"İşimizi geri istiyoruz" | Güney Gazetesi Mersin

"İşimizi geri istiyoruz"

KESK Mersin Şubeler Platformu bileşenleri, haksız ve hukuksuz işten atılan KESK üyelerinin işlerine iade edilmesi için basın açıklaması düzenledi.




MAYSA DERYAYEVA

 

Özgür Çocuk Parkında düzenlene basın açıklamasında konuşan KESK Mersin Şubesi Dönem Sözcüsü Murat Doğan,  "AKP hükümeti OHAL’i fırsata çevirerek on binlerce kamu emekçisinin çalışma hakkını herhangi bir yargısal süreç işletmeden, savunma almadan ve somut belge, bilgiye dayanmadan ve evrensel güvenceleri ihlal ederek ellerinden aldı ve ihraç etti. İktidarın ihraçlara ilişkin tüm itiraz yollarını kapatması içeride ve dışarıda itirazların yükselmesine neden olunca ve AİHM’e on binlerce başvuru yapılınca hızla bir oyalama mekanizmasına ihtiyaç duyuldu. OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonunu görevlendirdi. 23 Ocak 2022 tarihinde OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu beşinci yılını doldurdu.  Sürenin son gününde komisyonun görev süresi bir yıl daha uzatıldı. Bu kararla Komisyon üyeleri çift maaş almaya, haklarında karar verilmeyi bekleyenlerin uğradığı zulümün ise devamına karar verilmiş olundu. Bu kararı protesto ediyor ve komisyonun derhal lağvedilmesini istiyoruz" dedi

 

" İDARİ SORUŞTURMA DAHA ÖNCE BAŞLATILMADI"

 

OHAL KHK’ları eliyle ihraç edilen 4.239 KESK’li işlemin iptali için komisyona başvurulduğunu söyleyen Doğan, "Komisyon aradan 5 yıl geçmesine rağmen hala 1.493 dosyayı karara bağlamamıştır. Karara bağlanan başvurulardan 1.606’sı RET, 1.140’ı kabul edilmiştir. Bırakın mahkeme kararını, haklarında herhangi bir adli veya idari soruşturma dahi bulunmayan KESK li arkadaşlarımıza komisyonun verdiği “Kurumundan Alınan Bilgi Ve Belgeye” göre “Red” kararlarını protesto ediyoruz. SGK da, sağlık bakanlığında, milli eğitim bakanlığında veya diğer kurumlarda savcılıklarda olmayan ne tür bilgi veya belge olabilir ki. Madem memuriyete engel bu bilgi ve belgeler kurumlarda vardı da neden adli ve idari soruşturma daha önce başlatılmadı" diye konuştu.

 

" GÖREVLERİNE İADE EDİLMELİDİR"

 

Doğan, "Anayasa Mahkemesi 5 yıl sonra “üyelik” ve “mensubiyet” kavramlarına açıklık getirilmesi ve ihraç işlemlerinde kesinleşmiş mahkumiyet kararı aranması gerektiği yönünde karar alması gecikmiş olmakla birlikte olumlu bir adımdır. Dolayısıyla komisyonun bu gerekçelerle verdiği kesinleşmiş mahkeme kararına dayanmayan RED kararları hükümsüzdür.  Derhal zaman kaybetmeden haklarında mahkeme kararı olmayan RED kararları iptal edilmeli ve arkadaşlarımız tüm haklarıyla birlikte görevlerine iade edilmelidir.  Ne acıdır ki, aralarında şube yöneticilerimizin de bulunduğu en az 17 kişi hayatlarını kaybettikten sonra “gidmeyecekleri” görevlerine komisyon kararıyla iade edilmişlerdir. Hepsini saygıyla anıyoruz. Bir kez daha haykırıyoruz ki, geciken adalet adalet  değildir. 100’den fazla insanımız ise ihraç sonrası yaşadıkları ağır sorunlar nedeniyle içine girdikleri çıkmazdan kurtulamayarak intihar etmişlerdir" ifadelerini kullandı.

 

 

"MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"

 

Doğan, iktidar başta örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı politikalarına son vermelisi gerektiğini söyledi. Doğan, "İşçi sınıfının, emekçilerin yüzyıllardır bin bir türlü bedel ödeyerek elde ettiği hak ve özgürlüklerin hangi gerekçe ile olursa olsun ortadan kaldırılmasına yönelik girişimlere karşı fiili ve meşru mücadele hakkımızı sonuna kadar kullanacağız.  Bu anti demokratik uygulamalara karşı fiili, meşru ve demokratik direnişimizi ve hukuki mücadelemizi her ne pahasına olursa olsun, tüm zorlukları göğüsleyerek sürdüreceğiz" dedi.