“Parkımızın değerini düşürmeyin” | Güney Gazetesi Mersin

“Parkımızın değerini düşürmeyin”

TEMA Vakfı Mersin İl Temsilciliği üyeleri, Mersin Limanı’nın Atatürk Parkına doğru genişletilmesi çalışmalarına tepki gösterdi. Mersin Limanının kentlilerin yaşantılarını olumsuz yönde etkileyecek şekilde geliştirilmeye çalışıldığını belirten TEMA Temsilcisi Perihan Saydan Pazarbaşı, “Mersin halkının ve bilim insanlarının itirazlarına rağmen sürdürülen bu çalışmalardan bir an önce vazgeçilmesini talep ediyoruz” dedi.

“Parkımızın değerini düşürmeyin”


MAHMUT SÖNMEZ

TEMA Vakfı Mersin İl Temsilciliği üyeleri, Mersin Limanının genişleme projesine karşı Mersin Gazeteciler Cemiyetinde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını TEMA Vakfı Mersin İl Temsilcisi Perihan Saydan Pazarbaşı okudu.

Pazarbaşı Türkiye’nin en önemli ticari alanlarından biri olarak uluslararası bir öneme sahip olan Mersin Limanı’nın, kentlilerin yaşantılarını olumsuz yönde etkileyecek, ilin doğal ve kültürel değerlerine zarar verecek şekilde genişletilmeye çalışıldığını söyledi.

Pazarbaşı, “TEMA Vakfı Mersin İl Temsilciği, Türkiye’nin en önemli liman kentlerinden biri olan Mersin’de, bu çalışmaların ülkesel ve bölgesel ölçekte planlanarak geliştirilmesinin gerekli olduğunu savunuyor” dedi.

2013 yılında onaylanan Mersin-Adana Çevre Düzeni Planı ile Mersin Liman sahasının genişleyeceği alanların planlandığını hatırlatan Pazarbaşı, söz konusu plana göre Atatürk Parkı’nın işlevsel ve estetik açıdan değersizleşeceğini ve toplumun ihtiyaçlarına cevap veremeyeceğini ifaden etti.

 

“YEŞİL ALANLARI KORUMALI VE GENİŞLETMELİYİZ”

 

Her geçen gün iklim krizi ve çevresel kirlenmenin etkisinin daha çok hissedildiğini belirten Pazarbaşı “Bu etkenlerin getireceği olumsuzlukları bertaraf edebilmemiz için havamızı ve yeşil alanlarımızı korumamız, dahası genişletmemiz gerekmektedir. Buna karşın, Mersin Limanı, bugün kentlilerin yaşantılarını olumsuz yönde etkileyecek şekilde geliştirilmeye çalışılmaktadır. Mersin halkının ve bilim insanlarının itirazlarına rağmen sürdürülen bu çalışmalardan bir an önce vazgeçilmesini talep ediyoruz” dedi ve karar vericileri Atatürk Parkı’na sahip çıkmaya davet etti.

Basın açıklamasının ardından katılımcılar, “Atatürk Parkı halkındır halkın kalacak” sloganını atarak toplantıya son verdiler.

 

 

“YEŞİL ALANLAR DÜŞÜNÜLEREK TASARLANMALI”

 

TEMA Vakfı Mersin İl Temsilcisi Perihan Saydan Pınarbaşı, liman sahasındaki çalışmaların yeşil alanlar düşünülerek yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Pazarbaşı, “Yoğun bir yapılaşmanın olduğu kent merkezi içinde halka nefes aldıran, içinde çok sayıda bitki türü barındıran Atatürk Parkı, kentin önemli simgelerinden biridir. Kentsel gelişim alanlarının, var olan doğal değerleri yok edecek, kullanımını engelleyecek, simgeselliğini etkileyecek şekilde geliştirilmemesi gerekmektedir. Mersin’de planlanan liman gelişimi, kıyı hattı boyunca uzanan ve halkın yoğun olarak kullandığı kamusal yeşil alanlarla birlikte düşünülerek tasarlanmalıdır. Liman ve rekreasyon kullanımlarına birlikte çözüm geliştirecek plan ve projelere ihtiyaç vardır. Atatürk Parkı’nın, işlevinin ve estetik değerlerinin liman aktiviteleriyle engellenmeyecek şekilde, toplumun aktif yaşantısı içinde tutulması halk sağlığı açısından da oldukça önemlidir” dedi.