“Maliyetlerimiz her geçen gün artıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Maliyetlerimiz her geçen gün artıyor”

Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, çiftçilerin zor zamanlar geçirdiğini belirterek, “Yüksek fiyatlar üretimimizi olumsuz etkiliyor. Bu duruma Tarım Bakanlığının müdahale etmesini istiyoruz” dedi.

“Maliyetlerimiz her geçen gün artıyor”


MAYSA DERYAYEVA

 

Yılmaz, “Maliyetlerimiz oldukça fazla artış yaşandı. 2021 yılının bahar aylarındaki maliyetlerimle şu anki maliyetlerimiz arasında 3-4 kat fark var. Üretim maliyetlerinde yaşanan fahiş fiyatlarından kaynaklı 2022 yılında çiftçilerimiz çok büyük bir sıkıntılar yaşayacak diye düşünüyoruz. Bu fiyatların önüne geçilemiyor. Bu konularda tamamen dışa bağımlıyız ve dışa bağımlı olduğumuz için dolar fiyatlarına endeksli fiyatlar yükselişe geçti. Biz Tarım Bakanlığının müdahale etmesini istiyoruz. Üreticilerimize daha uygun fiyatta ürün temin etmelerini, bu sorunlara çözüm bulmalarını istiyoruz ve her fırsatta bunu söylüyoruz ama maalesef bir gelişme yok” ifadelerini kullandı.

 

“KALİTE KAYBOLACAK”

 

Çiftçilerin gerekli olan gübreleri alamadığını belirten Yılmaz, “Yakıt, elektrik, gübre, ilaç daha saymadığım kalemler var ve üretim maliyetleri nereden baksanız 20-30 kalem çıkar. Gübre çeşitleri, akaryakıt, elektrik, mazot, benzin üretimde harcanan materyallerin fiyatları son 5 ayda 3-4 kata çıktı. Bunlar çok büyük sıkıntı yaratıyor. Özellikle kırsaldaki küçük çiftçilerimiz yüksek fiyatlardan dolayı şu anda kış gübresi kullanamıyor. Gerekli olan gübreler kullanılmadığı zaman kalite düşük olacak, yeteri kadar çiftçi ürün alamayacak. Kalite kaybolacak. Dolayısıyla çiftçinin kazancı olumsuz yönde etkilenecek” diye konuştu.

 

Çiftçinin umudu belediyede

 

Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Mersin Belediye Başkanı Vahap Seçer’in başka illerdeki belediyelere yaptığı limon çağrısını da değerlendirdi.

Yılmaz, “Pandemi sürecinde 17 günlük kapanma süreci olmuştu ve bu süreçte bizim üreticilerimiz olumsuz yönde etkilendiler. Limon, mandallına, portakal direk ürün dalında kaldı ve Mersin Büyükşehir Belediyemiz o zaman süratle karar aldı. Üreticilerimizin üretmiş olduğu ürünleri halden satın alarak, kenar mahallelerindeki bu ürünlere ulaşamayan, ekonomik yönden mağdur vatandaşlarımıza ücretsiz bir şekilde dağıtarak çok ciddi bir katkıda bulunmuştu. Mersin Büyükşehir Belediyemiz benzeri zamanlarda buna benzer girişimlerde bulunursa, çiftçimize olumlu yönde kesinlikle sonuç yansıyacaktır diye düşünüyoruz” dedi.