"Toplumsal şiddet artıyor" | Güney Gazetesi Mersin

"Toplumsal şiddet artıyor"

EMEK Partisi (EMEP) Mersin İl Yönetimindeki kadın üyeler, pandemi şartlarında kadınlara karşı şiddete dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında konuşan EMEP İl Yönetim Kurulu Üyesi Derman Tarancı, "Krize, şiddete, eşitsizliğe karşı gücümüz birliğimizdir" dedi.




MAYSA DERYAYEVA

 

EMEK Partisi (EMEP) İl Yönetim Kurulu Üyesi Derman Tarancı, ekonomik krizle birleşen pandemi koşullarının emekçiler üzerinde yıkıcı etkisi artığını söyledi.

Tarancı, "Artan yoksulluk bir avuç sermayedarın dışında kalan tüm halk kesimlerinin çalışma ve yaşam koşullarını her gün ağırlaştırıyor, kadınlar ve çocuklar bu sonuçları çok daha ağır yaşıyor.  Ağır ekonomik sorunların üstüne, kur dalgalanmaları, peşi sıra gelen temel tüketim mallarına zamlar alım gücümüzü düşürüyor.  Yoksulluğun, işsizliğin, enflasyonun bu kadar arttığı, güvencesizliğin, gelecek kaygısının tüm toplumu sardığı bu koşullarda toplumsal şiddet arttığı gibi kadına yönelik şiddet de vahşileşiyor. Kadınlar hakları ve hayatları arasına sıkıştırılmak isteniyor. Siyasal alanda da iktidarın baskılarının, yasakların arttığı, kutuplaşma siyasetinin toplumsal ilişkileri derinden zedelediği, kadınların kazanılmış haklarının tek adam yönetiminin ihtiyaçlarına göre gasp edildiği bir dönemdeyiz. İstanbul Sözleşmesinden çıkılması, nafaka hakkı dahil pek çok hakkın yok edilmesinin hedeflenmesi, çocuk evlilikleri teşvik ve meşrulaştırma politikaları kadınların içinde bulunduğu cendereyi daha da sıkıştırıyor. Karartılan geleceğimizi aydınlatmak için birleşmek, ortak taleplerimiz için her alanda her yerde halk ittifakında bir araya gelmek tek çözüm yolu" dedi.

 

"HUKUK SİSTEMİ OLUŞTURULMALI"

 

"Kadına yönelik şiddet münferit değil politiktir" diyen Tarancı, "Şiddete karşı mücadelede sığınaklardan başvuru merkezlerine kadar, yerel yönetimleri de kapsayan pek çok idari düzenleme şart. Bu yetmez, yasalarda yer alan cezaların uygulanması için bile kadınların ayrıca mücadele etmesi gerekiyor bugün. Bu durum değişmeli. Şiddeti, nefret suçlarını teşvik eden her eylem ve söylemin suç sayılacağı hukuk sistemi oluşturulmalı. Salgın koşullarında daha da artan kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için gerekli önlemlerin hızla alınması ve yasal düzenlemelerin yapılması, cinsel yönelim ayrımcılığına, nefret söylemine ve baskılara son verilmesi gerekiyor. Toplumsal yaşamın her alanında cinsiyet eşitliğinin sağlanması, salgın koşullarında ağırlaşan çocuk ve yaşlı bakımının kadınların sırtında bir yük olmaktan çıkarılması için somut adımlar atılması, semtlerde  ve işyerlerinde ücretsiz, nitelikli ve yaygın çocuk bakım yuvaları, kreşler açılması, yaşlılar için ücretsiz bakımevlerinin yaygınlaştırılması, işyerlerinde ayrıca emzirme odaları ve annelerin süt izni hakkından taviz verilmemesi acil taleplerimizdendir" diye konuştu.