Emeklinin yaşam mücadelesi | Güney Gazetesi Mersin

Emeklinin yaşam mücadelesi

Türk-İş’in araştırmasına göre, ocak ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı asgari ücrete eşdeğer olarak, 4250 liraya yükseldi. Asgari ücretin altında emekli maaşı alan emeklilerin geçiminin zor olduğunu belirten Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şubesi Başkanı Cemal Akbudak, “Emeklilerin yüzde doksanı açlık sınırı altında maaş alıyor, bu şartlar altında emeklinin yaşaması bir mucize” dedi.

Emeklinin yaşam mücadelesi


MAYSA DERYAYEVA

 

Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya çıkarmak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla yapılan ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın ocak ayı sonucu açıklandı.  4 kişilik ailenin sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" 4 bin 250 lira oldu. Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" 13 bin 844 liraya yükseldi.

 

“EMEKLİLERİN YAŞAMASI MUCİZE”

 

Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şubesi Başkanı Cemal Akbudak, emeklilerin maaşlarının yoksulluk ve açlık sınırı altında kaldığını söyledi. Hayat pahalılığının her geçen yükseldiğini ve emeklilerin bu şartlar altında yaşamasının bir mucize olduğunu belirten Akbudak, “Asgari ücret açlık ve yoksulluk sınırı altında kalıyor. Emekliler bu asgari ücretin altında maaş alıyorlar. Emeklinin yüzde doksanı açlık sınırı altında maş alıyor, yüzde 10’u ise yoksulluk sınırı altında maaş alıyor. Bu şartlar altında emeklinin yaşaması bile mucize” dedi.

 

 

“EMEKLİ BUNUN HESABINI SORACAK”

 

Akbudak, “Bugün emekliler bir ekmeğin hesabını yapar durumdalar ve artık doğalgazdan, elektrikten, gıda üründen diğer ihtiyaçlara yüzde 50 ve 60 oranında zam gelirken, emekliye reva görülen yüzde 25,47. Emekliler elektrik, doğalgaz, su faturalarını ödeyince maaşının yarısı gidiyor. Geri kalan kısımla otuz gün geçinmeye çalışacak. Sıkıntı büyük, buna hükümetin el atması gerek yoksa emekli bunun hesabını sandıkta soracaktır. Dar gelirlinin ve emeklinin mutfağında yangın var ama bu yangını söndürmeye kimse talip değil” diye konuştu.