“Mersinlilerin görüşü alınmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Mersinlilerin görüşü alınmalı”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, limanın Atatürk Parkına doğru genişlemesine ve orman alanlarının yapılaşmaya açılmasına karşı olduklarını belirterek “Bizim olurumuzu almadan, kenti tanımadan Ankara’da karar vererek ormanları yok etmek, limanı genişletmek gibi uygulamalara karşı çıkıyoruz” dedi.

“Mersinlilerin görüşü alınmalı”


ABİDİN YAĞMUR

Mersin Çevre Platformu tarafından düzenlenen “Atatürk Parkında Yeni Liman Yapılamaz” başlıklı panel Yenişehir Belediyesi Akademi’de gerçekleşti. Panelde Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, Mimarlar Odası Başkanı Ünal Şahin, Avukat Semra Kabasakal ve makine mühendisi Serdar Erkan birer sunum yaptı.

Panelin açılışında konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, öteden beri nükleer santrale, balık çiftliklerine karşı mücadele eden çevre örgütlerinin yanında olduklarını ifade etti.  Başkan Özyiğit, “Kente sahip çıktığımız ölçüde bu kentte sağlıklı ve huzurlu yaşama şansımız var” dedi.

Son günlerde orman alanlarının yapılaşmaya açılması tehdidiyle karşı karşıya olduklarını ifade eden Başkan Özyiğit, “Şimdi de ormanlarımız tehlike altında; Mezitli’de Yenişehir’de ve Mersin’in birçok ilçesinde. Ormanlık alanlarımıza TOKİ tarafından ev yapılacağı söyleniyor. Ankara’dan Cumhurbaşkanı imzasıyla oluşturulan bir kararnameyle oldu. Bunu Mersin’de kim önerdi, bu tavsiyeyi veren kim, bu kentin dinamiklerinin bunların hiçbirinden haberi yok. Ne benim ne Neşet Başkanın ne de herhangi bir sivil toplum kuruluşunun haberi yok. Birileri bir hedef koyuyor önüne, bir planlama yapıyor ve diyor ki bunu bu şekilde hayata geçirebiliriz. Hiçbirimizin TOKİ’nin ev yapmasına karşı olduğu yok ama bir günde çıkarılan bir kararla yüzlerce dönüm orman arazisi kimseye sorulmadan birilerine peşkeş çekiliyorsa elbette bütün yerel yöneticilerimizle, meclis üyelerimizle, sivil toplum örgütlerimizle, bütün Mersin’le tüm gücümüzle bunun karşısında duracağız” dedi.

 

 

“ESAS YATIRIMIN ÖNÜNÜ KESER”

Benzer bir olayı limanda yaşandığına işaret eden Başkan Özyiğit, “Mersin limanın varlığı ile büyümüş, koca metropol olmuş. Limanın oluşumuna karşı çıkmak mümkün değil ama ne şekilde olacağı çok önemli. Bulunduğu her metrekareyi bir ranta çevirecek bir değişimin ve projenin de karşısındayız. Konteynır limanı bu kenti ve limanı genişletecek, dünya limanları ile rekabete götürecek gerçek çözüm ve bir proje. Beş Yıllık Kalkınma Planında yer alan konteynır limanına karşı çıkmıyoruz ve destekliyoruz. Sayın Vahap Seçer de bunu kürsüden ifade etti.  Şimdi ki durum ise tamamen rant ve kişilere çıkar almak amaçlı. Örneğin 3 katlı bir binayı kiraya veriyorsunuz şirkete, o şirket de ben de buna bir kat daha atayım diyor. Ayrıca 25 yıllığına kiralanan limanlar 49 yıla uzatıldı ihalesiz, rekabetsiz… Bu haksız bir uygulama. Yandaşa çıkar sağlama politikası bu. Limanın kendi içinde genişleme projesi; Atatürk parkına doğru genişlemesi ve kentin suretini bozarak bir liman yapılması yanlış. Esas yapılması gereken yatırımın da önünü kesecek, erteletecek bir uygulama. Kentimizde her koşulda sahip çıkmalıyız. Bizim olurumuzu almadan, kenti tanımadan Ankara’da karar vererek ormanları yok etmek, limanı genişletmek gibi uygulamalara karşı çıkıyoruz. Sizden aldığımız güçle sesimizi en üst seviyede duyuracağız” ifadelerini kullandı.

 

“SAĞLIK VE ÇEVRE AÇISINDAN DA ZARARLI”

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen,  “Atatürk Parkının liman yapılmasıyla sonlanacak bir proje ve ihale var maalesef. Bu projenin hukuk, sağlık, mimari ve çevre açısından ne kadar sakıncalı olduğu konusunda bir kamuoyunun oluşturulması gerekiyor” dedi.

 

 

“ŞAHISLARA RANT SAĞLAMA ÇABASI”

Mimarlar Odası Şube Başkanı Ünal Şahin de “Ulusal ve yerel ölçekte büyüme sağlanmalı ama salt kişi veya şirket odaklı büyümeye karşıyız. Planlı büyümek, ilkeli büyümek yerleşik toplumların olmazsa olmazıdır. Yasal boşluklardan faydalanarak ya da arkasına güvenerek salt kentin gelişimini esas alıp, geride kalanları mutsuz etmek ve fikirlerini önemsememek doğru ve çağdaş bir gelişme yöntemi değildir” deid.