP Grup Başkanlıklarına yazdıkları faksın metnini basına okudular, ardından metni PTT’den faks çektiler.
ANAYASAYA AYKIRI İDDİASI
Tasarının belirsizlikler taşımakta olduğunu belirten Gündoğdu, “Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısında öğretmenlerin nitelikleri ve seçimi başta olmak üzere oluşturulan komisyonlar, önerilen eğitim sertifika programları pek çok belirsizlik taşımakta ve bunların belirlenmesi Milli Eğitim Bakanlığı’na bırakılmaktadır. Bu durum anayasaya aykırı olarak yasama yetkisinin yürütmeye devredilmesi anlamına gelmektedir” dedi.
“MAAŞ ARTIŞINA İNDİRGENMESİ DOĞRU DEĞİL”
Öğretmenlik Meslek Kanununun sadece kamuda çalışan öğretmenlerle sınırlı tutulmasını eleştiren Gündoğdu, “Eğitim sisteminin en önemli unsurlarından birisi olan öğretmenlik mesleği gibi önemli bir konunun birkaç kanun maddesi üzerinden büyük ölçüde statü farklılaşması ve maaş artışına indirgenmesi doğru bir uygulama değildir. Ülkemizde bulunan bütün meslek kanunları, kamu özel ayrımı yapmaksızın ilgili mesleğe ilişkin düzenlemeler içerirken, Öğretmenlik Meslek Kanunun sadece kamuda çalışan öğretmenlere yönelik sınırlı düzenlemeler içermesi büyük bir eksikliktir” diye konuştu.
“REKABETE ÖĞRETMENLERDE DAHİL EDİLMEK İSTENİYOR”
Öğretmenlerin rekabetçi yapıya dahil edilmek istendiğini iddia eden Gündoğdu, “Öğretmenler arasında halen var olan sözleşmeli, kadrolu, ücretli öğretmen ayrımlarına yenilerini ekleyerek eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenler de dahil edilmek istenmektedir. Yıllardır eğitim sisteminin ve öğrencilerimizin mecbur bırakıldığı sınav merkezli eğitim uygulamasına öğretmenlerin de dahil edilmesi, aynı işi yapan öğretmenlerin farklı statü ve maaş uygulaması üzerinden bölünmesi ve ayrıştırılması mesleki bir statüye denk düşmemektedir” ifadelerini kullandı.
ATAMA MAĞDURİYETİ
Tasarı ile getirilen Adaylık Değerlendirme Komisyonu’nun atamalarda mağduriyet yaşatacağını söyleyen Gündoğdu, “Tasarıda aday öğretmenlere yönelik adaylık sınavının kaldırılması ve sınavın işlevinin Adaylık Değerlendirme Komisyonu’na devredilmesi, atamalarda yoğun olarak gündeme gelen çok sayıda mağduriyetin bir benzerinin bu konuda da ortaya çıkmasına neden olacaktır” dedi.
TASARININ GERİ ÇEKİLMESİ İSTENDİ
Mevcut tasarının geri çekilmesini talep eden Gündoğdu, “Bir meslek kanunu hazırlanacaksa, ILO-UNESCO ortak belgesi olan “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı” temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin hakları ve taleplerini güvence altına alan bir düzenleme yapılmak üzere eğitim alanında ki tüm çevrelerin görüş ve önerilerinin alınacağı yeni bir süreç başlatılmalıdır. Eğitim çalışanlarının bilgisi ve önerileri dışında hazırlanan, onların haklarını ve taleplerini içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısının geri çekilmesini talep ediyor ve bu talepler doğrultusunda karar almanızı bekliyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Yapılan açıklamanın ardından üyeler, PTT’ye girerek metni TBMM Başkanlığına, AKP Grup Başkanlığına, MHP Grup Başkanlığına faks çekti.