‘Mersin 33 Kart’ dönemi | Güney Gazetesi Mersin

‘Mersin 33 Kart’ dönemi

Mersin Büyükşehir Belediyesi on yıllık Elektronik Ücret Toplama Sisteminin sözleşme süresinin dolması ile birlikte Mersinlilerin birçok platformda kullanabileceği yeni ve teknolojik olarak daha ileri bir sisteme geçti. Sistemde yapılan yenilik ile birlikte artık toplu taşımada ‘Mersin 33 Kart ‘adlı yeni nesil kart dönemine geçiş yapıldı. MBB yaptığı açıklama ile vatandaşların kart değişim sürecinde yapması gereken işlemleri sıraladı.

 ‘Mersin 33 Kart’ dönemi


MAHMUT SÖNMEZ

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ‘Mersin 33 Kart’ tanıtım açıklamasında sistemin getirdiği yenilikler ve farklılıklarla birlikte, kart değişim sürecinde Mersinlilerin yapması gereken işlemler anlatıldı.

 

‘MERSİN 33 KART’ BİRÇOK YENİLİĞİ İÇİNDE BARINDIRIYOR

 

Mersin 33 Kart, eski karta nazaran daha kullanışlı ve Mersinlilere birçok yeni özellik sunmakta. Yeni kartlar; daha güvenli ve uzaktan okuyan çiplere sahip, kendi içerisinde işlemcisi bulunan, tek bir kartla birçok bakiye hesabı oluşturulabilen ve ulaşımın yanı sıra alışverişte, mülkiyeti belediyeye ait olan işletmelerde, abonmanlık ya da bonus biriktirme gibi özellikleri bulunan, kullanıcısına ayrıntılı hesap dökümü gibi bu ve buna benzer birçok özelliğe sahip yeni nesil kartlardır. Mersin 33 Kart’ta kullan at biletler, abonman Kartlar, mobil ödeme yöntemleri, cüzdan bakiye oluşturma gibi belirgin farklılıkları mevcut.

 

MERSİN 33 KART UYGULAMASI

 

Mersin 33 kartın kullanımına ilişkin kendisine ait bir uygulama bulunuyor, kart değişim sürecinin tamamlanması ile uygulama Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanıma sunulacak.

 

HES KODU YÜKLENEBİLİYOR

 

HES kodları, yeni kartların arka yüzünde bulunan “04” ile başlayan numarayı kullanarak ve https://hes33.mersin.bel.tr/ adresine giriş yaparak HES Kodu tanımlaması yapılabiliyor.

 

ENGELLİ KARTI DEĞİŞİMİ İÇİN YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER

 

Engelli kart değişimi yapacak vatandaşların yanlarında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca verilen Engelli Kartı aslı ve fotokopisi, Engelli raporunun aslı ve fotokopisi olması yeterli. Gerekli olan belgeler https://ulasim.mersin.bel.tr/yeni_basvuru.php adresinden de öğrenilebilir. Refakatçiler, Engelli kart sahibinin kimlik belgesinin aslı ve istenilen diğer belgelerin aslı ya da fotokopilerini getirmek kaydıyla yapabilirler.

 

ÖĞRENCİLERİN EVRAK GÖTÜRMESİNE GEREK YOK

 

Kart değişimi için öğrencilerin MEB / YÖK’e kayıtlı olduğu süre boyunca evrak getirmesine gerek duyulmamaktadır. MEB ve YÖK sistemlerine ait WEB tabanlı sorgulamalarda öğrenci olduğunun gösterilmesi yeterlidir. Gerekli olan belgeler https://ulasim.mersin.bel.tr/yeni_basvuru.php adresinden de öğrenilebilir.

 

YAŞ ALMIŞLAR NÜFUS CÜZDANI İLE BAŞVURU YAPABİLİRLER

 

60-65 yaş indirimli kartların ve 65 yaş üstü ücretsiz kartların değiştirilmesi gerekmektedir. Belirtilen kategorideki vatandaşların, MERNİS’e kayıtlı olduğu süre boyunca evrak götürmesine gerek duyulmamaktadır. MERNİS sistemlerine ait WEB tabanlı sorgulamalarda belirtilmesi yeterlidir. Vatandaşların nüfus cüzdanı ile başvuru yapabilirler. Gerekli olan belgeler https://ulasim.mersin.bel.tr/yeni_basvuru.php adresinden de öğrenilebilir.

 

KART ÜCRETİ VE BAKİYE

 

İlk defa yapılan başvurularda kart ücreti 30 TL, kart değişimleri ise eski kartın iade edilmesi kaydıyla ücretsiz yapılabilmekte. Ayrıca kartların bakiye başvuru tarihinde içinde bulunan mevcut miktarın, kullanıcısı tarafından taahhüt ve görevliler tarafından da teyidi sonucunda 31 Mart 2022 tarihinden sonra aktarılmak kaydıyla yapılabilecek. Bakiye aktarımları görevliler tarafından yapılabilmekte. Değişim esnasında anlık bakiye aktarımı yapılabilme konusunda da çalışmalar devam etmektedir.

 

KREDİ KARTLARIYLA OTOBÜSLERE BİNİLEBİLECEK

 

Temassız özelliği olan Kredi kartının yanı sıra yine temassız özelliği bulunan bankamatik kartları ile de otobüslere binilebilecek.

 

SİSTEM MİNİBÜSLERE DE ENTEGRE EDİLECEK

 

Mersin 33 Kart başlangıçta Mersin il sınırları içerisinde bulunan belediyeye ait otobüslerde daha sonra halk otobüslerinde ve bir müddet sonra da minibüslerde geçerli olacak.

 

Kart değişim noktaları

 

Mersinliler kartlarını aşağıdaki belirtilen adreslerden yapabilir, kart değişim noktalarını ayrıca https://ulasim.mersin.bel.tr/kart_yenileme.php web adresinden de öğrenebilirler. Ulaşım hizmetlerinin olduğu tüm ilçelerde kart değişim noktaları mevcut. Zaman zaman da mobil yükleme noktaları da ilçelerde bulunmakta.

 

 

Merkez Şube :                Ulucami Meydanı no:5 Akdeniz 

Mezitli Şube :                 Eski Mezitli Belediye Binası          

Tarsus Şube :                  Tarsus Belediye Binası    

Anamur Şube :              Anamur Meski Binası      

Gülnar Şube :                 Belediye cad. No:12/A   

Mersin Üniversitesi :    Çiftlikköy - Rektörlük Önü             

Forum Şube :                  Mersin Forum, Büyükşehir İrtibat Noktası             

Erdemli :                          Erdemli Hükümet Konağı Önü    

Tarsus Yarenlik Şube:   Yarenlik Alanı, Saat kulesi yanı    

Silifke Şube:                   Göksu Mah. Atatürk Bul. Anıt Meydanı Silifke