“Sınırdaki mülteci ölümleri durdurulmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Sınırdaki mülteci ölümleri durdurulmalı”

İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi üyeleri, Edirne’nin İpsala ilçesinde Yunanistan tarafından geri itilen 22 mültecinin 19’unun donarak hayatını kaybetmesinin ardından basın açıklaması yaptı. Özgür Çocuk Parkından yapılan basın açıklamasında konuşan İHD Mersin Şubesi Eşbaşkanı Zeynep Benli, “Sınırlardaki mülteci ölümleri durdurulmalı ve Edirne’de donarak yaşamını yitiren mülteciler için ceza adaleti sağlanmalı” dedi.

“Sınırdaki mülteci ölümleri durdurulmalı”


MAYSA DERYAYEVA

 

Mülteci politikalarına karşı ulusal ve uluslararası insan hakları mekanizmalarının harekete geçirilmesini gerektiğini söyleyen Benli, “Ülkelerin insan haklarını yok sayarak yürüttüğü politikalar sonucu, mülteciler yıllardır sınırlarda yaşamlarını kaybediyorlar. Ne yazık ki 2 Şubat 2022 tarihinde Edirne'nin İpsala ilçesi Paşaköyü Mandakoru mevkiinde, Yunanistan tarafından geri itilen 22 mülteciden 19'unun donarak hayatını kaybettiği tespit edilmiş ve diğerlerini arama çalışmaları devam etmektedir. Bu olay, ülkelerin taraf oldukları uluslararası insan hakları sözleşmelerinden doğan sorumluluklarını ve mülteci haklarını hiçe sayarak uyguladıkları can alan mülteci politikalarına karşı ulusal ve uluslararası insan hakları mekanizmalarının harekete geçirilmesini, 19 mültecinin ölümü ile sonuçlanan olay hakkında etkin soruşturma yürütülerek olayın aydınlatılmasını ve sorumlularının tespiti ile ulusal ve uluslararası hukukun işletilmesini zorunlu kılmaktadır” dedi.

 

“ADALET SAĞLANMALI”

 

Benli, “Uluslararası sözleşmelere uygun hareket etmeyen Türkiye dahil tüm devletler, mülteci düşmanlığından beslenen politikacılar ve siyasi partiler bu kayıplardan aynı derecede sorumludur. Mültecilerin dünyanın her yerinde insanca yaşama haklarını olduğunu savunan hak savunucuları ve sivil toplum örgütleri olarak, bu insanlık suçuna ortak olmak istemeyen herkesi Yunanistan başta olmak üzere tüm devletlere sorumluluklarını hatırlatıyoruz. Yunanistan'ın "geri itme" uygulaması önlenmeli, sınırlardaki mülteci ölümleri durdurulmalı ve Edirne'de donarak yaşamını yitiren mülteciler için ceza adaleti sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

 

“BASKILAR ARTMAKTADIR”

 

İHD Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu üyesinin gözaltına alınarak iş ve ev yerinde arama yapılmasına tepki gösteren İHD Mersin Şubesi Eşbakanı Zeynep Benli, “Uzun zamandır her kesime ve hemen herkese siyasal iktidarın yoğunlaşan baskıları son zamanlarda derneğimize de yönelmiştir. Derneğimizin Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in ifade özgürlüğü kapsamındaki konuşmaları nedeniyle aldığı hapis cezaları kaldırılımazken, yine Eş Genel Başkanımız Öztürk Türkdoğan’a adeta birileri tarafından düğmeye basılmışçasına ardı ardına ceza davaları açılmaktadır. Bu davaların açılma nedeni, dernek faaliyetleri ve hak ihlallerine ilişkin düşüncelerin açıklanmasıdır” dedi.

 

“FERHAT BERKPINAR SERBEST BIRAKILSIN”

 

Gözaltına alınan İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ferhat Berkpınar’ın bir an önce serbest bırakılmasını ve her türlü hukuki hakkının korunmasını talep ettiklerini vurgulayan Benli, “Kanuna aykırı ve keyfi bir karar çıkarılması, çıkarılan karara bile aykırı arama yapılması, her açıdan kaygı vericidir. Bu şekilde insan hakları çalışmalarının suçlulaştırılması ve bir süredir başta İHD yöneticileri olmak üzere insan hakları savunucuları üzerindeki yargı baskısının sürdürülmesinin amaçlandığı anlaşılmaktadır. Kurumlarımızın avukatları gerekli itiraz ve şikayetlerde derhal bulunacaklardır. Ancak bütün bu işlemleri yapan kolluk birimleri ile yargı mensuplarına hatırlatmak isteriz ki, bu yöntemler bir dönem Türkiye’de sıkça uygulandı ve bunu uygulayanlar şimdi yargı önünde hesap vermektedirler” ifadelerini kullandı.