“Akkuyu birçok fay hattının etkisinde” | Güney Gazetesi Mersin

“Akkuyu birçok fay hattının etkisinde”

Son zamanlarda Akdeniz kıyılarında yaşanan depremler Mersin’de de hissediliyor. Türkiye Deprem Haritasının güncel olmadığını söyleyen Nükleer Karşıtı Platformu Dönem Sözcüsü Uğur Tulay, “Akkuyu Nükleer Santralinin bulunduğu alanın birçok fay hattının etkisinde. Akkuyu ’ya 85 km uzaklıkta 6,4 şiddetinde ve Antalya Gazipaşa açıklarındaki Akkuyu’ya 13 km uzaklıktaki 5.1 şiddetinde ki deprem yaklaşan felaketi haber veren bir uyarı gibidir. Akkuyu Nükleer gelecekte olması kesin bir depremle patlamadan önce iptal edilmelidir” dedi

“Akkuyu birçok fay hattının etkisinde”


Son zamanlarda Akdeniz’de yaşanan ve Mersin’de hissedilen depremlere dikkat çeken Tulay, “11.01.2022 - 04.07 'de Akkuyu'ya 85 km. uzaklıkta  6,4 şiddetindeki deprem ve ardından 03.02.2022 saat 00.03 te Antalya Gazipaşa ilçesi açıklarındaki 5.1 şiddetindeki deprem,  Akkuyu'ya doğru gelen büyük depremin habercisidir. Her deprem sonrası olduğu gibi bölgemizde-ülkemizde ya da dünyada ‘Sesimi duyan var mı’ demek istemiyoruz” dedi.

 

“TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTASI GÜNCEL DEĞİL”

Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliğinden Prof. Dr. Hasan Çetin'in 2001 TÜBİTAK kongresinde sunduğu bilimsel çalışmadaki Akkuyu nükleer santral sahasının    "aktif bir fay hattı olan Kuzey Anadolu Ecemiş Fay hattı uzantısında olduğunu söyleyen Tulay, “Enerji birikiminin olduğu ve bölgede her an 7 şiddetinden büyük bir deprem olabileceğine ilişkin verileri biliyor ve açıklamıştık” ifadelerini kullandı. Bugün geçerli olan Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın 25 yaşında olduğunu söyleyen Tulay, 1999’da büyük bir deprem yaşandığını ve yaşanan onca acıya rağmen nedense hâlâ haritanın güncellenmediğini söyledi.

 

FUKUŞİMA HATIRLATMASI

Yaşanan depremlerin dikkate alınması gerektiğini söyleyen Tulay, “Akkuyu yakınlarında sizin asla olmaz dediğiniz depremlerin bir tanesi daha, üstelik bu kez çok daha şiddetlisi daha dün gibi hatırladığımız 11 Ocak 2022 tarihinde sabaha karşı saat 04. 07 de Güney Kıbrıs açıklarında, 03.02.2022 gece yarısı 00.03 te 5.1 büyüklüğünde Akdeniz’de Antalya’nın Gazipaşa açıklarında oldu. Bizler deprem ve nükleer santral ilişkisinin ne olduğunu bundan 10 yıl önce Fukuşima’da meydana gelen depremden dolayı biliyoruz ve aynı acıları yaşamak istemiyoruz. Merkezi Akdeniz olan dün 6.4 bugün 5.1 şiddetindeki yüreklerimizi ağzımıza getiren bu iki deprem, bizleri kilometrelerce uzaktayken bile yataklarımızdan fırlattığına göre Gülnar Akkuyu’da nasıl bir hezeyana sebep oldu bilinmez. Dileriz ki 13.000 işçinin çalıştığı yerde bir işçinin bile burnu kanamasın, bölge halkı zarar görmüş olmasın” ifadelerini kullandı.

 

ECEMİŞ FAY HATTI

Akkuyu’da nükleer santral yapılan yerin sadece Mersin içindeki fay hattı değil, Mersin’in çevresindeki, Doğu Anadolu Fay hattı, ya da Ecemiş’in uzantısı olan Orta Anadolu Fay hattı, güneyde Arabistan’dan başlayan 1000 km’lik bir fay hattı kuşağının etkisi altında olduğunu söyleyen Tulay, “Doğal olarak bu bölgede bundan sonra da yaşanması muhtemel depremler kıyı şeridinden kaynaklı yıkıcı bir etkiye sahip olabilir. Bizler her deprem oluşunda, aklımıza ‘Ya Akkuyu’da santral çalışıyor olsaydı, ya radyasyon yayılımı olsaydı, ya çocuklarımız zarar görseydi’ diye kaygılanmak istemiyor, etkileri gelecek nesillere de yansıyacak bu riske girmeyi akılcı bulmuyoruz. Sonuçta bölgenin deprem kuşağı içinde yer aldığını her defasında dile getirmiş biz “nükleer santral karşıtlarının bir kez daha haklı olduğu ortaya çıkmıştır” dedi. Yaşanan depremlerin Ecemiş fayhattına işaret ettiğini söyleyen Tulay, “Akkuyu NGS yerinin deprem bölgesi olmadığını iddia edenlerin; 6.4 şiddetinde ve akabinde Gazipaşa İlçesi açıklarındaki 5.1 şiddetindeki deprem 132 km lik mesafede Ecemiş Fay hattını işaret ediyor” dedi.

 

ANLAŞMA FESHEDİLMELİ

Tulay, son olarak, “Akkuyu Nükleer Santrali sapır sapır dökülmekte, çatlayan zemin betonuyla, patlayan trafolarıyla, nükleer santrali çarpan yıldırımlarla, su basan şantiyeleriyle; 11.01.2022'de Akkuyu 'ya 85 km. uzaklıkta 6,4 şiddetinde ve Antalya Gazipaşa açıklarındaki Akkuyu’ya 13 km uzaklıktaki 5.1 şiddetinde ki deprem yaklaşan felaketi haber veren bir uyarı gibidir. Bütün bu olumsuzluklar "mücbir sebep " kabul edilip Türkiye ile Rusya arasındaki antlaşma feshedilmeli ve Akkuyu nükleer gelecekte olması kesin bir depremle patlamadan önce iptal edilmelidir” ifadelerini kullandı.